Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: eos 20d

katerina
    Guest

Domyślnie eos 20d

witam wszystich forumowiczów!
    Proszę o pomac i podpowidź jaki obiektyw dokupić do eos-a 20d aby móc mieć spokojną głowę o sprzęt a skupić się na swioch własnych umiejętnościach w dziedzine foto.Chciałabym zająć się fotografią ślubną typu plener i reportaż ale nie wiem czy obiektyw który aktualnie posiadam 50mm 1-1.8 jest wystarczający.
    Wspomnę że "aparatu" dopiero się uczę ale na pirwszy rzut oka zdjęcia nie wydają mi się ostre(narazie focę na ust.aut).Do tej pory używałam A75 więc w dziedzinie lustrzanek jestem zilona.(mam zamiar to sukcesywnia zmieniać)
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co do obiektywu i lapy i generalnie za... wszelkie wskazówki!!!. pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zdecydowanie sugerowalbym wstrzymanie sie na razie z jakimkolwiek zakupem. Jesli posiadana przez Ciebie 50-tka jest ok zalecalbym najpierw solidne poduczenie sie pracy z lustrzanka z tym wlasnie obiektywem, ktory opanowany po przyhreceniu do 20D powinien dac dobre rezultaty. 50-tka rzecz jasna do zaawansowanego i wygodnego pleneru nie wystarczy, do reportazu zas jest troszke za waska. Jednakze z cala pewnoscia po przeskoku z kompakta trzeba dac sobie czas na nauke i czytanie niniejszego forum ;-) I jeszcze jedno. Jesli w perspektywie jest plener slubny i reportaz to sugerowalbym zapomnienie o trybach automatycznych. Czasami sie przydaja, ale trzeba pamietac, ze wyreczaja w mysleniu fotografa (co czesto ogranicza potencjalne mozliwosci wykonania zadawalajacego zdjecia).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

katerina
    Guest

Domyślnie

dzięki za radę ale i tak prosze o wskazania jaki obiektyw,lampa z powodu prozaicznego jakim jest cena (wydatek musi nabrać mocy urzędowej a rodzinka zacisnąć pasa, musimy wiedzieć do której dziurki!).Oczywiście wiem foto profesjonalista nie używa auto ale mnie daleko : : , o parametrach jak przesłona,światło albo iso nie mam pojęcia ale tak jak mówię będę to zmienić.W tej chwili aparat jest ustawiony na ISO 400 bo tak było przy kupnie.
    proszę o wszelkie podpowiedzi i oczywiśćie częst będę tu zaglądać aby poczytać
    co mają do powiedzenia mąrdre w tej dziedzinie głowy.Zauważyłam jednak że dużo więcej jest ciekawostek dot.300 D albo 350 D niż 20D.
    Aaaaaaaaa i jeszcze coś.Czy PS 6.0 jest wystarczający do późniejszej obróbki w komp.czy jest coś może bardziejszego?

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dla Ciebie IMO lepszym wyborem bedzie 350D + szklo jakies si
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Hej! bo się dziewczyna obrazi...

Katerina! 1sza z 3ech taryf ulgowych została wykorzystana...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Moge pokazac kolegom Czechom? ;-)

Domyślnie

Katerina, jaki obiektyw to później. Uwagi dot. 300d, 350d czy 20d w postaci: jaki obiektyw, jaka przysłona, co to jest przysłona, jaki czas, iso, ile dopalić lampą etc etc to w pełni uniwersalne są - a to tak jak elementarz dla przedszkolaka.

Inną sprawą jest zadawanie pytań na forum - najpierw szukasz, później szukasz w googlach, a później zadajesz pytanie. Wtedy _na_pewno_ dostaniesz rzeczową odpowiedź. I to nie jedną. Tylko, że wtedy pytanie też będzie konkretne i rzeczowe.

Miłej nauki!

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

niezłe
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów