Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Wytrzymałość lampy 430ex

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    pewnie według producenta ok 10k błysków ale w praktyce powinna wytrzymać ponad 100k.

Skoro wbudowana e EOSa 30D lampka miała wytrzymać 100 tys. błysków, to zewnętrzna też przynajmniej tyle powinna dać radę.

http://www.bobatkins.com/photography..._review_3.html

Pytanie tylko, co się dzieje po przekroczeniu tego limitu?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

pewnie według producenta ok 10k błysków ale w praktyce
    powinna wytrzymać ponad 100k.
    Jakieś źródło takich informacji czy tylko własne domysły?
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merod Zobacz posta
    Witam, mam bardzo zwięzłe i krótkie pytanie, mianowicie na ile strzałów obliczony jest palnik lampy 430ex??
    No a po co Ci to wiedzieć? Wytrzyma 10 tys a będzie na gwarancji to naprawisz. Wytrzyma 200 tys po gwarancji to kupisz nową. Nie zawracaj sobie głowy pierdołami ... rób zdjęcia i ciesz się, że lampa jeszcze działa .
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A mnie bardziej interesuje ile kosztuje wymiana "palnika" gdyby się spalił po upływie gwarancji, ewentualnie też elementów odblaskowych.To moja pierwsza lampa, stąd też chciałbym wiedzieć choć w przybliżeniu. Miał ktoś do czynienia z tym?
    Gdzieś w ogólnym opisie lamp wyładowczych (chodzi o sam "palnik") przeczytałem że działają 10-40 tyś błysków. Może to starszy opis i trwałość jest już większa, a siła błysku pewnie ma duże znaczenie również. Przejmować się nie zamierzam, jak ktoś wymieniał "palniczek" na własny koszt to chętnie się dowiem kosztów. Jakby tak człowiek myślał ciągle na ile obliczone są IS-y, USM-y, lampy, akumulatory i inne rzeczy to by robił zdjęcia tylko od święta:-)
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

To chyba tak jak z żarówką jedna świeci 1 dzień a druga 2 lata
    jak dla mnie to właśnie od tego zależy cena tych lamp, dlatego są takie drogie gdyż są wczesniej testowane i powinny gwarantować określone parametry. Jeśli palnik jest wadliwy od początku padnie przy < 10 000.
    Oczywiscie to zalezy od warunków eksploatacji, wilgoć, szybkie zmiany temperatur i również wstrząsy.
    Mamy szczescie jesli padnie nam na gwarancji... jesli nie to chyba min 300zł.
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radioel Zobacz posta
    Jeśli palnik jest wadliwy od początku padnie przy < 10 000.
    I znowu jakaś liczba wzięta z sufitu. A dlaczego nie np. poniżej 12 500? Czy możesz podać źródło tych danych czy też są to tylko twoje domysły?
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-02-2010 o 20:33
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam swoją dwa lata ponad i działa ok. Używam sporadycznie raczej, chociaż zdążyła złapać porządne luzy na stópce. Widocznie ta stópka to pięta achillesowa 430EX
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

to ciekawe, bo ja kupiłem lampę używaną i po kilku sesjach zacząłem odnosić wrażenie, że mi coraz szybciej połyka baterie, bo i czas ładowania się zwiększa.
    Jak na początku mi ładowała po 3-4 sek tak teraz muszę czekać nawet 20 sek :/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bilans Zobacz posta
    to ciekawe, bo ja kupiłem lampę używaną i po kilku sesjach zacząłem odnosić wrażenie, że mi coraz szybciej połyka baterie, bo i czas ładowania się zwiększa.
    Jak na początku mi ładowała po 3-4 sek tak teraz muszę czekać nawet 20 sek :/
    Bo baterie są rozładowane?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

dlatego mówię, że ssie mi baterie jak poje***. Na jedną imprezę potrzebuję przynajmniej 3 zestawów baterii. Wcześniej spokojnie mogłem robić po 300 zdjęć i nie było problemu - nawet z ładowaniem. Teraz 20 zdjęć i kończy się zabawa

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów