Pokaż wyniki od 1 do 10 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Mam pytanko czy ktoś stosował technikę doświetlania wesela opisaną tu:
    http://neilvn.com/tangents/2010/05/1...-manual-flash/
    I podoba Ci się to?
    Ja czasem (w zależności od możliwości pomieszczeń) stosuję trochę bardziej rozbudowaną wersję tej techniki. Zaletą tej z linka jest to, że jest dziecinnie prosta, wadą bardzo brzydkie światło bez możliwości regulacji i kontroli mocy oraz śmiesznie mała moc lampeczek. Zasięgiem wyzwalaczy raczej się nie przejmuj, dadzą radę. Jak sprawdzałem, to potrafię odpalić swoje flashe z parkingu 150m dalej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Jeśli się nie robi odbitek itp faktycznie można chorować. Już dawno się z tego wyleczyłem ;]
    Jak będziesz miał okazję, to podpytaj swoje stare pary ile kopii płytek zrobili dla znajomych w pracy, na studiach itp. Już słyszę te teksty: "tymi brudami się nie przejmujcie, na odbitkach ich nie widać"..
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 24-05-2010 o 12:22 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta

Jak będziesz miał okazję, to podpytaj swoje stare pary ile kopii płytek zrobili dla znajomych w pracy, na studiach itp. Już słyszę te teksty: "tymi brudami się nie przejmujcie, na odbitkach ich nie widać"..
    Możliwe , ale to znaczy że co , mam zmienić sposób pracy żeby klient miał mniej zaszumione zdjęcia na płycie ?

wiem że masz inna filozofię i metody pracy , przecież nikt ci nie broni , ale ja robie tak jak robię ( i nie jestem wybrykiem natury )
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Możliwe , ale to znaczy że co , mam zmienić sposób pracy żeby klient miał mniej zaszumione zdjęcia na płycie ?

wiem że masz inna filozofię i metody pracy , przecież nikt ci nie broni , ale ja robie tak jak robię ( i nie jestem wybrykiem natury )
    Zgadzam sie z Toba - kazdy ma swoja technike.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Zgadzam sie z Toba - kazdy ma swoja technike.
    Słuchajcie, ja tylko odniosłem się do tego, że "na odbitkach nie widać". Powiększenia są zwykle bardzo oszczędzane i niewiele osób je ogląda. Zdecydowanie więcej ludzi wyświetla sobie pliki.

A to, jak kto z Was pracuje i co potrafi to mi już zupełnie wisi.
    Jarek

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Słuchajcie, ja tylko odniosłem się do tego, że "na odbitkach nie widać". Powiększenia są zwykle bardzo oszczędzane i niewiele osób je ogląda. Zdecydowanie więcej ludzi wyświetla sobie pliki.

A to, jak kto z Was pracuje i co potrafi to mi już zupełnie wisi.
    Czyli jak dobrze rozumiem unikasz szumow? Calosc (kosciol, wesele) robisz z lampa?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Czyli jak dobrze rozumiem unikasz szumow? Calosc (kosciol, wesele) robisz z lampa?
    Dokładnie tak, czasem nawet z wieloma. Chcesz porównać efekty?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hehe..
    Kiedys juz bylo takie porownanie...
    A jaki armagedon sie z tego zrobil...

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Lepiej nie, bo bym Cie osmieszyl heheeh
    A tak serio - ja jak mowilem nie umiem blyskac na wprost. Czasem zlapie swiatlo z lawek i dopale mlodych lampa ale efekty mnie nie zadawalaja..
    Widzialem Towja galerie. Skad mierzysz, albo inaczej - jak robisz zdjecia z lampa ustawiona na mlodych w kosciele? Czasem nie ma od czego odbic :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Głos rozsądku. Skoro zdaniem Młodych jesteś potrzebny, to musisz tam być i koniec. Zupełnie jak ksiądz, w końcu również w tym momencie zbędny, skoro Młodzi przysięgają sami sobie.
    A zresztą co tam błysk flasha przy snopie ciągłego światła z lampy kameruna?
    Kto bardziej rozprasza, fotograf z aparatem i stałką, czy kamerun z wielkim klockiem na ramieniu i w wędkarskiej kamizelce? A może kościelny z obrączkami w sandałach i czarnych skarpetach, lub ksiądz zionący czosnkiem na pół kościoła? Tak wiem, stronniczy jestem.

Ale oni są tak zdenerwowani, że i tak niczego nie widzą. Pogadaj z jakimiś wymalowanymi ciociami, z tych co to później wszystkim tyłki obrabiają. Powiedzą Ci na jaki węzeł miałeś zawiązane sznurowadła.
    Taa.. raz nawet zapytali mnie dlaczego zdjec nie robilem
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 25-05-2010 o 09:01 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

I podoba Ci się to?
    Ja czasem (w zależności od możliwości pomieszczeń) stosuję trochę bardziej rozbudowaną wersję tej techniki. Zaletą tej z linka jest to, że jest dziecinnie prosta, wadą bardzo brzydkie światło bez możliwości regulacji i kontroli mocy oraz śmiesznie mała moc lampeczek. Zasięgiem wyzwalaczy raczej się nie przejmuj, dadzą radę. Jak sprawdzałem, to potrafię odpalić swoje flashe z parkingu 150m dalej.
    Myślałem żeby lampy porozstawiane na sali były jedynie dopełnieniem światła zastanego na sali tak wię raczej ustawiłbym na je w manualu na powiedzmy 1/32 i niech dopalają. Dodatkowo możnaby na nie zapodać kolorowe filtry.

Uprawnienia umieszczania postów