Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 115

Wątek: Jaki obiektyw do krajobrazów??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    A ja po prostu proponuję 10-22 canona. Sprawdza się
    Zwłaszcza do kliszaka
    Czytałeś pierwszy post tego wątku ? O dziale w którym znajduje się watek już nie wspomnę :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ano właśnie co za dyskusja ... ja w swojej pracy do krajobrazów używam obiektywów od 8 mm do 200 mm ... od 8 mm to wiadomo dlaczego a powyżej 200 też da się robić ale tutaj na przeszkodzie staje najczęściej tzw. nieprzejrzystość powietrza czyli potoczna mgiełka ... na upartego krajobrazy księżycowe najlepiej podobno wychodzą HST a to to ma z 10 metrów ogniskową ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolbe Zobacz posta
    ..... Jestes niekonsekwentny, bo raz piszesz jedno, a potem drugie, a potem jeszcze sie wydajesz sie obrazac (mam nadzieje, ze nie) jak Ci sie to wytyka....

Prosiłem BEZ WYCIECZEK OSOBISTYCH. Psychonanalityk?

.... Napisz gdzie Cie obrazilem, to przeprosze.....
    PLONK

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Prosiłem BEZ WYCIECZEK OSOBISTYCH. Psychonanalityk?
    PLONK
    Wszyscy tu tacy wrazliwi?

Początki nałogu

Domyślnie

pomyłka w wątku sorki!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszyscy tu tacy wrazliwi?
    Nie, tylko Janusz. Nie znosi krytyki. Nie przejmuj się, tylko olej. Sam jestem w jego plonkownicy za stwierdzenie, że pisze bzdury.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie, tylko Janusz. Nie znosi krytyki. Nie przejmuj się, tylko olej. Sam jestem w jego plonkownicy za stwierdzenie, że pisze bzdury.
    Jestem daleki od przejmowania sie. Jestem raczej zdziwiony, ze w sumie normalna dyskusja moze powodowac taka reakcje. W rzeczywistosci poza-internetowej przy roznicy pogladow raczej rzadko sie wychodzi z pomieszczenia ostentacyjnie trzaskajac drzwiami, a tak odebralem czerwony napis PLONK :-)

No, ale tak taki offtopic, i z mojej strony ten podwatek uwazam za zakonczony. Sa rozni ludzie, rozne charaktery i sie nic na to nie poradzi.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Janusz wybacz ale byłbym ci w stanie udowodnić że da się zrobić taki sam kadr który będzie się mieścił w pojęciu fotografii krajobrazowej przy pomocy dwóch różnych ogniskowych np 28 i 100 mm. Oczywiście takim samym aparatem.
    Różnice będą:
    przy 28 mm mogą się zdarzyć większe zniekształcenia horyzontu choć niekoniecznie
    przy 100 mm może być widoczne większe zróżnicowanie planów powodowane "zanieczyszczeniem powietrza" choć również niekoniecznie
    ale jeżeli chodzi o zawartość zdjęcia (szerokość kadru) będzie to dokładnie to samo.
    Oczywiście wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać i jaki ma być temat zdjęcia. Używanie do fotografii krajobrazowej tylko i wyłącznie szerokiego kąta to nic innego jak świadome (lub nie) ograniczanie własnych możliwości twórczych.
    Oczywiście jak pisałem na początku mógłbym zrobić dwa zdjęcia zawierające dokładnie takie same elementy krajobrazu robione różnymi ogniskowymi ale jakoś nie chce mi się wierzyć że osoba z twoją wiedzą i doświadczeniem potrzebowałaby takiego dowodu w związku z czym uważam to za bezcelowe.

Powstało kiedyś coś takiego jak Kielecka Szkoła Krajobrazu. Część z jej twórców znam i z całą pewnością fotografowane przez nich krajobrazy i pejzaże nie były robione tylko i wyłącznie szerokokątnymi obiektywami.

chyba Moby mnie ubiegł w części
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 19-11-2009 o 11:32
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Używanie do fotografii krajobrazowej tylko i wyłącznie szerokiego kąta to nic innego jak świadome (lub nie) ograniczanie własnych możliwości twórczych.
    zgoda. z drugiej strony pytanie bylo o jeden lens do krajobrazu, jako podstawowy do tego tematu. i tutaj, jak dla mnie, nie ma zadnej dyskusji o tym czy szeroki czy dlugi. w ogromnej wiekszosci przypadkow to bedzie szeroki.
    gorale (albo fotografowie morscy) moga sie nie zgodzic, ale to nie zmienia faktu, ze w znacznej wiekszosci jednak ta przestrzen na zdjeciach uzyskuje sie szerszymi szklami.
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    gorale (albo fotografowie morscy) moga sie nie zgodzic,
    W górach też zdecydowanie częściej przydaje się szeroki, choćby z uwagi na to ze mało kiedy przejrzystość powietrza pozwala na używanie tele (no chyba że zimą).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów