Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Tamron 17-50 VC czy Canon 17-40

Domyślnie

Moje 3 grosze:

17-40 na 50D nie winietuje ani tyci tyci. Prawdopodobnie przez automatyczne korygowanie w puszcze, ale nie winietuje Brakuje troszkę góry ale da się przeżyć.
    17-40 kupuje się z myślą o FF. Jak nie za pół roku, to za rok, dwa, trzy odpadnie zabawa z odsprzedażą i ewentualną stratą kasiory.

O tym plastikowym badziewiu zwanym Tamronem 17-50 radze zapomnieć chyba że dla kogoś kasa nie ma znaczenia.....
    Znam 2 sztuki tego badziewia - byłego swojego i kumpla.
    Po pół roku użytkowania zaczęły się luzy, w moim dodatkowo pierścień z soczewką z przodu zaczął latać na wszystkie strony - trzeba było dokręcać. Kumplowi po roku odlazła guma z pierścienia zoomowania. Dramat poprostu. Nie daje temu badziewiu więcej jak 3 lata życia przy spokojnym amatorskim użytkowaniu w wekkendy. Jak kogoś stać na szajs to znaczy że jest bogaty, mnie nie stać.

Fakt, optycznie tamron ciut lepszy ale tylko dla tablicofobów. W normalnym użytkowaniu 17-40 to bardzo dobre szkło, tamron ponadprzeciętne ale tylko optycznie.
    50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forestowy Zobacz posta
    17-40 na 50D nie winietuje ani tyci tyci. Prawdopodobnie przez automatyczne korygowanie w puszcze, ale nie winietuje Brakuje troszkę góry ale da się przeżyć.
    pan chyba Olympusa wczesniej mial...

w Canonie nie ma czegos takiego jak naprawianie plikow. nawet w JPEG-ach.

17-40 kupuje się z myślą o FF. Jak nie za pół roku, to za rok, dwa, trzy odpadnie zabawa z odsprzedażą i ewentualną stratą kasiory.
    z tym ze za 2-3 lata moze wyjsc 17-40 mkII, ktory w odroznieniu od mkI bedzie mial ostre rogi w FF. nie akceptowalne (z musu) ale ostre.

O tym plastikowym badziewiu zwanym Tamronem 17-50 radze zapomnieć chyba że dla kogoś kasa nie ma znaczenia.....
    mam wrazenie, ze 17-50 jest znacznie gorsza wersja 28-75, a nie po prostu adaptacja projektu do malej matrycy (jak mi sie zawsze wydawalo. bo 28-75, o ile idealne nie bylo, rowniez mechanicznie, to przez prawie 3,5 roku uzytkowania nie mialem na niego wielu powodow do narzekania. powiedzialbym wrecz, ze sakramencko ostre szkielko (tak w cropie jak i w pelnej klacie) z przyjemnym nie-landszaftowo kolorem i znosna strona uzytkowa.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pan chyba Olympusa wczesniej mial...

w Canonie nie ma czegos takiego jak naprawianie plikow. nawet w JPEG-ach.
    Nie, pentaxa. Zapewniam pana że w 50D występuje taki ficzer jak "Funkcja korekty winietowania" która automatycznie koryguje winiete w szkłach Canona.
    http://www.optyczne.pl/88.2-Test_apa...wykonania.html i nagłówek Menu
    Chyba że panu o coś innego chodzi z tym naprawianiem.
    Ostatnio edytowane przez forestowy ; 18-11-2009 o 15:08

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nie, pentaxa. Zapewniam pana że w 50D występuje taki ficzer jak "Funkcja korekty winietowania" która automatycznie koryguje winiete w szkłach Canona.
    http://www.optyczne.pl/88.2-Test_apa...wykonania.html i nagłówek Menu
    Chyba że panu o coś innego chodzi z tym naprawianiem.
    a to przepraszam... nie wiedzialem, ze Canon tez sie do poziomu takiej wioski znizyl

pardon
    www albo tez flickr

Domyślnie

Straszna wiocha... Wogóle nie wiem po co taki nieprzydatny nikomu ficzer włożyli do puszki. Przecież w Adobe już dawno na to wpadli i można sobie później suwaczkiem to samo zrobić......

żal....

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Pomimo, że: "ciemny", "kompletnie nie nadający się pod APS-C", itp itd - z dwóch podanych w tytule postu - wybrałem 17-40L i jestem bardzo z niego zadowolony. Wybaczcie, ale tamronów po prostu nie trawię.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Witam

Co prawda nie posiadam żadnego z tych 2, ale i tym i tym zdażyło mi się focić i co prawda tami jest jaśniejszy i egzemplarz, który używałem był bardzo ostry i trafiał idealnie w punkt, to przyjemniej mi się pracowało z 17-40. Zarówno podczas focenia jak i obróbki. O wiele przyjemniej się go trzyma (w końcu wykonanie Lki) i kolorki bardzo fajne. Najbardziej jednak przypadł mi do gustu 28-75, a ponieważ szeroki koniec mam już obstawiony, to właśnie 28-75 jest następny w kolejce.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Dopiero zaczyna

Unhappy

Mi pasuje to swiatlo 2.8...ze tez canon ma to 4...
    Czesto ustawiam sobie moja Sigme 17-70 na 24mm i maksymalna dziura przy tej nastawce 3,2 i tak foce bo jakos lubie ta ogniskowa...lekko szeroko i jakos tak inaczej ale boje sie zaryzykowac stalki 24mm...moze jakbym mial mozliwosc pozyczenia...dlatego poki co tamron jest faworytem...a do swiat blizej i blizej....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starling Zobacz posta
    Mi pasuje to swiatlo 2.8...ze tez canon ma to 4...
    Czesto ustawiam sobie moja Sigme 17-70 na 24mm i maksymalna dziura przy tej nastawce 3,2
    To teraz sobie przymknij do 4 i zobacz jaka jest różnica w czasie między przysłoną 3.2 vs 4......

Na zewnątrz f4 obleci spokojnie, wewnątrz gorzej ale z doświadczenia wiem że gdzie dla f4 ciemno to f2.8 niewiele poratuje i założenie jasnej stałki daje dopiero wyraźną różnice.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Pomimo, że: "ciemny", "kompletnie nie nadający się pod APS-C", itp itd - z dwóch podanych w tytule postu - wybrałem 17-40L i jestem bardzo z niego zadowolony. Wybaczcie, ale tamronów po prostu nie trawię.
    I dobrze zrobiłeś.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów