a mi się i tak wydaje ze dobrym rozwiązaniem byłby 17-35 np: sigma cena ponad tyś używka i gra gitara.
a mi się i tak wydaje ze dobrym rozwiązaniem byłby 17-35 np: sigma cena ponad tyś używka i gra gitara.
Na FF używam 12-24 Sigmy. Uwielbiam zniekształcenia z tego szkłaWada - nie założysz filtra na soczewę, kiepsko z bocznym światłem.
IMO wszystko od 17mm w dół da Ci znakomite pole do focenia landszaftów.
Z drugiej strony lubię też 70-200. Świetnie nadaje się do "przestrzałów" - wybierania fragmentów krajobrazu, a właściwości tele ("przybliżanie" dalszego planu) można bardzo ciekawie wykorzystać.
Wadą 70-200 L f4 jest jego zachowanie pod światło. Ogromne refleksy na soczewkach.
Ostatnio edytowane przez chyrus ; 14-11-2009 o 16:36
Witam
Ja co prawda widoczki dość rzadko robię, ale też polecam S12-24 tylko trzeba uważać na słoneczko w kadrze, do szerszych planów, na cropie jest bardzo fajnie, a na analogu jeżeli chodzi o szerokość to marzenie, a później 50 bo 70-200 do krajobrazów rzadko używam.
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"18-35+85
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Docelowo szukam dwóch obiektywów - jeden szeroki do widoczków (i tu zdecyduję się chyba jednak na 17-40, różnica pomiędzy tym a 16-35 jest dla mnie nie adekwatna w stosunku do różnicy cenowej) a drugi do całej reszty. W tym wypadku wybór padnie prawdopodobnie na tańszą wersję 70-200 (f/4), gdyż tu znów nie widzę różnicy w jakości uzasadniającej prawie dwukrotnie niższy koszt w stosunku do 70-200 f/2.8 L.
Podsumowując - dzięki bardzo za ciepłe przyjęcie i wszelkie wskazówki. Pozdrawiam!
2300 jeszcze nie zrobilem, ale 700 sie udalo skleic:
http://www.dziki.pl/panorama/
Panorama Warszawmy mojego autorstwa
Wykorzystalem 70-200@200 zalozone na 400D.
Zdecydowanie tak. Zdarza mi się, że 70-200 f/4 IS używam czasem w ekstremalnych sytuacjach oświetleniowych bez osłony przeciwsłonecznej i jest OK. Kontrast trzyma najlepiej z eLek 70-200 (przerobiłem wszystkie) a i na wycieczkę "niesamochodową" łatwiej zabrać.
Ale do wersji z IS warto dołożyć
Ostatnio edytowane przez ARN ; 16-11-2009 o 18:15 Powód: Automerged Doublepost
Jeśli 70-200 to 4 IS. Ja wymieniłem na 2.8 IS i nie był to najlepszy pomysł :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj