Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Wytlumienie odglosow z aparatu

Domyślnie Wytlumienie odglosow z aparatu

Są pewne sytuacje, w których odgłosy dochodzące z aparatu są w pewnym sensie zabronione. W moim przypadku mowa o koncertach muzyki klasycznej. Czy istnieje jakiś sposób by wytlumic odglos migawki itd? W wywiadzie z p. Bebelem czytałem, ze owija On aparat szmatami niestety nie podał instrukcji. Czy któryś z kolegów ma jakaś wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam serdecznie, T. T.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A jak chodzisz w czasie koncertu to podłoga nie skrzypi? Leica X1 ma wyciszony spust migawki. Wciskasz go robi się zdjęcie trzymasz palec dalej na spuście oddalając się w bezpieczne miejsce i zwalniasz spust. Wtedy aparat naciąga migawkę. Jest naprawdę bardzo cicho.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Nie ma co ironizowac.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja nie ironizuję. Jak nie masz odpowiedniego sprzętu to rób zdjęcia wtedy kiedy jest głośno lub jak są oklaski a nie jak cicho. Zdecydowanie aparaty bez lustra są bardzo ciche.

Domyślnie

Wiec się pytam czy jest jakaś obudowa wytlumiajaca. Widziałem kiedyś opis czegoś takiego na blogu, niestety nie pamietam jak to się nazywalo. Jestem muzykiem wiec problem znam tez od drugiej strony. Ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie fort. Mozarta. Uwierz mi, nie było miejsc na tyle głodnych żebym nie przeszkadzał wykonawcy.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Podobno jest taka obudowa ale dość kosztowna. Ale skąd ją wziąć na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Myślę, że taniej znaleźć cichy aparat.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ciekawy temat.
    Tak znalezione na szybko: Camera Muzzle, Jacobson Photographic Instruments, i niby jakiś home made
    Mam nadzieję ze to pomoże.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz posta
    Są pewne sytuacje, w których odgłosy dochodzące z aparatu są w pewnym sensie zabronione. W moim przypadku mowa o koncertach muzyki klasycznej. Czy istnieje jakiś sposób by wytlumic odglos migawki itd? W wywiadzie z p. Bebelem czytałem, ze owija On aparat szmatami niestety nie podał instrukcji. Czy któryś z kolegów ma jakaś wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam serdecznie, T. T.
    Bez urazy, owiń swój aparat szmatami i posłuchaj. Jak się uda i Ci się będzie chciało, napisz instrukcję. Dokładnie opisz, jakie szmaty.

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Podobno jest taka obudowa ale dość kosztowna. Ale skąd ją wziąć na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Myślę, że taniej znaleźć cichy aparat.
    Tak. Leica jest tańsza.

Domyślnie

witam

niektore body maja opcje "silent" i powiem jest jest dosc cicho.
    Jak nie masz trza kombinowac nie tylko ze szmatami.

Powodzenia bo temat nie latwy.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    witam

niektore body maja opcje "silent" i powiem jest jest dosc cicho.
    Dokładnie tak robię - silent i po problemie. Z tym że to oczywiście zależy od puszki - tomaszt81 - nie podał jakiej używa. Szmaty to IMHO bardzo mało profesjonalne rozwiązanie ale można próbować . Póki nie miałem 40D radziłem sobie z tym w 30D używając MLU tyle, że to jednak wielka proteza.
    Jest jeszcze tryb cichy (chyba "s" na wyświetlaczu) w 1D mkIII ale w porównaniu z "silent" z 40D to zawracanie głowy. Jeszcze lepiej to działa w body w których jest AF kontrast.

Oczywiście najlepsze rozwiązanie to M9 + kilka szkiełek .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-11-2009 o 02:59
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów