Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Problem z lustem w Rolleiflex'ie SL 35E.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z lustem w Rolleiflex'ie SL 35E.

Witam. Męczy mnie jeden problem z Rolleiflexem SL 35E, którego dostałem ostatnio od kogoś kto go już dawno nie używał. Aparat wizualnie w stanie idealnym nie wygląda na uderzonego, zalanego czy cokolwiek co mogłoby mu zaszkodzić. Lecz ma jedną dosyć denerwującą i uniemożliwiającą wadę- lustro podnosi się według swoich "humorów". Gdy wyzwalałem migawkę bez obiektywu zauważyłem że lustro nie podnosi się do końca (pozostaje mu koło 1-2 mm do końca, bo gdy pomoże mu się lekko palcem migawka trzaska i lustro opada. Co ciekawe robienie zdjęć "butom" i "niebu" nie sprawia mu żadnego problemu bo wtedy lustro i migawka działają w 100%. Tylko robienie zdjęć czemuś co jest na wysokości aparatu powoduje opisany wyżej problem.

I tu pozostawiam miejsce ludziom, którzy mieli podobny problem kiedyś. Czy to coś pękło, czy coś się zatarło czy co innego?

Coś już napisał

Domyślnie

trzeba iść z tym do serwisu przy zpafie.
    aparaty do zdjęć, kamery do filmów
    polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Serwis. W większości dużych miast znajdzie się zakład naprawy foto, który naprawia stare manualne lustrzanki.
    Jeśli lustro nie dochodzi do górnej pozycji to może być to kwestia regulacji, nasmarowania, zużytej sprężynki etc.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów