Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: LR 2.5 64bit cyrki aż miło..

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    Czy zauważyliście znaczący przyrost prędkości Lightrooma w systemie 64 bitowym w porównaniu do 32 bitowego? Szykuję się na zmianę sprzętu ze względu na spore mulenie w obróbce dużych plikow z 5d2 i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit
    Ja sie przesiadlem z Xp 32bit na W7 64bit, sprzęt już nieco leciwy Core 2 Duo E8200 + 4GB Ram jakiś tam przyrost prędkości jest /wynikający pewnie z tego że w końcu windows obsluguje te 4gb ramu/, ale żeby jakiś powalający - raczej nie.
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 09-11-2009 o 12:44

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    Czy zauważyliście znaczący przyrost prędkości Lightrooma w systemie 64 bitowym w porównaniu do 32 bitowego? Szykuję się na zmianę sprzętu ze względu na spore mulenie w obróbce dużych plikow z 5d2 i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit
    Ja robiłem taką podmiankę. Z 2 rdzeni na 4, z 4gb na 8. System z xp na 7.
    W LR widzę największą różnicę w przyroście szybkości. Nie tworzę już miniatur 1:1 żeby mieć komfort pracy, wykonanie konwersji do jpg dużej ilości plików nie trwa już godzinę, tylko 15 minut. Choćby dla różnicy w czekaniu na wyostrzenie obrazka warto było zmieniać.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja robiłem taką podmiankę. Z 2 rdzeni na 4, z 4gb na 8. System z xp na 7.
    W LR widzę największą różnicę w przyroście szybkości. Nie tworzę już miniatur 1:1 żeby mieć komfort pracy, wykonanie konwersji do jpg dużej ilości plików nie trwa już godzinę, tylko 15 minut. Choćby dla różnicy w czekaniu na wyostrzenie obrazka warto było zmieniać.
    No tak, ale ile ta informacja mówi o przyroście prędkości na 64 bitach w stosunku do 32 bitów?
    Jest szybciej, bo cały komputer jest szybszy, nic dziwnego. Pytanie ile w tym zasługi samych 64 bitów, na dodatek wyłączając z tej zależności takie czynni jak czysty system, czy sama zmiana z XP na Win 7.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    No tak, ale ile ta informacja mówi o przyroście prędkości na 64 bitach w stosunku do 32 bitów?
    Jest szybciej, bo cały komputer jest szybszy, nic dziwnego. Pytanie ile w tym zasługi samych 64 bitów, na dodatek wyłączając z tej zależności takie czynni jak czysty system, czy sama zmiana z XP na Win 7.
    Zacytuję pytającego:
    i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit
    Czego nie załapałeś? Odniosłem się dokładnie do jego przykładu.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zacytuję pytającego:
    i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit
    Czego nie załapałeś? Odniosłem się dokładnie do jego przykładu.
    No właśnie nie wiem czego nie załapałem.
    gbh mówi o tym, że zmienia sprzęt, i zastanawia się czy jak jeszcze zmieni system do tego na 64 bitowy to coś na tym zyska, w domyśle, czy zyska jeszcze coś ponad to co zyska dzięki zmianie sprzętu, czy jednak nie warto wchodzić w nowy system, wystarczy zmiana samego hrdware.

Na co Twoja odpowiedź brzmi, jak zmieniłem wszystko na nowe i szybsze, w tym Win 7, to Lightroom działa szybciej.

Nie staram się być złoiśliwy, naprawdę, pytanie gbh rozumiem właśnie tak, czy zmiana samego systemu wniesie coś do nowego zestawu, czy wniesie niewiele.

Moim zdaniem o taką odpowiedź chodziło.

Być może się mylę, tylko gbh wie jaką odpowiedź naprawdę chciał uzyskać.

Jedno (dla mnie) nie ulega wątpliwości, z Twojej wypowiedzi nie można wyciągać żadnych wniosków na temat wpływu systemu x64 na wydajność, bo za dużo innych elementów wpływających na wydajność zostało zmienionych w tym samym czasie co Windows. Nie wiadomo na ile szybkość Lightroom zawdzięcza nowemu hardware-owi a na ile nowemu x64 systemowi. Czy system miał decydującą, czy marginalną rolę w przyspieszeniu Lightrooma.

Jeżeli Tobie chodziło o to, że zmiana komputera na nowszy/szybszy wpływa pozytywnie na prace w Lightroomie i gbh chodziło o taką właśnie odpowiedź, to wszystko ok i przepraszam że się mieszam.

Zablokowany

Domyślnie

Przepraszam leciutki OT, kupuję LR 2.0 i mam pytanie. Czy program mogę za jakiś czas przenieść na innego kompa? Oczywiście kasując z obecnego.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Przepraszam leciutki OT, kupuję LR 2.0 i mam pytanie. Czy program mogę za jakiś czas przenieść na innego kompa? Oczywiście kasując z obecnego.
    Ja tak zrobiłem, działa bez problemu. Prosi o podanie klucza, uaktualnia się później bez najmniejszych zająknięć. O poprzedni komputer nie pyta.

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Jeżeli Tobie chodziło o to, że zmiana komputera na nowszy/szybszy wpływa pozytywnie na prace w Lightroomie i gbh chodziło o taką właśnie odpowiedź, to wszystko ok i przepraszam że się mieszam.
    Wytłuściłem Ci dla ułatwienia kluczowy fragment wypowiedzi pytającego. Nie wiem, czy jej nie przeczytałeś, czy opacznie zrozumiałeś. Moja odpowiedź była konkretnie na ten temat.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wytłuściłem Ci dla ułatwienia kluczowy fragment wypowiedzi pytającego. Nie wiem, czy jej nie przeczytałeś, czy opacznie zrozumiałeś. Moja odpowiedź była konkretnie na ten temat.
    Właśnie do niej się odnoszę. Pytanie jest czy puść dalej i przesiąść się na win 7 x64. Abym ja mógł podjąć taką decyzję musiał bym wiedzieć ile sam system wnosi zysku do ostatecznego wyniku wzrostu wydajności.
    Bo wiem i bez tego, że szybszy komputer przekłada się na szybsze działanie LR oraz wiem również, że Win 7 bez problemu obsłuży nowy komputer i Lr będzie na nim działał.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak, co więcej możesz go zainstalować na stacjonarnym i laptopie jednocześnie, pod warunkiem, że nie używasz obu w tym samym czasie. Gdzieś na forum był chyba link do wyjątku z EULA.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Tak, co więcej możesz go zainstalować na stacjonarnym i laptopie jednocześnie, pod warunkiem, że nie używasz obu w tym samym czasie. Gdzieś na forum był chyba link do wyjątku z EULA.
    Zaraz zaraz, przecież wyraźnie napisano, że to na jedno stanowisko? wiadomość, że można na lapa i stac jednocześnie jest dla mnie wręcz doskonała. Czy inni potwierdzają?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów