Cytat Zamieszczone przez karolbe Zobacz posta
....
Nie chce byc "rude", bo w koncu jestes ode mnie prawie 2 razy starszy i pewnie 2 razy madrzejszy, ale sugerowalbym nie uzywania takich ortodoksyjnych stwierdzen, bo jeszcze ktos kto naprawde zaczyna przygode z fotografia gotow w takie "mondrosci" uwierzyc...

...
Sugerowałbym jednak bez wycieczek osobistych. Pitolenie "nie chce być rude" jednocześnie będąc "rude" nie jest specjalnie wyszukaną formą prowadzenia dyskusji.

il Dotore napisał w zasadzie wszysko. Moje zdanie jest podobne do tego co pisze il Dottore i Akustyk. PODSTAWĄ fotografii krajobrazowej jest szeroki kąt. Użycie dla długich "zoooooooomuf" też oczywiście jest. Przecież nigdy tego nie negowałem więc nie wiem skąd te "mondrości" miały by się niby wziąść.

Rozróżnijmy dwie rzeczy - podręcznik fotografii krajobrazowej i album z landszaftami. W podręczniku, siłą rzeczy, muszą być omówione różne rodzaje i techniki fotografowania co wcale nie oznacza, że są one równie często używane. W albumach widać co który ladszafciarz preferuje. Albumy wyglądają jednak zdecydowanie inaczej od podręczników.

Nikt nikomu nie zabrania targania Canona 1200 mm na przechadzkę w góry. Wątek kręcił się wokół PODSTAWOWEGO obiektywu do landszaftów. Naprawdę nie sądzę, żeby 70-200 mógł takim być.

EDIT: Wielu ladszafciarzy w dalszym ciągu używa dużego formatu. Zabawnie wyglądali by targając ze sobą tele.