Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Cool Lampa na ślubie - światło

Witam.

zrobiłem w życiu mym kolejny ślub 450D + 17-50 2.8 Tamronem i 580 EX

Nie to żebym się chwalił ale już po jakimś czasie zaczynają mi się podobać moje fotki (żona mówiła już od początku, że są lepsze niż te z naszego ślubu ), w sumie ważne że młodym się podobają.
    Pierwszy raz robiłem z lampą tego typu (co widać niestety na kilku pierwszych fotkach w kościele ).
    I w sumie naprawdę wsio jest ok, poza jednym. Udało mi się uniknąć masakrycznego światła lampy na ludziach i przedmiotach , lampę dałem do góry i wyszło naprawdę nieźle, jest jasno i wszystko wyraźne ale właśnie...
    jak gdzieś jest w kadrze lampion czy żyrandol, widać że światło zastane kościelne jest przytłumione przez to z lampy. Tzn. wsio jest wyraźne i ok. tylko po prostu brakuje mi trochę światła tego co było w kościele, po za tym, że to z lampy naprawdę wyszło ok, w sensie bardzo zbliżona temp. światła do takiego światła żarówkowego .
    Jak doświetlić lampą tak żeby było jasno i wyraźnie dookoła, ale żeby za razem wykorzystać jak najwięcej światła zastanego i je zmieszać...?
    powiem tylko na koniec, że robiłem na M z czasem 1/80 - 1/100 s.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jeżeli juz koniecznie musisz robić z lampą (ja polecam robić w kosciele bez) to ustaw eskozycje na M tak zeby bez lampy zdjecia byly prawidlowo naswietlone, wtedy lampa bedzie tylko doswietlec
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

za niska iso , za dlugi czas , za duza przyslona , mozna tak strzelac bo nie napisales nic wiecej ani przykladowego foto nie wkleiles

poza tym jak wyzej kolega napisal , ty lampa swieciles a to blad stad taki efekt , badz na pograniczu tego
    no comment...

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

Daj dłuższy czas, więcej zastanego złapiesz, a błysk i tak zrobi swoje.

Krótki czas-sporo flesza / "długi" czas- duzo zastanego.
    450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Lampy trzeba się trochę naumieć. Lampy ma nie być widać na zdjęciu. Niby dwie prose prawdy ale... wcale nie takie proste dobrze to robić.

Zasady ogólne:

1. Długie czasy 1/30 do 1/100 i wysokie ISO - max używalne w aparacie. Nie bać się wysokich iso. Przysłona? Hmmmm... taka jak trzeba do zdjęcia ale bardzo rzadko otwór mniejszy niż 4 max 5.6.

2. Palnik prawie NIGDY na wprost na obiekt (owszem są wyjątki). W pomieszczeniach myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć od czego odbić światło. Palnik do góry? niekoniecznie! często może być lepiej kierować palnik za siebie - całkiem do tyłu nad głową. Często palnik w bok, lekko do tyłu. Nie da się ustalić reguły ale pomieszczeniach typu kościół, sala balowa itp BARDZO CZĘSTO najskuteczniejsze jest ustawienie palnika DO TYŁU!

3. Blik w oczach zwykle jest potrzebny - palnik do góry, ciut do tyłu i wyciągnięta ta plastikowa klapka postawiona na sztorc.

4. Palnik na wprost? tak ale zwykle TYLKO na zewnątrz, żeby doświetlić cienie na twarzach. Zwłaszcza w słoneczny dzień dobłyśnięcie palnikiem z ustawieniem na -1 do -2EV na lampie stosuje się nawet w południe w pełnym słońcu.

Trening, trening i jeszcze raz trening. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to jedna próbka, zaraz będzie druga
    http://img691.imageshack.us/img691/5233/mg4044.jpg

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zacznij od umieszczenia zdjęć zapisanych w sRGB - nie AdobeRGB. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

i druga, tutaj właśnie widać najlepiej żyrandole, które są "oślepione" lampą :/ w tym wypadku, przez to że był to szeroki i daleki kąt lampa była na wprost. Generalnie unikam jak ognia lampy na wprost ale z takimi kadrami sobie inaczej nie radzę, tym bardziej, że miejsce z którego robiłem miało "dość" nisko sufit, a a wszędzie tam gdzie jest forum publicum był już duużo wyżej

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zacznij od umieszczenia zdjęć zapisanych w sRGB - nie AdobeRGB. :-)
    wielkie dzięki a jeśli można czemu?

i za tamte podpowiedzi też część już wprowadzam w życie od jakiegoś czasu
    Ostatnio edytowane przez Desperado ; 01-11-2009 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

800px na dluzszym , zostawiaj 3:2 bo tak to nijak , exifa nie usuwaj

edit

takich fot to sie z lampa w ogole jak dla mnie nie robi... dopalac caly kosciol to przegiecie
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Polecam dość ciekawy nazwijmy to "podręcznik" właściwego błyskania:

"FLASH PHOTOGRAPHY WITH CANON EOS CAMERAS" (eng.)
    http://www.photonotes.org/articles/eos-flash/

oraz drugi, świetny artykuł, tym razem w naszym ojczystym języku:

"TECHNIKI FOTOGRAFOWANIA Z LAMPĄ BŁYSKOWĄ"
    http://www.foto.jasiu.pl/index.html
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów