Popieram. Ja co prawda nie miałem nigdy w okazji używać lamp Nissin, ale znajomi mają i sobie chwalą. Nissin'y ponoć świecą ładnie, odchylany palnik ma, jest proste w obsłudze (czyt nie ma zbyt dużo zaawansowanych funkcji) i co najważniejsze mają przyjazną cenę do wad można zaliczyć plastikowy wygląd :P
Co do Metz'ów to miałem styczność tylko z tymi pod Nikona i wiem tyle co się pobawiłem chwilę nikonem z podpiętą taką lampą i obejrzałem na małym lcd...
Z opinii użytkowników jest to niezły sprzęt niczym nie ustępujący lampom "firmowym" i plasujący się zaraz za nimi. Tutaj złośliwi twierdzą że lampy Metza są tańsze bo oszczędzano na projektowaniu obudowy (fakt, obudowa wygląda solidnie ale i mało profesjonalnie czy zachęcająco)
Jeśli bardzo chcesz mieć lampę Canona to mogę zaproponować np Speedlite 270 ex http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/525689 która jest prosta aż do bólu...
Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite 550ex/380ex/540ez. w tym przypadku jednak zdecydowanie odradzam samodzielny wypad na zakupy bo możesz trafić lampę zupełnie zużytą -lepiej się wybrać z kimś znajomym który ma pojęcie w tym temacie...