Pokaż wyniki od 1 do 10 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak mi jeszcze "przyszło do głowy" - w tym kościele są białe ściany! Rewelka. Lampa do tyłu nad głową i masz ogromne powierzchnie do odbijania światła - No i tak jak heniek napisał obróbka, balans bieli (Twoje zdjęcie jast za mocno zażółcone) też mają znaczenie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Teraz ,,kumam,,
    A ja właśnie znalazłęm :-) http://hazan.emiasto.com.pl/showpost...postcount=1199
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-11-2009 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak mi jeszcze "przyszło do głowy" - w tym kościele są białe ściany! Rewelka. Lampa do tyłu nad głową i masz ogromne powierzchnie do odbijania światła - No i tak jak heniek napisał obróbka, balans bieli (Twoje zdjęcie jast za mocno zażółcone) też mają znaczenie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A ja właśnie znalazłęm :-) http://hazan.emiasto.com.pl/showpost...postcount=1199
    no właśnie i tu zależy wszystko od tego jakie było światło....
    Szczerze mówiąc to to akurat skorygowane przez Heńka jest zupełnie nienaturalne patrząc pod kątem światła jakie tam było. Teraz wyszło zupełnie biało / niebiesko, a światło było bliżej tego co ja zrobiłem. Generalnie tam był pewien klimat świetlny z tą temp. światła. i właśnie moje pytanie tyczyło się między innymi jak odbijać, tudzież ustawić lampę, żeby skorzystać z tego światła nie dodając / zmieniając temp. lampą. Ta skorygowana fotka to nie jest ta temp. Chyba, że chodzi o to, żeby skorygować najasność a nie to co było?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ... Ta skorygowana fotka to nie jest ta temp. Chyba, że chodzi o to, żeby skorygować najasność a nie to co było?

Hmmmm... powtórzę za innymi. WB ma być prawidłowy na skórze młodych. Musisz oprofilować monitor. Im gorszy monitor tym potrzeba oprofilowania większa - przy okazji drastycznie zmniejsza gamut :-)

Jest bardzo prosty sposób na niezależne od monitora "sprawdzenie" dominanty w zdjęciu w Photoshopie:

1. Ctrl J - czyli kopia warstwy
    2. Filter->Blur->Average - i tu od razu widać JAKI kolorek dominuje w zdjęciu.

EDIT: na nieoprofilowanym monitorze warto sprawdzić pipetką. wszystkie wartosci RGB powinny być sobie równe - wówczas nie ma dominanty. Jeśli jest więcej jednej lub dwóch składowych to mamy zwichrowany WB.

Wciśnięcie Ctrl + i plus zmiana przenikania warstw z normal na overlay (albo soft light) jest jednym ze sposobów (nieco kulawym) poprawienia WB jpega - najlepiej robić to na poziomie RAW. Suwaczkiem % można pozostawić nieco "klimatu" czyli dominanty jaka była oryginalnie na zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-11-2009 o 09:47

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkim wielkie dzięki za porady coś już więcej wiem, a czy wiem i rozumiem okaże się w praktyce

to teraz jeszcze z innej beczki, jak POPRAWNIE i czym można skalibrować monitor?

Oczywiście wiem, że jest masa prostych i szybkich "kalibratorów" w necie, ale to chyba nie o to...
    ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ...
    to teraz jeszcze z innej beczki, jak POPRAWNIE i czym można skalibrować monitor?
    ...
    ?
    Nie ma rozwiązań połowicznych. http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/481 albo najtańsze Munki za ok 600 zł

Inaczej kalibruje/profiluje się monitor do wydruków (fotolabu) a inaczej do zdjęć w necie. Nawet jak ktoś ci toto oprofiluje to i tak za jakiś czas trzeba profilowanie powtórzyć a zmiana z temp barwowej 5000K na 6500K bez kalibratora to się nie da - no chyba, że masz jakieś Eizo Color Edge ;-) bo tam to się przełącza jednym kliknięciem :-)

Janusz,

Zablokowany

Domyślnie

Nie ma rozwiązań połowicznych. http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/481 albo najtańsze Munki za ok 600 zł

Inaczej kalibruje/profiluje się monitor do wydruków (fotolabu) a inaczej do zdjęć w necie. Nawet jak ktoś ci toto oprofiluje to i tak za jakiś czas trzeba profilowanie powtórzyć a zmiana z temp barwowej 5000K na 6500K bez kalibratora to się nie da - no chyba, że masz jakieś Eizo Color Edge ;-) bo tam to się przełącza jednym kliknięciem :-)
    a to zawsze monitor ma byc ustawipny na 5600K? Mam kalinrator do swojego Della 2408 wfp, nazywa sie Spyder 2 mam nadzieje ze kalibruje disc dobrze.. Skalibrowanie (do drily) mozna sprawdzic jedynie drukujac odbitki? No wychodzi ze to bardzo subiektywna ocena czy to dobrze czy zle.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak ogólnie to monitor kalibruje się ZWYKLE na coś około:

1. Do web, graphic design na 6500 K i ok 80cdm2
    2. do przygotowania wydruków lub odbitek na 5000 K i ok 80 cdm2
    3. Do gier :-) na 6500 i ok 100 - 110 cdm2

jasność bardzo zależy od oświetlenia w pokoju.

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

Tak mi jeszcze "przyszło do głowy" - w tym kościele są białe ściany! Rewelka[...]
    A gdybyście mieli możliwość przemalowania sali konferencyjnej (mieszącej ponad 100 osób, wysokiej na ok. 3,5m), nad jakimi kolorami zastanawialibyście się, biorąc pod uwagę, że w przyszłości będziecie w niej fotografować? Myślę o sali do której nie wpada światło dzienne, ona sama oświetlona jest jarzeniówkami i czasem trzeba fotografować z użyciem lampy. Tylko nie mówcie, że najlepszym kolorem jest seledyn!

Uprawnienia umieszczania postów