Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Przepraszac nie zamierzam Nie powiedzialem ze sie nauczylem Tylko ze z tego co sie do tej pory nauczylem wiem ze dodawac wartosc Ev mozna w presekelkcji czasu i przeslony. U mnie ma M nie dziala nic takiego jak dodawanie wartosci Ev, jest jak by zablokowane.
    Widzisz, madry ten ktory nie probuje wyjasnic, tylko ten co sprowadza do parteru ..
    Jeszcze raz przeczytaj to co poniżej...

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    to ja mam jeszcze inne pytanie:

Kiedy robię zdjecie z palnikiem "na wprost" + ettl sprawa jest banalna. Automatyka zawsze poprawnie naswietli zdjęcie.
    A co jeśli lampa ustawiona na sufit ? Albo dodatkowo sufit + zrobiony własnoręcznie dyfuzor ? Ja wtedy uzywam w 100% pełnego manuala, a tymczasem Wy piszecie, ze automatyka spisuje się na tyle dobrze, ze używacie jej na slubach. Może tez powinienem spróbowac ?
    Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Czasem trzeba dać +1 Ev, czasem +2 a czasem nie trzeba.
    ...i zastanów się, czy to co napisał pank dotyczy trybu M w body?
    Bo mi się wydaje że chodzi o lampę i to też nie w trybie manualnym...

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Zwracam honor Fajtycznie, chodzilo o lampe Ale jak widzisz bez cytatow czasem ciezko ogarnac

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    i nie pisze tego zlosliwie, bo wcale nie robie od Ciebie lepszych zdjec,
    wiem po prostu ze nawet bedac mistrzem w blyskaniu pewnych rzeczy przeskoczyc sie nie da w reportazu,
    Środkowe z tych, które pokazałeś zostawiłem tam specjalnie na takie okazje. A co, jeśli napiszę, że wszystkie zdjęcia z tej galerii są zrobione z lampą? No właśnie :-D
    Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Przepraszac nie zamierzam Nie powiedzialem ze sie nauczylem Tylko ze z tego co sie do tej pory nauczylem wiem ze dodawac wartosc Ev mozna w presekelkcji czasu i przeslony. U mnie ma M nie dziala nic takiego jak dodawanie wartosci Ev, jest jak by zablokowane.
    Widzisz, madry ten ktory nie probuje wyjasnic, tylko ten co sprowadza do parteru ..
    Ręce opadają, przepraszam, nie podejmuję polemiki.
    Jarek

Domyślnie

Hej,

nie wiem już czy czegoś nie rozumiem, czy coś jest nie tak ze sprzętem. Mam nadzieję, że to pierwsze. Sytuacja jest następująca:

fotografuję pokój, na środku kadru jest okno (zajmuje jakieś 20% kadru). Światło jest ustawione na okno (na zewnątrz jest całkiem całkiem jasno, w środku dość ciemno). Lampą chcę oświetlić pokój, odbijam światło od ścian, od sufitu, obojętne. Ustawienia aparatu (350D): f4, 1/20s, 0EV, tryb M. Lampa (430EX), 0EV.

Jeśli po prostu robię zdjęcie, to lampa błyska, ale pokój jest nadal ciemny.
    Jeśli tuż przed wykonaniem zdjęcia nacisnę FEL (na dokładnie tym samym kadrze), to wszystko jest poprawnie naświetlone.

Na czym polega problem, dlaczego muszę FEL używać?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK, zmieniłem CF8 (Custom Function # 8 controls whether the E-TTL II autoflash system operates in its evaluative mode or its averaging mode) i wygląda na to, że teraz działa. Nie rozumiem niestety co zmieniłem. Tzn. technicznie nie rozumiem na czym polega zmiana, a nie językowo. Bym był bardzo wdzięczny jakby ktoś wytłumaczył o co chodzi.
    Ostatnio edytowane przez cinu ; 19-05-2010 o 20:36 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Analogicznie do trybów pomiaru światła zastanego : matrycowego (evaluative) i średnio-ważonego (average) w E-TTL-u występują dwa tryby pomiaru ekspozycji z błyskiem.
    Za pomocą tej funkcji przełączasz się pomiędzy tymi dwoma trybami pomiaru ekspozycji z błyskiem w E-TTL-u.

Czym się one różnią ?
    Pewnie tym samym co przy pomiarze światła zastanego : średnio-ważony to... po prostu średnio-ważony (pomiar dla całego kadru z uwypukleniem tego co się znajduje w centrum), zaś matrycowy pewnie uwzględnia wybrany punkt AF i dobiera siłę błysku wedle narzuconego przez twórców systemu algorytmu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do Twojego problemu z naświetleniem to jest dość oczywiste, że jak mierzysz światło na okno i ustawiasz wg tego okna ekspozycję na światło zastane, to lampa uznaje, że nie ma czego doświetlać i mrugnie sobie co najwyżej pozostawiając niedoświetlone wnętrze pokoju.
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 19-05-2010 o 21:07 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak dla mnie to właśnie zdjęcia z lampą w kosciele czesciej trzeba przerabiac na B&W niz bez,

kazde rozwiazanie ma wady i zalety,
    lampa = swiecaca skora, zly balans bieli w tle, i ogolnie odczucie sztucznosci
    bez lampy = czasami cienie pod oczami, gorsza jakosc fotek
    No wlasnie ten dylemat.. Ja akurat korzystam/lem z aparatow z iso max 3200 wiec nie poszaleje i na brak szumu - wole miec lampa w gotowosci (jestem szumofobem niestety).
    Ciezko w kosciele pracowac z lampa (przynajmniej mi) - nie ma za bardzo od czego odbic, a walenie na wprost nawet z - ekspo. daje srednie efekty. Co innego sala..
    Dacie jakas recepte?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Zablokowany

Domyślnie

A jakie beda optymalne ustawinia aparatu, dla pokoju z duzym oknem i zarowka na suficie a postacia na tle okna? Jak zlapac troche tego co na zewnatrz za oknem a lampa oswietlic postac? Rozumiem ze doswiecic lampa i zdominowac zarowke blyskiem. Blysnac i to chyba mocno bo aparat bedzie myslal ze jest bardzo jasno majac te postac na tle okna. Prosze o rady!

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

dla optymalnych rozwiązań dla ciebie i twojego sprzętu nie widzę nic innego jak potrenowanie na sucho w warunkach domowych ... każdy tak robi na zasadzie prób i błędów ... to co u mnie działa nie musi u ciebie zadziałać
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    A jakie beda optymalne ustawinia aparatu, dla pokoju z duzym oknem i zarowka na suficie a postacia na tle okna? Jak zlapac troche tego co na zewnatrz za oknem a lampa oswietlic postac? Rozumiem ze doswiecic lampa i zdominowac zarowke blyskiem. Blysnac i to chyba mocno bo aparat bedzie myslal ze jest bardzo jasno majac te postac na tle okna. Prosze o rady!
    zerknij tu: http://foto.jasiu.pl/09.html
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Lampa czy bez przy 5DmkII i jasnych stałkach na ślubie?

Cześć!
    mam dylemat bo nie zdążyłem na czas kupić sprzętu tj. lampy na ślub. Czy mając wsparcie 1 fotografa na 5D i z lampą dam radę zrobić jasno ślub zaopatrzony w 5DmkII i C50mm f1.2 plus C16-35 2.8, C24-70 2.8? Czy lepiej kupić na wariata (chcę za tydzień wziąć 580exII, na którą teraz nie mam kasy) Nissina 622Di i sprzedać ze stratą?
    Nie potrzebuję Nissina bo sprzedałem 430exII, więc czy dam radę zrobić zdjęcia na ślubie o g.19 samym body i stałką?
    Muszę to rozwiązać do południa. Co myślicie?

PZDR!
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów