Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Tamron 17-50 VC czy Canon 17-40

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tamron 17-50 VC czy Canon 17-40

Czesc wszystkim!

Od kilku miesiecy przymierzam sie do kupna nowego szkla, obecnie moim standardem jest Sigma 17-70...jednak po poltora roku uzytkowania dochodze do wniosku, ze czas wskoczyc polke wyzej i wybrac COS lepszego/ostrzejszego!

Poniewaz najczesciej uzywam ogniskowych 20-50 poszukuje nowego, standardowego zamiennika!!

Przymierzalem sie do nowej Sigmy 24-70 lecz za wasko i za drogo, Canon 16-35 cenowo odpada, na polu walki pozostal Canon 17-40 oraz nowy Tamron 17-50 VC!!

Nie chce powtarzac tematow, jednak szklo Tamrona jest na tyle nowe, ze poza testem Cichego, nie znalazlem w necie wiekszych informacjii o tym sprzecie(moze ktos z poznania wie czy w jakims sklepie mozna sie nim pobawic?)!!

Prosze zatem uzytkownikow owego Tamrona o doradzenie, gdyz co i jak z Canonem to wiem z Optycznych i wielu stronek, ktore przeprowadzaly juz testy, jednak Tamron, mimo premiery we wrzesniu, nadal pozostaje tajemnica...

Wiem tyle, ze stale swiatlo, ostrosc, stabilizacja oraz cena przemawiaja za Tamronem.. Canon broni sie marka i L-ka...Stary wyjadacz czy mlody kurdupelnik...?!

...a swieta tuz tuz...!!!!

Pozdro!

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Tego Tamiego chyba jeszcze z mocowaniem C nie wypuszczono.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Wink

Ciężko tobie doradzić bo UWA do pejzarzy masz już kolego , stałki do portretów też, większa jasność jest zawsze dużym plusem, nowy tami nie odbiega od starego optycznie więc jest dobry nie mniej może być mniej szczelny od eLi i mieć gorszą plastykę nie mówiąc o pracy AF.
    Ciężki wybór, ja osobiście brałbym tamiego ze względu na światło i dłuższą ogniskową.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Smile

[QUOTE=WiatruMistrz;724900]Ciężko tobie doradzić bo UWA do pejzarzy masz już kolego , stałki do portretów też...'

Fakt, pejzarze i portrety mam z glowy
    Wstepny projekt zakladal kupno stalki-20 lub 24mm ale po rozwazeniu plusow i minusow...mialbym kolejna stalke do noszenia, a i tak uzywalbym jeszcze zooma, dlatego postanowilem zmienic sigme.

Nie ma jeszcze bagnetu na Canona..? Myslicie, ze ukaze sie w najblizszym...miesiacu(zeby nie mowic tygodniu)?

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Z tego co pamiętam, pod C wyjdzie jakoś pod koniec listopada.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

do cropa?

absolutnie nie potrafie uzasadnic zakupu 17-40 do cropa. nie jest tani, nie jest jasny, nie jest najostrzejszy wsrod dostepnych obiektywow. plusem jest konstrukcja i AF, ale to nie uzasadnia takich kosztow.

ja bym bral Tamrona, po sprawdzeniu, ze radzi sobie dobrze z ostroscia
    www albo tez flickr

misiekII
    Guest

Domyślnie

Witam, podepnę się.
    Pierwszy post

Ja już właściwie podjąłem decyzję - wybrałem Tamiego do mojego 30d (zastępować będzie kita IS).
    Chciałbym zadać tylko jedno pytanie osobom, które użytkują "jednocześnie" Tamrona 17-50 i zoomy Canona ze względu na fakt, że zmiana ogniskowej w Tamronie wymaga kręcenia w drugą stronę niż "normalnie". Czy to Wam nie przeszkadza/nie myli się?

Dziękuję i pozdrawiam
    Łukasz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekII Zobacz posta
    Chciałbym zadać tylko jedno pytanie osobom, które użytkują "jednocześnie" Tamrona 17-50 i zoomy Canona ze względu na fakt, że zmiana ogniskowej w Tamronie wymaga kręcenia w drugą stronę niż "normalnie". Czy to Wam nie przeszkadza/nie myli się?
    szczerze mowiac nigdy mi to nie przeszkadzalo. kwestia przyzwyczajenia, ale to odruchowo wychodzi
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam, podepnę się.
    Pierwszy post

Ja już właściwie podjąłem decyzję - wybrałem Tamiego do mojego 30d (zastępować będzie kita IS).

Dziękuję i pozdrawiam
    Łukasz
    Zupełnie.

Tak przy okazji mam ciekawą obserwację dotyczącą Tamrona - robiłem ostatnio serię zdjęć z muzeum (samolotów) z dziesiątkami źródeł światła w kadrze - nie znalazłem ani jednego bliku (oczywiście bez żadnego filtra z przodu). Jak dla mnie praca pod światło - bądź co bądź taniego i średnio zbudowanego szkła - wzorowa.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Witam, podepnę się.
    Pierwszy post

Dziękuję i pozdrawiam
    Łukasz
    Uzywalem dlugi czas rownolegle T17-50 i C70-200 i jakos nigdy nawet o tym nie pomyslalem, zdaje sie ze jakos automatycznie mi sie przestawial kierunek krecenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    do cropa?

absolutnie nie potrafie uzasadnic zakupu 17-40 do cropa. nie jest tani, nie jest jasny, nie jest najostrzejszy wsrod dostepnych obiektywow. plusem jest konstrukcja i AF, ale to nie uzasadnia takich kosztow.

ja bym bral Tamrona, po sprawdzeniu, ze radzi sobie dobrze z ostroscia
    Ja mowie dokladnie to samo co Akustyk
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 07-11-2009 o 20:23 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów