Witam, mam bardzo zwięzłe i krótkie pytanie, mianowicie na ile strzałów obliczony jest palnik lampy 430ex??
Witam, mam bardzo zwięzłe i krótkie pytanie, mianowicie na ile strzałów obliczony jest palnik lampy 430ex??
30D + 17-75 4.5 5.6 IS + 50 1.8 + chęci
I eat EMO children for breakfast
Na dwa z pięści i jeden z buta.
Ktoś w ogóle podaje takie dane?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Skoro wiemy np na ile klapnięć obliczona jest migawka, to pewnie wiadomo jak wytrzymała jest lampa.
Według mnie to dwie różne sprawy... Migawka klepie praktycznie cały czas z taką samą siłą (jedynie z różnym czasem), natomiast w lampie możesz korygować moc, więc np. błyskając non stop pełną mocą żywot palnika będzie krótszy niż jedynie doświetlając subtelnym błyskiem.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.![]()
No i co rozumiemy przez wytzymałość ? Kiedy się spali czy kiedy zżółknie. No a jak zacznie żółknąć to jaka rozbieżność ze stanem początkowym może być uznana za zużycie palnika, dyskwalifikujące go do dalszego użytkowania ?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Tu znaczenie mają dwie rzeczy: matowienie odbłyśnika (moc) i jego żółknięcie (temperatura barwowa światła). Niemniej wątpliwe aby którykolwiek z producentów chwalił się takimi danymi, choć pewnie je posiadają.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jakieś dane wynikające z własnych doświadczeń?? po jakim czasie lampa wam się w jakikolwiek sposób zepsuła tzn nie nadawała się do użytku wskutek zużycia czegokolwiek, być może źle postawiłem pytanie.
Moja 430-tka ma prawie dwa lata, żadnych zażółceń ani spadku mocy nie zaobserwowałem.
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
pewnie według producenta ok 10k błysków ale w praktyce
powinna wytrzymać ponad 100k.
Miałem już takie lampy którymi tyle błysków zrobiłem i były sprawne.
Zdarza się też że niektóre egzemplarze padają już po kilku tysiącach
w właśnie taka 580ex2 mi się ostatnio trafiła (3mieś pracy i mniej niż 10k błysków) loteria
To chyba tak jak z żarówką jedna świeci 1 dzień a druga 2 lata