Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 50 1.4 czy Tamron 28-75 2.8?

olikJ
    Guest

Domyślnie Canon 50 1.4 czy Tamron 28-75 2.8?

Jak w temacie.
    Mam body 350d, kita, sigme 70-300. Potrzebowałam czegoś jasnego do zdjęć ludzi, sesji z modelkami itp. Miałam do niedawna 50tke 1.8, pożyczyłam no i już nie wróciła cała dostałam zwrot kasy więc postanowiłam dołożyć trochę tego co zaoszczędziłam i stanęłam przed dylematem kupna:
    - 50 1.8 ponownie + lampa
    - 50 1.4
    - Tamron 28-74 2.8

Z taniej 50tki byłam zadowolona pomijając fakt AF który czasem łapał, czasem nie.. no ale to wiadome w tym modelu

Wiem, że generalnie większość poleca 50 1.4, ale naczytałam się też o częstej awarii mikro USM, która potem kosztuje kolejne kilka stówek. Macie z tym jakieś doświadczenia? Czy to naprawdę aż tak częsta wada tego obiektywu?

Tamron pokrywa mi zakres 50tki, ale wiadomo, nie to światło no i jakość chyba trochę lepsza jednak 50tki, za to spisze się i jako szkło na ulicę i do sesji z ludźmi kiedy potrzebny jest trochę szerszy kąt. Wcześniejszą 50tke wykorzystywałam też na ulicy czasem – generalnie wszędzie gdzie brakowało światło albo gdzie potrzebna była fajna GO.

Im więcej czytam opinii tym mniej wiem Co byście polecili?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Weź Tamrona 28-75. Sama napisałaś, że 50ka jest czasem za wąska na ulicę.

T28-75 to dobre szkło, idealny na spacerzoom.
    Na długim końcu nadaje się do portretów. W przyszłości dokupisz sobie jakąś stałkę - 85 albo 135...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krotko. Mam oba. T nie uzywam w ogole. C czesto. Ale niestety wlasnie go wioze do serwisu. Juz drugi raz
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Krótko - jeden woli stałki, inny zooma. Nie można Ci narzucić, czy kupić to, czy tamto. Sama musisz wybrać.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie ?

Ja bym wybrał Tamrona 17-50/2.8, 50/1.8 + lampa ze względu na uniwersalność zestawu ... ale ja to ja, sama powinnaś wiedzieć czego Ci brakuje do szczęścia. Jak już będziesz wiedziała i tak pewnie stwierdzisz że to nie to ... i tak w kółko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olikJ Zobacz posta
    Mam body 350d, kita, sigme 70-300.
    Sprzedaj Sigmę i kup obydwa.
    Albo T17-50/2.8 + 85/1.8 (to drugie szkło zawsze chwalę i będę chwalił ).

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

MZ brałbym tamrona jeśli ma być uniwersalnie .... mam i używam dość często jako tzw. spacerzooma. 28 przy cropie daje ci prawie 50 na pełnej klatce co szaleństwem (jeśli chodzi o szerokość) nie jest. C50 na cropie to już prawie 85 na pełnej klatce czyli bardziej portret. No a jeśli miałoby być szerzej to tylko 20 pozostaje.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

olikJ
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie za rady
    Tak właśnie myślałam czy nie wziąć tamrona a za jakiś czas dozbierać na fajną stałke np 85 1.8 z normalnym USM. A jakby brakowało stałej 50tki (co okaże się w praniu) to 1.8 nie jest sporym wydatkiem a już mam z nim obycie i wiem z czym się to je.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja przerabialem 50 1.4 w 40d i jakos nie bylem zadowoly zbytnio,obecnie zakupilem 85 1.8 pod 5d i jest supelnie inna bajka ale na cropie 85 bedzie pewnie dla ciebie za wąska,polecam tamrona 17-50 dobre szklo i uniwersalne

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Witam

Mając 50 1,8 odrzuciłem opcje zmiany na wersję 1,4. USM w 1,4 wcale nie jest taki rewelacyjny, co prawda szkło trochę jaśniejsze, ale rozdzielczość w zasadzie taka sama, aberacje co prawda mniejsze, ale z tym można sobie poradzić w PSie, tak więc dla mnie nie było sensu wydawać 3x tyle kasy. Co do T 28-75, własnego nie posiadam ale zdarza mi się pstrykać i bardzo sobie chwale, naprawdę fajne szkło, gdyby nie to że zdecydowałem się odłożyć sobie na 28 i 85 to pewnie już by zagościło w mojej torbie.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów