Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Skalowanie i 'odchudzanie' pliku

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie Skalowanie i 'odchudzanie' pliku

Witam!
    Mam problem ze skalowaniem i zmianą rozmiaru zdjęć. Chodzi mi mianowicie o możliwość zaznaczenia i przeskalowania dużej ilości fot, a nie pojedynczo. Czy takie coś jest dołączone do oprogramowania aparatu? Wiem ze jest takie coś w PS3 ale mam problemy żeby go zainstalować na Viscie Home Premium (problem w bitach?) ;/
    Proszę o pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tak, dpp posiada taka opcje. Zaznaczasz wieksza ilosc zdjec. U gory po prawej klikasz batch - i tam jest opcja resize.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Można też pobawić się irfanviewem http://www.irfanview.com/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

FastStone Photo Resizer - darmowy

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Wielkie dzięki! Sprawdzę te programy i na pewno z któregoś skorzystam! Pozdrawiam!

Domyślnie

To ja się podłączę do tematu. Bardzo często czytam o "skalowaniu zdjęcia np. z 15 MPix do 10 MPix" co daje nam spadek szumu.
    Czy takie skalowanie w celu zmniejszenia ilości widocznego szumu polega tylko i wyłącznie na zmianie rozmiaru zdjęcia? W sensie polecenie: rozmiar obrazu w PS? Czy jak to wygląda?
    Byłbym wdzięczny za wskazówki nt. kolejności działań takiego skalowania.

Arek.F
    Guest

Domyślnie

No weźcie, koledzy lub koleżanki odpowiedzcie w/w

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mallory Zobacz posta
    To ja się podłączę do tematu. Bardzo często czytam o "skalowaniu zdjęcia np. z 15 MPix do 10 MPix" co daje nam spadek szumu.
    Czy takie skalowanie w celu zmniejszenia ilości widocznego szumu polega tylko i wyłącznie na zmianie rozmiaru zdjęcia? W sensie polecenie: rozmiar obrazu w PS? Czy jak to wygląda?
    Byłbym wdzięczny za wskazówki nt. kolejności działań takiego skalowania.
    Nie czuję się specjalnie kompetentny i domniemywam, w razie czego postawcie mnie do kąta

Szum na matrycach cyfrowych ma charakter wyizolowanych punktów, prześwietlonych w jednym lub więcej kanałów. Przy przeskalowaniu punkt na mniejszym pixelowo obrazku jest wyliczany i uśredniany z odpowiednimi wagami z wielu punktów sąsiednich. Stąd udział prześwietlonego punktu w docelowej prezentacji jest łagodzony, a odbiór obrazka per-pixel - lepszy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dość ekstremalny, choć trywialny przykład - ISO 12800, obiekt oświetlony jedynie... telewizorem Odszumianie na 0, ostrość na 0.

Wytnijmy z tego crop 1:1

A teraz wytnijmy crop dwa razy większy (powierzchniowo 4 razy) i przeskalujmy go do rozmiaru poprzedniego

Najśmieszniejsze jest to, że w przypadku gdy docelowy format jest dużo "rzadszy" niż matryca, odszumianie przy wywoływaniu nie wpływa na efekt końcowy w znaczącym stopniu. Poniżej NR C=9, L=20.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 27-04-2010 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Wielkie dzięki - zaraz spróbuję to u siebie. Bo rozumiem, że to tylko czysta zmiana rozmiaru zdjęcia tak?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów