Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Zgadza sie. Wszystko trzeba ustalic. Jesli pojedziesz bez przygotowania czyt. rozmowy z klientem na temat jesgo oczekiwan to faktycznie moze sie okazac, ze mala GO bedzie bledem i klient nie bedzie zadowolony ze zdjec. Takie rzeczy nalezy ustalac!
    Powiem ze swojego doswiadczenia (niewielkiego), ze wiekszosc par mimo wszystko woli jak zdjecie jest ostre po calosc Stad lepiej jest miec lampe w zapasie jak robimy stalka i domyklad dla wiekszego GO.
    A i mam pytanko.
    Jesli robie z lampa i musze walic frontalnie to w wiekszosci na jak najszerszym kacie. Aktualnie mam tylko 28mm. Zauwazylem, ze lampa jakos niedoswietla mi bokow. Czy jesli przychodzi juz koniecznosc walenia centralnie to czy nie lepiej zdjec stefana i wlaczyc dyfuzor lampy (ten na 14mm)? W tym wypadku na ogniskowej 28mm mam ladnie rozproszone swiatlo po calym zdjeciu? Robicie tak?
    Aha i jak tam ma sie sprawa dyfuzora? Korzysta ktos?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ale co, domkniesz, błyśniesz, go będzie większa ale 2 plan ciemny. To takie fajne? IMHO, jedynym sensownym rozwiązaniem na dużą GO jest szeroki kont, np. 24.
    Drugi plan ciemy, ale jak zmierzysz swiatlo z drugiego planu i tak ustawisz czas a nastepnie doswietlisz pare mloda lampa, to tlo raczej nie bedzie az tak ciemne..
    Zreszta co my tu gadamy - wszystko zalezy od jasnosci kosciola.
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 24-05-2010 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Polemizował bym że większość. Nie miałem do tej pory pary która cokolwiek by powiedziała że chce mieć cały kadr ostry itp motyw. Zresztą szeroki kąt i tak w 95% daje efekt że wszystko jest ostre , więc wystarcza.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Drugi plan ciemy, ale jak zmierzysz swiatlo z drugiego planu i tak ustawisz czas a nastepnie doswietlisz pare mloda lampa, to tlo raczej nie bedzie az tak ciemne..
    Zreszta co my tu gadamy - wszystko zalezy od jasnosci kosciola.
    Ale to nie plener. Zazwyczaj w kościołach światło się rozkłada podobnie lub wręcz im dalej tym ciemniej, jakbyś zmierzył ekspozycję na 2 plan nie będziesz miał po co błyskać bo pierwszy prawdopodobnie i tak będzie prześwietlony.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ale to nie plener. Zazwyczaj w kościołach światło się rozkłada podobnie lub wręcz im dalej tym ciemniej, jakbyś zmierzył ekspozycję na 2 plan nie będziesz miał po co błyskać bo pierwszy prawdopodobnie i tak będzie prześwietlony.
    No widzisz ja nie umniem robic zdjeci z lampa ustawiona na wprost. W tej kwestii potrzebuje porad, bo narazie to na slubach uzywam stalki a lampe wlacze sobie dla testu (gdy trzeba frontalnie blyskac) i zdjecie zrobie dla siebie, zeby zobaczyc jak to zrobic zeby nie bylo malpkowego efektu

Puki co doszedlem do wnioskow ze lepiej wyciagnac dyfuzor lampy dla pokrycia swiatlem calego kadru (chodzi o rogi) i jak juz ettl to z kompensacja -1 -2. Czas mninimalny dla zarejestrowania tla 1/60 albo 1/30.
    Piotrek mozesz cos poradzic?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja nie błyskam w kościele, ale jak błyskałem to odbijałem światło od czego się dało.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ja nie błyskam w kościele, ale jak błyskałem to odbijałem światło od czego się dało.
    a jak nie masz od czego odbic?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Polemizował bym że większość. Nie miałem do tej pory pary która cokolwiek by powiedziała że chce mieć cały kadr ostry itp motyw. Zresztą szeroki kąt i tak w 95% daje efekt że wszystko jest ostre , więc wystarcza.
    ja nie mowie, ze wszyscy Wiekszosc moich "klientow" a bylo ich raptem 8
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 24-05-2010 o 10:59 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale jak to, kościoła nie ma?

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ale jak to, kościoła nie ma?
    Np. sciany masz brazowe, sufit za wysoko, od scian daleko np.
    kociol

Miasto
    wawa

Domyślnie

Od wszystkiego można odbić światło, problem może być z jego temperaturą ale można to załatwić albo filtrami albo przy wywołaniu rawa.

Domyślnie

ja tam nie błyskam w kościele. Pomijając fakt ładniejszego obrazka, to
    dochodzi też kwestia "quasi filozofii" - jak sobie pomyślę o tym, czy wolałbym na swoim ślubie widzieć fotografa który błyska i takiego który nie błyska to wybrałbym bez lampy...
    jakoś ta "błyskająca dyskoteka" w kościele mi nie pasuje.

ISO 1600 i jasne szkło - rozwiązuje problem w większości kościołów moim zdaniem.

Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów