Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: biała"fioletowa"suknia

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie biała"fioletowa"suknia

mam problem z uzyskaniem poprawnej bieli np sukni ślubnej
    pojawia się fioletowy zafarb
    szczególnie w cieniach
    zdjęcia wywoływane z rawa na Camera Raw 5.0
    body 30d
    monitor mam skalibrowany jednak ten zafarb uzyskuje dość często
    nie wiem co źle robię w czasie wywoływania
    proszę o konkretne rady

przykładowe zdjęcie
    (nie chodzi tu bynajmniej o artyzm zdjęcia.... chodzi o defekt o którym w temacie)zdjęcie po pomniejszeniu straciło na jakości ale zafarb jest widoczny
    szczególnie na welonie i w ciemniejszych partiach sukni na innych zdjęciach zafarb jest mniejszy innym razem znacznie wyraźniejszy
    pomocy

30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To standard niestety. Zawsze tam gdzie obiekt jest oświetlony światłem nieba tam będziesz miał niebieskie cienie. Jak byś się przyjrzał uważniej podczas wykonywania tego zdjęcia to też byś to zauważył.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Możesz walczyć w photoshopie poleceniem "selective colors"
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Masz ciut za "zimne" kolorki. Ocieplić trochę - ten bruk u dołu powinien być idealnie szary a nie jest.

Całkowicie i tak prawie zawsze będzie jakiś zafarb. W cieniu przeciwny (kolor z drugiej strony koła barw) do dominanty w świetle.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

chyba już tylko PS został, jest kilka sposobów na ściągnięcie tego zafarbu, najpierw zdefiniuj go pipetą, potem możesz w poziomach lub krzywych zdefiniować biel i wg tego manipulować krzywą, najlepiej rób wszystko na osobnej warstwie w celu łatwiejszej korekty lokalnej, możesz tez jak kolega sugeruje użyć "selective colors", lub tez ściągnąć zafarb w oknie Hue/Saturation

Domyślnie

Ja też się męczę czasami z niebieskim zafarbem i usuwam ze zdjęcia niebieskości i cyjany a potem to pędzlem historii po sukni i jest super biel ale trzeba uważać bo niektóre suknie mają niebieskie wstawki i wzorki albo co gorsza wszyte cyrkonie i to jest dopiero problem aby suknia była biała a cyrkonie niebieskie

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

W LR ja z tym walczę maziając pędzlem po fioletowym obszarze i delikatnie ściągając w dół saturację...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony

Domyślnie

w Ps
    ctr+u
    ctr+5
    zmniejsz nasycenie
    pędzel historii 100% krycie i malujesz wszystko poza suknią

Heniek

Domyślnie

Jest prosty sposób w PS . Wybierz warstwy >krzywe w zakładce krzywe poniżej wykresu znajdują się trzy pipety do próbkowania, wybierz środkową i pobierz nią próbkę z szarej powierzchni w twoim przypadku z Kostki chodnikowej. Balans powinien się zmienić. Tak na marginesie to widzę, że na ślubniakach to większość dąży do uzyskania błękitnego zafarbuj sukni, taka moda?

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dziękuje wszystkim za pomoc
    wiedziałem gdzie ruszyć z tym pytaniem:-D

Pozdrawiam
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Uprawnienia umieszczania postów