Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Tamron 17-50 VC czy Canon 17-40

Dopiero zaczyna

Exclamation

[QUOTE=forestowy;731547]To teraz sobie przymknij do 4 i zobacz jaka jest różnica w czasie między przysłoną 3.2 vs 4......
    QUOTE]

Tak tez robie... lubie takie zdjecia przy 24mm robione z odleglosci 0,5-1m 3,2 daje ciekawe rozmycie ale wydaje mi sie, ze przy 2,8 bylo by super..ale jak wspomnialem taka mi sie tylko wydaje.
    Co do f4 to obecnie z Sigma robie czesto ekstrema...f2,8 i 1/5s. z reki...zapiram sie o co moge itp itd...zadko dopalam lampa..dlatego stabilizacja Tamrona+swialo tak mnie kusza!

Problem pojawil sie przed godzina...kolega pozyczyl mi canona 17-85... swiatlo 4-5,6... mam stalki canona ale pierwszy raz na spokojnie moge sie pobawic zoomem...i JUZ po pierwszym zdjeciu POWALILA mnie ..plastyka canona...mimo, ze ciemne szklo i nie jest to jakis wymiatacz...ale ono ma to cos!!

Zupelnie inna...kultura(ze tak to nazwe) uzywania obiektywu oraz jakosci...jezeli z canonem 17-40 mialoby byc tak samo....

Co godzina to nowina...ehhh...

Domyślnie

mam stalki canona ale pierwszy raz na spokojnie moge sie pobawic zoomem...i JUZ po pierwszym zdjeciu POWALILA mnie ..plastyka canona...mimo, ze ciemne szklo i nie jest to jakis wymiatacz...ale ono ma to cos!!

Piszesz serio czy miało być odwrotnie?

Swoją drogą, 17-40 powali 17-85, ale nie wiem skąd u Ciebie te doświadczenia, że ten niezbyt wysokich lotów ciemny zoom bije plastyką stałki canona (jakiekolwiek)?

Domyślnie

Koledze na pewno się fotki pomyliły :smile: (albo lubi takie fotki) .
    Co do tamrona, to wersja bez stabilizacji kolorystycznie nie powala i trzeba się trochę po gimnastykować, aby coś wyciągnąć fajnego. Dodatkowo praca pod światło (mam na myśli okienne) jest mierna.
    D400+grip, tamron 17-50 2.8, canon 70-200 2.8, canon 18-55 (kit), jakieś CCCP

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starling Zobacz posta
    Problem pojawil sie przed godzina...kolega pozyczyl mi canona 17-85... swiatlo 4-5,6... mam stalki canona ale pierwszy raz na spokojnie moge sie pobawic zoomem...i JUZ po pierwszym zdjeciu POWALILA mnie ..plastyka canona...mimo, ze ciemne szklo i nie jest to jakis wymiatacz...ale ono ma to cos!!
    no i wez takiemu doradzaj
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna

Domyślnie ehh

Piszesz serio czy miało być odwrotnie?

Swoją drogą, 17-40 powali 17-85, ale nie wiem skąd u Ciebie te doświadczenia, że ten niezbyt wysokich lotów ciemny zoom bije plastyką stałki canona (jakiekolwiek)?
    nie chodzi o stalki tylko o zoom.. w porownianiu z Sigma, ten niezbyt wysokich lotow ciemny obiektyw bije plastyka sigme 17-70..

Mitch333
    Guest

Domyślnie

a ten canon 17-40 ze swiatlem 4 nie bedzie za ciemny? We wnetrzach moze sobie slabiej radzic, ale na dworze np pod wieczor z reki ciezko juz cos zrobic, wszystko pewnie poruszone ;>

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mitch333 Zobacz posta
    a ten canon 17-40 ze swiatlem 4 nie bedzie za ciemny? We wnetrzach moze sobie slabiej radzic, ale na dworze np pod wieczor z reki ciezko juz cos zrobic, wszystko pewnie poruszone ;>

a robi Ci wielka roznice, czy zdjecia beda poruszone czy ostrosc trafi 2m dalej po 10 sekundach? bo po mojemu to i tak i tak bedzie nieostro
    www albo tez flickr

Mitch333
    Guest

Domyślnie

a w dzien, kiedy bedzie gorsze swiatlo - nie powinno byc z tym problemow z foceniem z reki? ( mam na mysli teraz np dwor ) a uzywal go ktos do portretow ( w koncu to juz 64mm przy moim 50d)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a w dzien, kiedy bedzie gorsze swiatlo - nie powinno byc z tym problemow z foceniem z reki?
    ale uzywales kiedykolwiek jakiegokolwiek obiektywu w dzien, kiedy bylo gorsze swiatlo? to wez sobie teraz roznice w jasnosci i ocen, czy problemy beda takie same czy wieksze...

( mam na mysli teraz np dwor ) a uzywal go ktos do portretow ( w koncu to juz 64mm przy moim 50d)
    17-40? mozna, ale znam lepsze obiektywy do portretowania.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starling Zobacz posta
    nie chodzi o stalki tylko o zoom.. w porownianiu z Sigma, ten niezbyt wysokich lotow ciemny obiektyw bije plastyka sigme 17-70..
    A mógłbyś pokazać jakoś tą przewagę plastyki (sic!) między 17-85 a 17-70? Tak z ciekawości chciałbym zobaczyć, bo z moich doświadczeń (na szczęście krótkich) z tym pierwszym wynika coś dokładnie odwrotnego.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów