Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Pytanie o lampę

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
    Czy mógłbyś polecić jakiegoś Metz`a w podobnym przedziale cenowym i o podobnych parametrach? Chciałabym, żeby to był przemyślany zakup Nawiasem mówiąc to już sama nie wiem czy kupić jakąś tanią lampę, żeby po prostu była na początek i z czystym sumieniem później zakupić jakąś lepszą a tą odstawić na półkę czy dozbierać i od razu kupić lepszą? Zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią zawodowo lecz traktuję ją raczej jako hobby a na początku przygody z lustrzanką chcę się po prostu czegoś nauczyć

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
    Jeśi mozna podepne sie. I ja stoję przed wyborem lampy. Zastanawiam się czy Metz 58 AF-1, czy Speedlight 580EX II. Cena w zasadzie ta sama, funkcjonalnośc równiez. Metz jest trochę silniejszy i ma dodatkowy palnik, co przemawia na jego korzyśc. Nie mam doświadczenia w nowoczesnych sprzetach więc opinia na temat "tej pary" byłaby dla mnie bardzo cenna. (Nissin'a nie biore pod uwagę.) Zastosowanie amatorskie, ale szczególnie istotne dla mnie jest kompatybilność i uzytkowośc "na lata".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Uwierz mi, mam 450 i po wielu dniach czytania postow ( miedzy innymi na tym forum ) wybralem tego nissina. Fotografia tez zajmuje sie hobbistycznie. Wiadomo mozesz wziac canona 430II ale jest 2 krotnie drozszy a ma nie duzo wiecej funkcji co ta lampka o ktorej napisalem. Chyba ze nie liczysz sie z kaska.

Domyślnie

Wiem, że Metz jest stary jak świat i robi świetne lampy - miałem na myśli współpracę z aparatem. Bo co jak co, ale praktycznie zawsze najlepsza pod tym względem będzie lampa producenta
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aloevera Zobacz posta
    Czy mógłbyś polecić jakiegoś Metz`a w podobnym przedziale cenowym i o podobnych parametrach? Chciałabym, żeby to był przemyślany zakup Nawiasem mówiąc to już sama nie wiem czy kupić jakąś tanią lampę, żeby po prostu była na początek i z czystym sumieniem później zakupić jakąś lepszą a tą odstawić na półkę czy dozbierać i od razu kupić lepszą? Zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią zawodowo lecz traktuję ją raczej jako hobby a na początku przygody z lustrzanką chcę się po prostu czegoś nauczyć
    odbiegliśmy trochę od tematu bo szukam nieco tańszej lampy niż dinderi więc ponawiam swoje pytanie. Do wszystkich :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Był. Przed E-TTLami, SCA i innymi wynalazkami. Teraz jest "jednym z niezależnych". No, "młotki" nadal mają najlepsze.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aloevera Zobacz posta
    odbiegliśmy trochę od tematu bo szukam nieco tańszej lampy niż dinderi więc ponawiam swoje pytanie. Do wszystkich :-D
    Jeśli używasz amatorsko i nie masz wielkich wymagań, to tak, jak pisali - kup tego Nissina lub Canona 420EX. Będziesz zadowolona.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeszcze raz ogromnie dziękuję wszystkim, trochę mi się rozjaśniło

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite (...) 540ez...
    Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
    A 540ex? Wg. tabelek lepsza od 430-tki, dodatkowo, nawet jeśli padnie palnik można ją wykorzystywać jako sam sterownik master do wyzwalania innych ex-ów.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów