Szanowni.
Jakiś czas temu zacząłem szukać dla siebie jakiegoś szkiełka tele i zagłębiając się temat doszedłem do momentu, kiedy nie wiem co wybrać (chyba każdy tak ma kiedy decyduje się na zakup sprzętu :P).
Otóż potrzebuję obiektywu do dwóch celów:
- fotografia uliczna, a dokładniej fotografia ludzi, którą chciałbym wykonywać z większych dystansów,
- makro (po podpięciu raynoxa dcr-250 lub msn-200).
Zacząłem poszukiwania od Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro, ale ostatecznie uznałem, że wykonanie tego obiektywu bardziej odstrasza niż zachęca do fotografowania. Oczekuję czegoś więcej.
Idąc dalej rozważam dwie sigmy:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
oraz
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro
Obydwie mają podobną konstrukcję, i podobne osiągi, jednak "bogatsza" wersja jest bardziej kusząca. Jest to także górna granica moich wydatków.
Jest jednak coś, czym nieco zniechęcił mnie sprzedawca. Podobno z czasem te szkiełka zaczynają mieć problemy z AF-em, który według testów potrafi głupieć. Szczegół, że pracuje on też jak wiertarka. :P
Zostają jeszcze szkła canona:
canon ef 75-300 4.0-5.6 USM III - w którym jakość obrazu jest ponoć średnia i problemem są aberracje. Na plus jest wykonanie, sprawny AF, silnik USM i cena - ok 700 zl
canon ef-s 55-250 f/4-5.6 IS - na plus stabilizacja (która daje ponoć średnie rezultaty), i przyzwoity AF, przeciwko zakupowi wskazuje z kolei silne winietowanie do f 8.0, wyraźne aberracje, a także wykonanie średniej jakości
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM - na plus male roznice w jakosci obrazu w centrum jak i na brzegach kadru, male winietowanie, USM, na minus - widoczne aberracje, AF myli sie dosc czesto, slabe swiatlo, slabo ostrzy.
Cóż wybrać?... :/
Podpowiedzcie proszę, jeżeli macie te szkła, lub z nich korzystaliście. Jak się sprawowały, co o nich sądzicie i jeżeli macie inne sugestie, to chętnie je poznam.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.![]()