Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: eos 20d

Mieszany widok

katerina
    Guest

Domyślnie eos 20d

witam wszystich forumowiczów!
    Proszę o pomac i podpowidź jaki obiektyw dokupić do eos-a 20d aby móc mieć spokojną głowę o sprzęt a skupić się na swioch własnych umiejętnościach w dziedzine foto.Chciałabym zająć się fotografią ślubną typu plener i reportaż ale nie wiem czy obiektyw który aktualnie posiadam 50mm 1-1.8 jest wystarczający.
    Wspomnę że "aparatu" dopiero się uczę ale na pirwszy rzut oka zdjęcia nie wydają mi się ostre(narazie focę na ust.aut).Do tej pory używałam A75 więc w dziedzinie lustrzanek jestem zilona.(mam zamiar to sukcesywnia zmieniać)
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co do obiektywu i lapy i generalnie za... wszelkie wskazówki!!!. pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zdecydowanie sugerowalbym wstrzymanie sie na razie z jakimkolwiek zakupem. Jesli posiadana przez Ciebie 50-tka jest ok zalecalbym najpierw solidne poduczenie sie pracy z lustrzanka z tym wlasnie obiektywem, ktory opanowany po przyhreceniu do 20D powinien dac dobre rezultaty. 50-tka rzecz jasna do zaawansowanego i wygodnego pleneru nie wystarczy, do reportazu zas jest troszke za waska. Jednakze z cala pewnoscia po przeskoku z kompakta trzeba dac sobie czas na nauke i czytanie niniejszego forum ;-) I jeszcze jedno. Jesli w perspektywie jest plener slubny i reportaz to sugerowalbym zapomnienie o trybach automatycznych. Czasami sie przydaja, ale trzeba pamietac, ze wyreczaja w mysleniu fotografa (co czesto ogranicza potencjalne mozliwosci wykonania zadawalajacego zdjecia).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

katerina
    Guest

Domyślnie

dzięki za radę ale i tak prosze o wskazania jaki obiektyw,lampa z powodu prozaicznego jakim jest cena (wydatek musi nabrać mocy urzędowej a rodzinka zacisnąć pasa, musimy wiedzieć do której dziurki!).Oczywiście wiem foto profesjonalista nie używa auto ale mnie daleko : : , o parametrach jak przesłona,światło albo iso nie mam pojęcia ale tak jak mówię będę to zmienić.W tej chwili aparat jest ustawiony na ISO 400 bo tak było przy kupnie.
    proszę o wszelkie podpowiedzi i oczywiśćie częst będę tu zaglądać aby poczytać
    co mają do powiedzenia mąrdre w tej dziedzinie głowy.Zauważyłam jednak że dużo więcej jest ciekawostek dot.300 D albo 350 D niż 20D.
    Aaaaaaaaa i jeszcze coś.Czy PS 6.0 jest wystarczający do późniejszej obróbki w komp.czy jest coś może bardziejszego?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katerina
    Oczywiście wiem foto profesjonalista nie używa auto ale mnie daleko : : , o parametrach jak przesłona,światło albo iso nie mam pojęcia ale tak jak mówię będę to zmienić.W tej chwili aparat jest ustawiony na ISO 400 bo tak było przy kupnie.
    Jesli nie masz pojecia o parametrach czy obiektywach, czyli praktycznie o fotografii to mam nadzieje ze za plenery i reportaze slubne wezmiesz sie zarobkowo dopiero gdy bedziesz miala pojecie.
    A gdy bedziesz miala pojecie to wtedy bez problemu dobierzesz sobie sama potrzebn ci obiektyw.
    Bo prawda jest taka ze robi sie tego typu zdjecia takim sprzetem jaki komu osobiscie pasuje a nie "standardowym zestawem slubopstrykacza" .

Mozna ci podac kilka typowych, popularnych konfiguracji... ale to ze to jest popularna konfiguracja nie znaczy od razu ze tez musisz takiego zestawu uzywac. Jedni wola Tamrona 28-75, inni Canona 24-70, jedni Canona 16-35, inni Canona 17-40. Jeszcze inni mowia "tylko jasne stalki" . A jeszcze inni licza ze nowy Canon 24-105 4L wystarczy jako jedyne szklo - kazdy woli co innego i standardowych zestawow jest co najmniej kilka wariantow.
    I by wybrac zestaw dla siebie - nie wystarczy zadac pytanie na forum - trzeba sie nauczyc fotografii, poznac wady i zalety ogniskowych, przyslon, roznych obiektywow... fotografowania z blyskiem jak i bez. I dopiero wtedy zabierac sie za powazne robienie zarobkowo czyichs jedynych zdjec w zyciu.
    Bo jak zamierzasz to robic gdy masz aparat ustawiony na iso400 "bo tak byl przy kupnie" to... wspolczuje tym biednym parom mlodym

co mają do powiedzenia mąrdre w tej dziedzinie głowy.Zauważyłam jednak że dużo więcej jest ciekawostek dot.300 D albo 350 D niż 20D.
    Aaaaaaaaa i jeszcze coś.Czy PS 6.0 jest wystarczający do późniejszej obróbki w komp.czy jest coś może bardziejszego?[/QUOTE]

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli nie masz pojecia
    mam nadzieje ze za plenery i reportaze slubne wezmiesz sie zarobkowo dopiero gdy bedziesz miala pojecie.
    I by wybrac zestaw dla siebie - nie wystarczy zadac pytanie na forum
    trzeba sie nauczyc fotografii,
    I dopiero wtedy zabierac sie za powazne robienie zarobkowo czyichs jedynych zdjec w zyciu.
    wspolczuje tym biednym parom mlodym
    Żenada!!!
    Kim Ty Vitez _***a jesteś?
    Odpowiedz na jasno postawione pytanie. Nie umiesz, nie chcesz pomóc to stól _**k!

Czy ktoś z moderatorów / admin może mi pomóc zablokować posty Viteza?

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Żenada!!!
    Odpowiedz na jasno postawione pytanie. Nie umiesz, nie chcesz pomóc to stól _**k!

No i idzie kolejny flame
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Żenada!!!

Jestem pewien, ze Vitez napisal to wszystko w dobrej wierze. I jak sadze merytorycznie ma racje. Przeciez moglby podac jakis sensowny zestawik i co? Nasza forumowiczka kupilaby dajmy na to te szkla i z duza pewnoscia bylaby niezadowolona z efektow pracy aparatu. A co na to para mloda? Post Viteza to poprostu ostrzezenie (jak mniemam z dobrej woli napisane).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kims kto chce dobrze zarowno dla autorki watku jak i ewentualnych par mlodych z ktorymi mialaby wspolpracowac.

Odpowiedzialem na jasno postawione pytanie w najlepszy wg mnie mozliwy sposob, w przeciwienstwie do twojego jakze wiele wnoszacego do dyskusji postu.

Dla ciebie tez mam rade - idz na piwo.
    Ode mnie EOT.

katerina
    Guest

Domyślnie

Pięknę dzięki za rady Vitez i inni.Zdaję sobie w pełni sprawę, że klimaty ślubne to poważny temat i tak też do tego podchdzę.Cenię sobie doświadczenie i mądrość tych którzy etap rozpracowywania podstaw mają już za sobą.Wiem równiąż że czytając recenzję i testy trzeba wziąć poprawkę, że w praktyce to róznie bywa, dlatego pytam tych co tę praktykę posiadają(chylę czoło!)
    Oj czeka mnie dużo pracy, bo im więcej czytam tym mniej wiem.tzn.dociera do mnie, że tak mało wiem.Życze sobie więc dużo zaparcia
    a galernikom forum dużo cierpliwości i wyrozumiałości dla laików ze mną na czele, co tu dużo mówić,którym szczęki opadają czytając wasze posty i oglądając foty.
    Pozdrawiam i naturalnie będę tu zaglądać! :-P

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Dla ciebie tez mam rade - idz na piwo.
    Dzięki.
    Vitez, po Twoich wcześniejszych wyczynach nie jestem w stanie uwierzyć, że napisałeś cokolwiek bez szczypty złośliwości i/lub "wyższości".

Celem podsumowania:
    koleżanka pyta co kupić aby mieć spokojną głowę. Doskonale ją rozumiem. Pierwszą lustrzankę wybrałem tylko ze względu na brak opóźnień w stosunku do kompaktowego G3. Pierwszy obiektyw 24-70L kupiłem tylko dlatego bo na luminous Reichmann napisał, że jest super trooper...
    W topiku padają słowa, trzeba się nauczyć tego, tamtego. Trzeba sobie wybrać zestaw (ogniskowych) dla siebie. Z postu koleżanki wnioskuję, że nie wie, które są tymi właściwymi do ślubu. To teraz niech ktoś mądry powie jak mam sobie ten zestaw w Polsce znaleźć. Gdzie w Polsce jest sklep gdzie mogę zakręcić "do testów" 16-35L, 24-70L, 70-200LIS bez wywalania kasy w błoto jeśli się okaże, że to jednak nie te ogniskowe. Nie wspomnę o 35L, 85L, 135L, którymi też można cały ślub cyknąć.
    Moja wypowiedź koleżance daje jakieś odniesienie.
    Czy ktoś tu na forum jest w stanie powiedzieć: mając 16-35, 24-70, 70-200LIS nie zrobisz dobrze ślubu?

KuchateK: worek stałek to jest dobry na popołudniowy spacer z rodziną. Na takich imprezach imho zoomy są niezbędne. No chyba, że ktoś lubi ze 3 korpusy na szyi nosić.

Następna sprawa: zdajecie sobie sprawę z faktu, że są ludzie, którzy cały ślub robią analogiem z Tamronem 28-105 (chyba, nie pamiętam dokładnie). Klikają na Programie! tylko 2 klisze i biorą za to 1150 zł. Nie możliwe? A jednak terminy ma kumpel zarezerwowane do przodu.
    Ostatnio kumpel był na weselu starszym. Zdjęcia robiła kobitka D70. Kliknęła i oddała około 1000 tys. fot! Zdjęcia na zamku: 20 zdjęć (prób chyba ;-) ) przy jednej armacie, 20 zdjęć obok przy drugiej! Może młody wejdzie do studni i tylko głowę wystawi a młoda mu winogron wsadzi do ust.
    No i co moi drodzy powiało profi co ...
    Młodzi byli bardzo zadowoleni. I to się liczy a nie to, że na forum Canona większości z nas fotki się delikatnie mówiąc nie spodobają.
    I właśnie dlatego nie trzeba umieć tego, tamtego. Rynek jest i dla "Oskarkowych" i dla tych co na Auto jadą. Jedną jest pewne każdy pracuje na własną opinię. I nie sądzę by posty w stylu Viteza, nawet jeśli pisane w dobrej wierze, powstrzymają koleżankę przed robiem ślubów.

P.S. Koleżanko: raz robiłem chrzciny, nie to żebym się przechwalał, ale tak jakby mam troszeczkę więcej w torbie niż 50mm i byłem bardziej zdenerwowany, spocony od rodziców. Relację foto uratowałem stosując zbiór rad jak klikać poprawnie w kościele autorstwa Jarka Grabka i Viteza.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów