Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: LR 2.5 64bit cyrki aż miło..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Panowie, co Wy piszecie? o wzroscie wydajnosci na systemach 64 bitowych? 32bit czy 64 bit nie ma zadnej roznicy, jedyny plus to obsuga wiekszej ilosci RAMu, nie ma zadnych innych korzysci, a tak naprawde wiecej problemow, bo i tak trzeba korzystac na systemach 64 bitowych z programow 32 bitowych,

co z tego ze jest PS 64 bit jak nie ma do niego wlasciwie zadnych pluginow pod 64 bit, pozatym wydajnosci 64 bitowego PS jest IDENTYCZNA jak 32 bitowego

najszybszym systemem jest XP 32 bit

wlasnie przesiadlem sie na laptopie na probe z XP 32 bit na Windows 7 64 bit, wszystkie testy wypadaja gorzej, poczawszy od 3dmarka, gier, kompresji, obrobki video i zdjęć (test w photoshopie ten tu z forum) po syntetyczne testy wydajnosci procesora, czyli Orthos, superpi itd

roznice na korzysc XP 32 bit nie sa moze duze, czasami nawet pomijalne ale na pewno zaden system 64 bitowy nie jest wydajniejszy i szybszy od XP 32 bit

juz dawno przestalem wierzyc w te magiczne 64 bit - to tylko marketingowa papka
    i gdyby nie fakt ze planuje w stacjonarnym kompie zakupić dodatkowe 4GB RAMU, czyli rozszerzyc do 8GB nigdy bym o systemach 64 bitowych nie myslal,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Panowie, co Wy piszecie? o wzroscie wydajnosci na systemach 64 bitowych? 32bit czy 64 bit nie ma zadnej roznicy, jedyny plus to obsuga wiekszej ilosci RAMu, nie ma zadnych innych korzysci
    Panowie piszą o wzroście wydajności związanym z przesiadką na mocniejszy sprzęt, mający co najmniej 4GB RAMu, czyli wydajność wzrosła właśnie w związku z obsługą większej ilości ramu.Czytaj uważniej a nie demagogizujesz.

a tak naprawde wiecej problemow, bo i tak trzeba korzystac na systemach 64 bitowych z programow 32 bitowych
    Możesz podać jakieś przykłady problemów?
    W podanym wyżej linku redaktorzy PCWorld przetestowali kilkadziesiąt aplikacji i znaleźli trzy problemy związane z grami...
    Jakie Ty znalazłeś? Podzielisz się wiedzą i najlepiej rozwiązaniem czy też nadal demagogizujesz?

co z tego ze jest PS 64 bit jak nie ma do niego wlasciwie zadnych pluginow pod 64 bit
    A ilu pluginów używasz? Ja jednego i to rzadko.
    Poza tym spokojnie możesz używać 32bitowego PSa na 64bitowym systemie.

pozatym wydajnosci 64 bitowego PS jest IDENTYCZNA jak 32 bitowego
    Prawie identyczna... tyle że 64bitowy PS spokojnie się wpakuje w całe 8GB ramu jeśli będzie potrzebował. 32bitowy PS już nie, nawet jeśli fizycznie będziesz miał tyle ramu i 64bitowy system.
    Kwestia dobierania sobie narzędzia do potrzeb a nie szastania capslockowymi literkami .
    Jeśli potrzebujesz obrobić ogromny plik/ogromną ilość warstw/ogromną ilość plików na raz to na 64bit + 8GB ramu zdecydowanie zauważysz różnicę niż nawet na 32bitowym PSie na tej samej ilości (ale nie obsługiwanego przez aplikację) ramu.
    Jeśli potrzebujesz używać 32bitowych pluginów to odpalasz 32bitową wersje PSa będąc jednak świadomym ograniczenia ramu...
    Do tego dodaj świadomość tego, że wielu producentów pisze już wersje aplikacji i pluginów 64bitowe, więc to że ich nie ma nie oznacza że nigdy nie będzie... tak więc to żaden argument.

najszybszym systemem jest XP 32 bit
    Nie da się tego jednoznacznie określić. Zależy jakie kryteria postawisz. Mi się na przykład najszybciej DOS startuje... czy to oznacza że najszybszym systemem jest DOS?
    Znowu demagogia i to na niskim, bo bezargumentowym poziomie .

wlasnie przesiadlem sie na laptopie na probe z XP 32 bit na Windows 7 64 bit, wszystkie testy wypadaja gorzej, poczawszy od 3dmarka, gier, kompresji, obrobki video i zdjęć (test w photoshopie ten tu z forum) po syntetyczne testy wydajnosci procesora, czyli Orthos, superpi itd
    Przesiądź się z dopracowanego, dopieszczonego, pokonfigurowanego XP na świeżo zainstalowany XP i porównaj wyniki testów.
    Na każdym systemie tuż po instalacji jeśli chce się zmaksymalizować wydajność (tym bardziej jeśli sprzęt nie jest najnowszy) trzeba coś poustawiać, pobawić się usługami, pokonfigurować, doinstalować itp.
    Jak się ze sprawnie działającego i skonfigurowanego systemu przesiada na niezoptymalizowanego swieżaka to nie problem sobie i światu udowodnić własne demagogiczne tezy.

na pewno zaden system 64 bitowy nie jest wydajniejszy i szybszy od XP 32 bit
    Jak na początku - zależy od ilości ramu i tyle.

i gdyby nie fakt ze planuje w stacjonarnym kompie zakupić dodatkowe 4GB RAMU, czyli rozszerzyc do 8GB nigdy bym o systemach 64 bitowych nie myslal,
    I prawidłowo. 64bity to sposób adresowania pamięci. Jeśli ktoś Ci wcześniej wciskał coś innego to nie dziwne że teraz tak demagogizujesz, budząc się jak z jakiegoś złego snu.
    Natomiast zauważ że to zupełnie różne rzeczy - porównanie 32bit vs 64bit a porównanie XP vs Windows 7.
    Pierwsze to tylko adresowanie RAMu. Drugie to zupełnie inne usługi, sterowniki, funkcjonalności itd wymagające przyzwyczajenia, optymalizacji, konfiguracji, akceptacji (może nie w tej kolejności).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Panowie piszą o wzroście wydajności związanym z przesiadką na mocniejszy sprzęt, mający co najmniej 4GB RAMu, czyli wydajność wzrosła właśnie w związku z obsługą większej ilości ramu.Czytaj uważniej a nie demagogizujesz.
    wlascie czytajac dokladnie wnioski sa takie, ze 64 bitowy system wedlug niektorych to nie wiadomo co i ze nie zmiana sprzetu daje wzrost wydajnosci ale system,
    demagogi zadnej nie uprawiam, wszystko co pisze jest poparte doswiadczeniem, mialem jeszcze niecaly tydzien temu na laptopie XP 32 bit a teraz mam ten Win 7 i roznica nie ma zadnej, oprocz tego ze Photoshop byl bardziej wydajny na XP 32 bit

Możesz podać jakieś przykłady problemów?
    W podanym wyżej linku redaktorzy PCWorld przetestowali kilkadziesiąt aplikacji i znaleźli trzy problemy związane z grami...
    Jakie Ty znalazłeś? Podzielisz się wiedzą i najlepiej rozwiązaniem czy też nadal demagogizujesz?
    problemy nie sa zwiazane z samym systemem, bo ten dziala dobrze i bardzo fajnie

jakie problemy? one wynikaja z checi nacieszenia sie tymi 64 bitami (bo przeciez po to sie taki system kupuje), przykladowo brak Adobe Flash playera 64 bit, wiec i tak trzeba uzywac przegladarki 32 bit (paranoja wlasciwie),
    wiec co to za system 64 bit jak 99% programow to i tak 32 bit,

A ilu pluginów używasz? Ja jednego i to rzadko.
    ja uzywam 3 pluginow, jeden jest tylko 64 bit, ale trzeba doplacic,

Poza tym spokojnie możesz używać 32bitowego PSa na 64bitowym systemie.
    hehe, no tak, to jest rzeczywiscie argument za 64 bitowym systemem

Do tego dodaj świadomość tego, że wielu producentów pisze już wersje aplikacji i pluginów 64bitowe, więc to że ich nie ma nie oznacza że nigdy nie będzie... tak więc to żaden argument.
    tak pisano jak wychodzila Vista, minelo sporo lat i niewiele sie zmienilo

Nie da się tego jednoznacznie określić. Zależy jakie kryteria postawisz. Mi się na przykład najszybciej DOS startuje... czy to oznacza że najszybszym systemem jest DOS?
    Znowu demagogia i to na niskim, bo bezargumentowym poziomie .
    pozim niski to w tym momencie prezentujesz Ty, gdzie ja cos pisalem o ładowaniu systemu i co ładowanie systemu ma do obsługi i wydajnosci programow na systemie?

Przesiądź się z dopracowanego, dopieszczonego, pokonfigurowanego XP na świeżo zainstalowany XP i porównaj wyniki testów.
    Na każdym systemie tuż po instalacji jeśli chce się zmaksymalizować wydajność (tym bardziej jeśli sprzęt nie jest najnowszy) trzeba coś poustawiać, pobawić się usługami, pokonfigurować, doinstalować itp.
    Jak się ze sprawnie działającego i skonfigurowanego systemu przesiada na niezoptymalizowanego swieżaka to nie problem sobie i światu udowodnić własne demagogiczne tezy.
    moj XP na laptopie mial 3 lata, jesli twierdzisz, że 3 letni system, nawet odpowiednio pielegnowany i skonfigurowany bedzie szybszy od tego samego systemu ale swiezo zainstalowanego to kompletna bzdura

64bity to sposób adresowania pamięci. Jeśli ktoś Ci wcześniej wciskał coś innego to nie dziwne że teraz tak demagogizujesz, budząc się jak z jakiegoś złego snu.
    Natomiast zauważ że to zupełnie różne rzeczy - porównanie 32bit vs 64bit a porównanie XP vs Windows 7.
    Pierwsze to tylko adresowanie RAMu. Drugie to zupełnie inne usługi, sterowniki, funkcjonalności itd wymagające przyzwyczajenia, optymalizacji, konfiguracji, akceptacji (może nie w tej kolejności) .

nie jestem informatykiem ale 64 bity to chyba oznaczaja sposob przetwarzania informacji przez procesor, pamieci RAM od dawna maja szyne 64 bitowa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... pozatym wydajnosci 64 bitowego PS jest IDENTYCZNA jak 32 bitowego....

najszybszym systemem jest XP 32 bit....,

Noooooo.... dobre. Widać mam omamy bo u mnie na 64 bitach PS przy obróbce (takiej bardziej skomplikowanej) jest kilka do kilkunastu razy szybszy bo nie zrzuca na twardy dysk niczego tylko se adresuje w RAMie. Mnie to w sumie nie interesuje co jest szybsze. Ważne, że PS działa szybciej.

Najszybszym systemem to był 8 bitowy ZX Spectrum. Potem już były tylko wolniejsze.

EDIT: Chociaż nie. Na starej Odrze był jakiś "George 3". Ten to był szybki...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Janusz,pod warunkiem że masz więcej niż 4GB ramu.Przy 4GB najszybszy jest XP.Jesteśmy prawie w jednym wieku i ja też pamiętam czasy jak godzinami walczyłem o każdy bajt pamięci pod DOS'em.Dlaczego dłuższy (poprzez zastosowanie 64bitowych adresów) kod programu ma wykonywać się szybciej ?
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy Zobacz posta
    ....Dlaczego dłuższy (poprzez zastosowanie 64bitowych adresów) kod programu ma wykonywać się szybciej ?
    A ilo bitowe są rejestry procesora? Każda konwersja wymaga czasu :-)

EDIT: Oczywiście, że mam więcej niż 4GB :-) coś cztery razy więcej...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wlascie czytajac dokladnie wnioski sa takie, ze 64 bitowy system wedlug niektorych to nie wiadomo co i ze nie zmiana sprzetu daje wzrost wydajnosci ale system
    Czyli Ty wyciągasz błędne wnioski. Ja wyciągam takie, jak napisałem wcześniej - osoby przesiadające się NA RAZ na mocniejszy (więcej ramu) sprzęt i system 64bitowy zauważyły poprawę wydajności.

wszystko co pisze jest poparte doswiadczeniem, mialem jeszcze niecaly tydzien temu na laptopie XP 32 bit a teraz mam ten Win 7 i roznica nie ma zadnej, oprocz tego ze Photoshop byl bardziej wydajny na XP 32 bit
    I to jest całe Twoje doświadczenie w tym temacie?
    Ciekawa argumentacja... jakże rozbudowana i rzeczowa...

jakie problemy? one wynikaja z checi nacieszenia sie tymi 64 bitami (bo przeciez po to sie taki system kupuje), przykladowo brak Adobe Flash playera 64 bit, wiec i tak trzeba uzywac przegladarki 32 bit (paranoja wlasciwie),
    wiec co to za system 64 bit jak 99% programow to i tak 32 bit
    No to jeszcze raz się pytam - o jakich problemach mówisz?
    Używanie 32bitowych programów na 64bitowym systemie to problem? A jaki to dokładnie problem? Coś nie działa? Co dokładnie?

pozim niski to w tym momencie prezentujesz Ty, gdzie ja cos pisalem o ładowaniu systemu i co ładowanie systemu ma do obsługi i wydajnosci programow na systemie?
    Pisałeś o szybkości systemu i ja też napisałem o szybkości systemu. Nie rozumiesz argumentu że "szybkość" to rzecz bardzo subiektywna i ciężko ją obiektywnie zmierzyć i porównać?

moj XP na laptopie mial 3 lata, jesli twierdzisz, że 3 letni system, nawet odpowiednio pielegnowany i skonfigurowany bedzie szybszy od tego samego systemu ale swiezo zainstalowanego to kompletna bzdura
    Spróbowałeś że WIESZ że to kompletna bzdura? Masz jakieś argumenty na poparcie swojego "bzdurowania" ?
    Powiem Ci że ja próbowałem, bo dbam o wszystkie swoje systemy od wielu lat (zaczynając od Windows 95 na własnym kompie w akademiku w 1998 roku, potem Win 98 SE, Win ME, potem Windows 2000, potem XP itd itp różne wersja na różnych komputerach, często na kilku na raz). Tak więc... piszę ze swojego doświadczenia i porównywania - zadbany, tjuningowany, czyszczony, oservicepackowany i poupdejtowany XP u mnie BYŁ szybszy od świeżo zainstalowanego XP i od świeżo zainstalowanej Visty (tu chyba nie dziwne).
    Niestety nie mam żadnych nagrań wideo by to udowodnić. Ale przynajmniej najpierw pytam o konkrety i dowody a nie od razu zakładam że ktoś pisze bzdury.

nie jestem informatykiem ale 64 bity to chyba oznaczaja sposob przetwarzania informacji przez procesor, pamieci RAM od dawna maja szyne 64 bitowa
    Po sposobie argumentacji widać ze nie jesteś informatykiem. Przesiadłeś się z jednego systemu na drugi i na podstawie obserwacji pojedynczej (swojej) osoby już wiesz wszystko na temat 32bit vs 64bit, Win XP vs Win7 bo "u mnie jest szybciej". Gratuluję wiedzy... ale sposób jej przekazywania to masz do bani.

A poza tym... czy wiesz co oznacza termin "przetwarzanie informacji przez procesor" ?
    Ot na szybko:
    http://www.microsoft.com/poland/wind.../benefits.mspx
    http://www.zgapa.pl/zgapedia/Archite...64-bitowa.html

Ale sprecyzowanie tego czym jest przetwarzanie 64bitowe nie zmienia głównych różnic, które wypisałem w poprzednim poście.
    Szkoda że go nie zrozumiałeś i w ogóle nie wiem w jaką stronę brniesz. Chyba w stronę "ale XP jest szybszy" i to nadal bez żadnych argumentów. Trzeba będzie się wycofać, by nie dać się sprowadzić do Twojego poziomu i zostać pokonanym doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zamotaliście już nieźle...
    Ja wiem z autopsji, że po zmianie tylko Systemu z XP 32bit na 7 64bit zauważyłem zwiększenie wydajności nie tylko systemu(pewnie z racji pełnej obsługi 4GB ram) ale i 64bitowych programów.
    PSa mam 32bit i nie widzę różnicy ale już 64bit LR 2.0 dostał niesamowitego kopa!
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    U mnie na Win 7 x64 i LR 2.0 x64 wszystko działa super. Dużo szybciej niż na XP. 4GB RAM i dwa rdzenie. Zauważyłem dużo większą wydajność w nowym systemie.
    Problemem natomiast jest tablet którego kursor drga mi delikatnie nawet jesli trzymam go rysikiem dociśniętym do tabletu całkiem nieruchomo... To Wacom Bamboo.
    U mnie Intuos3 też dragał, a wszystko przez Kasperskiego i komponent Application Control

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie mam Kasperskiego. A co to ten Application Control?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów