Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 50 1.4 czy Tamron 28-75 2.8?

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    Witam

Mając 50 1,8 odrzuciłem opcje zmiany na wersję 1,4. USM w 1,4 wcale nie jest taki rewelacyjny, co prawda szkło trochę jaśniejsze, ale rozdzielczość w zasadzie taka sama, aberacje co prawda mniejsze, ale z tym można sobie poradzić w PSie, tak więc dla mnie nie było sensu wydawać 3x tyle kasy.
    Nie zgadzam się tutaj z Tobą - testowałem oba i przede wszystkim AF jest zdecydowanie lepszy, jest sensowniejszy pierścień do ostrzenia ręcznego (co szczególnie teraz przy filmowaniu ma duże znaczenia) i szkło przy 1.8 jest już nieco przymknięte. Reszta tutaj: http://www.pbase.com/lightrules/50v50

Co do wątku też doradzam 17-50 (mam i polecam w 100%) zamiast 28-75, który w ogóle na kropie nie jest spacer-zoomem nawet, bo po prostu nie ma szerokiego kąta. Na 17mm zrobisz krajobraz a na 50mm przy 2.8 niezły portret.

Coś już napisał

Domyślnie

Osobiście polecałby Ci C50/1.4 - szczególnie, że napisałaś: "(...)Potrzebowałam czegoś jasnego do zdjęć ludzi, sesji z modelkami (...)" Tamron daje Ci większy/bardziej uniwersalny zakres ogniskowej, ale między światłem 2.8, a 1.4 jest jednak spora różnica. Ponadto stalką daje Ci lepszą jakość oraz mniejszą GO.

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Na 17mm zrobisz krajobraz a na 50mm przy 2.8 niezły portret.
    i to jest prawda, chociaż myślę że C50/1.4 lepiej się sprawi przy portretach. Dlatego musisz sobie sama odpowiedzieć jaki rodzaj zdjęć będzie dla Ciebie priorytetem.
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co kraj to obyczaj. Gdybyś zapytał mnie, zatwardziałego "stałkowca" to zdecydowanie 50 1.4. Przecież 2.8 to już strasznie ciemne szkło!
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co do wątku też doradzam 17-50 (mam i polecam w 100%) zamiast 28-75
    Akurat patrząc na twoją stopkę, to Tamron 28-75 wydaje się lepszym rozwiązaniem niż 17-50. 17 mm to jest "szeroki", nie szeroki kąt.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Nie zgadzam się tutaj z Tobą - testowałem oba i przede wszystkim AF jest zdecydowanie lepszy.
    Źle mnie zrozumiałeś. AF w 50 1,4 jest lepszy od wersji 1,8 tu nie ma o czym mówić. Chodziło mi ogólnie że af w 50 1,4 jeżeli chodzi o USMy nie jest jakiś rewelacyjny, o wiele przyjemniej pracuje mi sie pod tym względem z 70-200 a i śmiem twierdzić że S12-24 czasami pewniej łapie ostrość.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów