Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 115

Wątek: Jaki obiektyw do krajobrazów??

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A ja, jak już o tym pisałem, z pewnym zdumieniem stwierdziłem, że wśród autorów książki o krajobrazach wielkim powodzeniem cieszył się jednak obiektyw 70-200.
    Spośród 5 autorów miało go aż 4 !!!
    Ale oczywiście wszyscy mieli też szkła szerokokątne i UWA, choć o najróżniejszych ogniskowych.
    Pozdrówka
    Mnie to nie dziwi. Mam szczescie znac cenionych fotografow przyrody, ktorzy specjalizuja sie w fotografii krajobrazowej i wiem, ze czesto najszersze szklo jakie nosza w torbie to 28mm, i nie czesto je wykorzystuja. W przeciwienstwie do zoomow typu 70-X. Jesli to tez mozna wytlumaczyc tylko ich mlodym wiekiem (bo doswiadczenie maja, skoro sa nagradzani - i to ciagle) to ja juz nie wiem :-)

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A tak jeszcze szukam - zamiast 17-40 co powiecie na Canon EF 20mm f/2.8 USM?

Domyślnie

A może by tak... pójść pod prąd?
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=768623
    Polecam cały wątek.
    Skoro jako szkło krajobrazowe zalecane są obiektywy 70-200 to w wątku znajdziecie i... portret!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

zawsze można iść na ptaki z 17-40mm na FF .........
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja najwidoczniej inne ksiazki o fotografii ogladam. i jak w tych ksiazkach znajduje szkla z ogniskowa dluzsza niz 70mm, to w rubryce "aparat" stoi Pentax 67 albo Mamiya. albo i Wista czy Linhof
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bvq Zobacz posta
    zawsze można iść na ptaki z 17-40mm na FF .........
    od kiedy to temat "ptaki" miesci sie w dzialce fotografii "krajobraz"?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 18-11-2009 o 21:49 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....
    od kiedy to temat "ptaki" miesci sie w dzialce fotografii "krajobraz"?
    Chyba tak samo jak 70-200 w krajobrazie...

Idąc tą drogą to do makro tylko 500mm z TC x 2 na cropie bo fajnie sciąga a do krajobrazu to tylko kompakt na kliszy. Na kliszy i tak nic nie widać to bez różnicy jaki aparat i szkło

Też inne książki o krajobrazie oglądam tj pewnie oglądam z tej samej półki co akustyk. na FF to od 14 do 35mm. Zdarzają się pojedyncze sztuki z ognisowymi do 70 mm a powyżej 70 to już zupełnie wyjątkowo. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Chyba tak samo jak 70-200 w krajobrazie...
    Też inne książki o krajobrazie oglądam tj pewnie oglądam z tej samej półki co akustyk. na FF to od 14 do 35mm. Zdarzają się pojedyncze sztuki z ognisowymi do 70 mm a powyżej 70 to już zupełnie wyjątkowo. :-)

Zapewniam Cię, że przykładowo w książce KRAJOBRAZY (autorzy: Tom Mackie, William Neill, David Noton, Darwin Wiggett, Tony Worobiec) wspaniałe krajobrazy robione szkłem 70-200 nie są żadnym wyjątkiem i jest ich niemało. :-D
    Pozdrówka
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to ja najwidoczniej inne ksiazki o fotografii ogladam. i jak w tych ksiazkach znajduje szkla z ogniskowa dluzsza niz 70mm, to w rubryce "aparat" stoi Pentax 67 albo Mamiya. albo i Wista czy Linhof

Widocznie książki bywają różne.
    W mojej w ogóle nie ma aparatów "Pentax 67 albo Mamiya. albo i Wista czy Linhof", tylko same piątki i "marki" Canona, a obiektywy 70-200 ma 80% autorów. :-D
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 18-11-2009 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zapewniam Cię, że przykładowo w książce KRAJOBRAZY (autorzy: Tom Mackie, William Neill, David Noton, Darwin Wiggett, Tony Worobiec) wspaniałe krajobrazy robione szkłem 70-200 nie są żadnym wyjątkiem i jest ich niemało. :-D
    Pozdrówka

Widocznie książki bywają różne.
    W mojej w ogóle nie ma aparatów "Pentax 67 albo Mamiya. albo i Wista czy Linhof", tylko same piątki i "marki" Canona, a obiektywy 70-200 ma 80% autorów. :-D
    Pozdrówka
    to ze ktoś ma np 17-40 nie znaczy ze foci nim ptaki, niestety klasyczne podejście do landszafciarstwa zakłada używanie szerokich szkieł, sporadycznie sie używa wąskiego kąta (dłuższych ogniskowych), widać niektóre książki są bardziej kucharskie niźli stricte fotograficzne.....
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...

Zapewniam Cię , że widziałem zdjęcia linhofem 4x5 75mm (super wide) i 100-400 C 5D.

Jak już mamy o tym pisać to:

rozróżniamy w sumie 3 rodzaje fotografii "krajobrazowej"

1. Krajobraz - szerokokątny obiektyw
    2. średni krajobraz - obejmujący wycinek krajobrazu - średnie długości obiektywów czyli 40-70 na 5D
    3. Fragmenty krajobrazu - małe fragmenty krajobrazu, pojedyncze drzewo, wierzchołek góry itp - długie tele.

Pisałem już że dla mnie fragment samochodu nie jest samochodem (posiadanie samej kierownicy).

Alain Briot - Mastering Landscape Photography (The Luminous-Landscape Essays) i parę albumów w tym również fotografie Joe Cornish, Charlie Waite, Davida Ward, Eddiego Ephraums, Guy Edwardes i paru innych. Każdy z nich pokazuje przykład użycia tele i wszyscy klasyfikują to jako fragment krajobrazu

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Na tej stronie
    http://www.boutsdeplanete.com/portfolio/
    sporo zdjęć jest zrobionych np. 70-200 (np. Francja, Alpy)

Fyrste lubi z tego co pamiętam 400mm
    http://www.irart.pl/index.php?mainmo...A_2=Krajobrazy

Krajobraz to nie tylko zdjęcia z przerysowanym pierwszym planem jak np.
    http://plfoto.com/1993512/zdjecie.html

Poprzedni kit 18-55 też daje radę w krajobrazie
    http://www.boutsdeplanete.com/portfo.../bdp23.jpg.php
    ale niestety nie da się go podpiąć do analoga.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów