witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
Szeroki kąt (sigma 10-20) + statyw?
Sigmę dorwiesz używaną za 1600zl, a statyw kupisz za resztę.
I już, ciasne przestrzenie Ci nie straszne, a światło zastane wystarczające (no,chyba, że mieszkania uciekają :P).
10mm F4 czy nawet 5.6 wystarczy, no chyba, ze bedzie to pomieszczenie typu ciemnica w piwnicy.
Po pierwsze do wnętrz 28/1,8 to nawet na FF może być za wąski.Po drugie takie światło w szkle w tego typu fotografii nie jest potrzebne gdyż i tak się przymyka by uzyskać ostrość w całym kadrze.
Sigma 10-20 lub Tamron 10-24 będą w sam raz.Do tego statyw i możesz działać.Jeśli nadal będzie za wąsko możesz pomyśleć o fish-u Samyang 8mm ale nie wiem czy efekty z niego będą pożądane na tego typu zdjęciach.
Ja tez obstawałbym przy sigmie 10-20 (ewentualnie tamronik 10-24) + statyw.
POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI
10-20 do wnętrz jest fajny. Szkoda tylko, że nie ma czegoś pokroju 7-8mm o odwzorowaniu prostokątnym - to by było coś. A dać się pewnie da, vide Sigma 12-24 na FF.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/