Pokaż wyniki od 1 do 10 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

To ja mam trochę inne podejście.

Po pierwsze, przysłona - od niej najbardziej zależy wygląd zdjęcia, zatem Av.
    Ponadto, automatyka w trybie Tv ustawi Ci np. przysłonę na "mydlane" f/1.8, kiedy przymknięcie do f/2 daje o niebo lepsze zdjęcie (mam na myśli Twoją 28/1.8). W Tv nie panujesz nad tym. O ewentualnym niedoświetleniu już mówiliśmy.

Po drugie, czas - jeśli wychodzi zbyt długi, podbijam ISO.
    Tutaj brakuje mi porządnego Auto ISO, czyli takiego, które po prostu dobierze czułość do zafiksowanej pary czas-przysłona.

Tak naprawdę, dla prawidłowego naświetlenia nie ma żadnego znaczenia z którego trybu korzystamy, więc jest to tylko nasza "cecha osobnicza". Będę się jednak upierał, że ŚWIADOMY dobór przysłony daje bardziej przewidywalny efekt na zdjęciu. I tego się trzymajmy
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To ja mam trochę inne podejście.

Po pierwsze, przysłona - od niej najbardziej zależy wygląd zdjęcia, zatem Av.
    Ponadto, automatyka w trybie Tv ustawi Ci np. przysłonę na "mydlane" f/1.8, kiedy przymknięcie do f/2 daje o niebo lepsze zdjęcie (mam na myśli Twoją 28/1.8). W Tv nie panujesz nad tym. O ewentualnym niedoświetleniu już mówiliśmy.

Po drugie, czas - jeśli wychodzi zbyt długi, podbijam ISO.
    Tutaj brakuje mi porządnego Auto ISO, czyli takiego, które po prostu dobierze czułość do zafiksowanej pary czas-przysłona.

Tak naprawdę, dla prawidłowego naświetlenia nie ma żadnego znaczenia z którego trybu korzystamy, więc jest to tylko nasza "cecha osobnicza". Będę się jednak upierał, że ŚWIADOMY dobór przysłony daje bardziej przewidywalny efekt na zdjęciu. I tego się trzymajmy
    Z tym Tv to zrobilem kilka zdjec testowych dla samego siebie W wiekszosci ustawiam na M i jak robi sie za ciemno bawie sie czasem. Chcialem tylko dostac odpowiedz dotyczaca pracy w M. Aha chodzi oczysicie o punktowy pomiar na twarz pary mlodej. Mimo iz drabinka skacze to staram sie nie zwracac na nia uwagi jesli swiatlo padajace na pare mloda jest takie samo jak przy pomiarze ale kiedy juz np. dojda blyskotki zastanawiam sie czy korygowac ekspo czy olac i zostawic juz ustawiona wczesniej. W sumie wszystko i tak mozna poprawic a ACR i wszystkie kombinacje mozna odpuscic po za histogramem jak najbardziej z prawej
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uprawnienia umieszczania postów