Podali co uleglo uszkodzeniu?
Podali co uleglo uszkodzeniu?
CANON EOS 40D z dodatkami
Tak, podali. Podobno gniazko karty pamieci uleglo uszkodzeniu i jakas srubka przytrzymujaca plytke sie odkrecila i zrobila zwarcie. Koles mowil, ze to praktycznie norma dla canonow.
Te piekne gory, w ktorych bylo tak zimno, to Kasprowy Wierch w ZakopanemZdjecia oczywiscie dodam, ale pozniej na swojego bloga. Adres w moim podpisie. Pozdrawiam! I dziekuje
Filip M.
O jak dobrze widzieć użytkowników 400D. Przeglądam i nie znalazłem wzmianki czy w okolicach Łodzi jest jakiś punkt napraw canona. 400 używam jako zapas, a w planach jest sprzedaż i dobrze by był w pełni sprawny. Padło otwieranie lampy błyskowej, nie reaguje na tryb auto ani na ręczne otwarcie czy może ktoś miał podobny przypadek i to naprawiał. Jak tak to z jakimi kosztami muszę się liczyć?
Też to miałem w swoim 400D ale to jest zazwyczaj pierdoła , którą można samemu naprawić... pewnie uzywałeś zewnętrznej lampy błyskowej i zaciął sie mały bolec który jest pod balszką z prawej strony sanek ( patrzac od strony wyświetlacza ) wystarczy delikatnie spileczką go wyciagnąć i trochę nim poruszać i powinno być ok jak już wyskoczy.
Ja dodatkowo nasmarowałem go oliwką do maszyn do szycia, jest trochę lepiej ale nieraz tez sie zacina...ot taka przypadłość 400D.
Ostatnio edytowane przez milus ; 26-11-2009 o 02:57
Kolego zaoszczędziłeś mi pewnie ładnych parę złotych. Tak jak pisałeś zdjęcia robiłem praktycznie tylko z zewnętrzną lampą błyskową, lekko poruszałem bolczykiem i wyskoczył. Działa bez problemów. Jeszcze raz wielkie dzięki.
a tak na marginesie widzę że masz fisha canona i tokine, jeśli możesz parę słów powiedzieć o tych 2 szkiełkach bo cały czas biję się z myślami który?
Po twojej stopce wnioskuje, że potrzebujesz fisha do cropa i tu tylko Tokina. Canon 15mm pełne 180stopni osiąga tylko na pełnej klatce, na cropie jest ok 100stopni i robi się tylko szeroki kąt z małymi zniekształceniami, a własnie o te zniekształcenia nam chodzi, wiec Canon odpada. Tokina ciemniejsza, ale budowa solidna, obrazek generuje przyzwoity choć canon na FF jest sporo lepszy-ostrzejszy, ładniejsze kolorki, kontrast. Tokina do cropa idealna, bo tak naprawdę nie ma lepszej alternatywy, a na FF tez działa po skręceniu na 15mm :-) i generuje obrazek o kącie widzenia tak jak canon tylko troszkę gorszy jakościowo.
Tokina ma również bardzo fajny zakres 10-17 więc można lekko zoomować. Moim zdaniem Tokina to najlepszy wybór do cropa...bo lepszego nie ma :-( i zdjęcia z niej przyzwoite :-)
Ostatnio edytowane przez milus ; 26-11-2009 o 02:56