Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Pytanie o lampę

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pytanie o lampę

Witam, od niedawna jestem posiadaczką Canona 450d oraz obiektywu kitowego i 50mm 1/8. Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej ponieważ fotografią zajmuję się amatorsko od niedawna a ostatnio robiłam zdjęcia na rocznicy ślubu znajomych i niestety brak zewnętrznej lampy dał się we znaki

Chciałabym sobie sprawić jakąś prostą, niedrogą lampę, która nadawałaby się do słabo oświetlonych pomieszczeń typu dyskoteka czy restauracja ale również do portretów plenerowych. Mógłby mi ktoś polecić coś niedrogiego i w miare prostego w obsłudze? będę bardzo wdzięczna.

Jako, że jestem laikiem i mam ograniczone fundusze w tej chwili zasatanawiałam się nad czymś takim:

http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...66-typ-c.bhtml

lub takim nawet:

http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...z-36-c-2.bhtml

Bardzo proszę o poradę, z góry dziękuję.

Domyślnie

Zastanow sie nad ta. http://www.fotorimex.pl/product.php/...lite_di622.htm. Do celow amataorski niema chyba nic lepszego w tym przedziale cenowym.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dość ważna jest obracana głowica.
    Te które zaproponowałaś ruchome są tylko w pionie.
    Lampa jaką podlinkował sasiad ma już odpowiedni zakres ruchów.
    Dlaczego to jest ważne? Najlepsze zdjęcia z lampą to takie na których jej użycia nie widać błyskanie na wprost w większości przypadków nie jest dobrym pomysłem.
    Flash z obracaną głowica pozwoli Ci odbić błysk od ścian z boków
    od ściany za Tobą itd = kreatywna i bardziej naturalna dystrybucja światła.
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 06-11-2009 o 12:27

Domyślnie

Popieram. Ja co prawda nie miałem nigdy w okazji używać lamp Nissin, ale znajomi mają i sobie chwalą. Nissin'y ponoć świecą ładnie, odchylany palnik ma, jest proste w obsłudze (czyt nie ma zbyt dużo zaawansowanych funkcji) i co najważniejsze mają przyjazną cenę do wad można zaliczyć plastikowy wygląd :P

Co do Metz'ów to miałem styczność tylko z tymi pod Nikona i wiem tyle co się pobawiłem chwilę nikonem z podpiętą taką lampą i obejrzałem na małym lcd...
    Z opinii użytkowników jest to niezły sprzęt niczym nie ustępujący lampom "firmowym" i plasujący się zaraz za nimi. Tutaj złośliwi twierdzą że lampy Metza są tańsze bo oszczędzano na projektowaniu obudowy (fakt, obudowa wygląda solidnie ale i mało profesjonalnie czy zachęcająco)

Jeśli bardzo chcesz mieć lampę Canona to mogę zaproponować np Speedlite 270 ex http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/525689 która jest prosta aż do bólu...

Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite 550ex/380ex/540ez. w tym przypadku jednak zdecydowanie odradzam samodzielny wypad na zakupy bo możesz trafić lampę zupełnie zużytą -lepiej się wybrać z kimś znajomym który ma pojęcie w tym temacie...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za opinie, przemyślę jeszcze wszystkie wskazówki i być może zdecyduję się na tę Nissin tylko w linku, który podał sąsiad, pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aloevera Zobacz posta
    pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała
    450D to zawsze 450D a oznaczenie "(Rebel XSi)" to jego nazwa na rynek amerykański
    W stanach nie powiedzą Canon 450D tylko Canon Rebel XSi i tyle.
    Lampa będzie pasować.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    450D to zawsze 450D a oznaczenie "(Rebel XSi)" to jego nazwa na rynek amerykański
    W stanach nie powiedzą Canon 450D tylko Canon Rebel XSi i tyle.
    Lampa będzie pasować.
    /Dziękuję bardzo ))

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aloevera Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za opinie, przemyślę jeszcze wszystkie wskazówki i być może zdecyduję się na tę Nissin tylko w linku, który podał sąsiad, pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała
    Będzie pasowała tak samo, jak i do innych modeli Canona - czegokolwiek, co obsłuży E-TTL (czyli wszystko cyfrowe od początku EOS Digital do teraz)
    zdRAWki.
    Fotograf platoniczny

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    ......

Co do Metz'ów to miałem styczność tylko z tymi pod Nikona i wiem tyle co się pobawiłem chwilę nikonem z podpiętą taką lampą i obejrzałem na małym lcd...
    Z opinii użytkowników jest to niezły sprzęt niczym nie ustępujący lampom "firmowym" i plasujący się zaraz za nimi. .......

Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
    Czy mógłbyś polecić jakiegoś Metz`a w podobnym przedziale cenowym i o podobnych parametrach? Chciałabym, żeby to był przemyślany zakup Nawiasem mówiąc to już sama nie wiem czy kupić jakąś tanią lampę, żeby po prostu była na początek i z czystym sumieniem później zakupić jakąś lepszą a tą odstawić na półkę czy dozbierać i od razu kupić lepszą? Zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią zawodowo lecz traktuję ją raczej jako hobby a na początku przygody z lustrzanką chcę się po prostu czegoś nauczyć

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów