Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ...

wielkie dzięki a jeśli można czemu?
    ....
    Są ludzie, którzy nie używają Firefoxa. :-)

Przeglądarki nie obsługują Color Management i Twoje zdjęcia oglądane w IE mogą wyglądać okropnie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Są ludzie, którzy nie używają Firefoxa. :-)

Przeglądarki nie obsługują Color Management i Twoje zdjęcia oglądane w IE mogą wyglądać okropnie.
    Janusz jesteś pewien że firefox jest w stanie ,,zobaczyć,, większą przestrzeń niż sRGB. ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Janusz jesteś pewien że firefox jest w stanie ,,zobaczyć,, większą przestrzeń niż sRGB. ?

Czyżbym coś takiego napisał? To nie o to chodzi. Jak wrzucisz zdjęcie otagowane z AdobeRGB to FireFox będzie to "widział" jako AdobeRGB i odpowiednio je wyświetli (pod warunkiem, że albo FF jest 3.0.1 albo profile w Twoim systemie są w standardzie v2). Poczytaj Kolaja tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=49488

Przeglądarki traktują wszystkie zdjęcia jako sRGB i czyli zdjęcie zapisane w AdobeRGB albo w ProPhoto zostanie poddane niejawnej konwersji - właściwie interpretacji - i kolorki mogę być hmmmm.... cokolwiek zaburzone.

Ja dalej używam FF 3.0.1 bo mój Color Navigator generuje profile v4 i jest diupa. :-) kolorki z AdobeRGB wychodzą oczojebne i dalekie od prawdy.

W zasadzie zdjęcia z netu i tak najlepiej oglądać jakimś FastStonem na czarnym (ciemnoszarym) tle bo tło Canon Board jest też do bani. FF pozwala na style i CB oglądam w przyjemnych ciemnych odcieniach szarości.

Janusz,

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Teraz ,,kumam,,

Uzależniony

Domyślnie

na tym zdjęciu mogłeś dać spokojnie iso 800, no i pamiętaj że obróbka też jest ważna:-)

Heniek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak mi jeszcze "przyszło do głowy" - w tym kościele są białe ściany! Rewelka. Lampa do tyłu nad głową i masz ogromne powierzchnie do odbijania światła - No i tak jak heniek napisał obróbka, balans bieli (Twoje zdjęcie jast za mocno zażółcone) też mają znaczenie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Teraz ,,kumam,,
    A ja właśnie znalazłęm :-) http://hazan.emiasto.com.pl/showpost...postcount=1199
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-11-2009 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak mi jeszcze "przyszło do głowy" - w tym kościele są białe ściany! Rewelka. Lampa do tyłu nad głową i masz ogromne powierzchnie do odbijania światła - No i tak jak heniek napisał obróbka, balans bieli (Twoje zdjęcie jast za mocno zażółcone) też mają znaczenie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A ja właśnie znalazłęm :-) http://hazan.emiasto.com.pl/showpost...postcount=1199
    no właśnie i tu zależy wszystko od tego jakie było światło....
    Szczerze mówiąc to to akurat skorygowane przez Heńka jest zupełnie nienaturalne patrząc pod kątem światła jakie tam było. Teraz wyszło zupełnie biało / niebiesko, a światło było bliżej tego co ja zrobiłem. Generalnie tam był pewien klimat świetlny z tą temp. światła. i właśnie moje pytanie tyczyło się między innymi jak odbijać, tudzież ustawić lampę, żeby skorzystać z tego światła nie dodając / zmieniając temp. lampą. Ta skorygowana fotka to nie jest ta temp. Chyba, że chodzi o to, żeby skorygować najasność a nie to co było?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

po pierwsze jak chcesz uwieczniac co co widzisz to zapomnij o lampie błyskowej, to siebie wylkucza

po drugie zawsze ustawiaj ekspozycje, kolory, balans bieli na skórę Pary Młodej, to przecież oni są najważniejsi, zasada ta nie tyczy się panoram kościoła i szerszych kadrow, gdzie możesz pokazywać klimat kościoła

po trzecie, ustaw sobie monitor, no skoro widzisz coś niebieskiego na swoim przerobionym zdjęciu to wiele wyjaśnia dlaczego Twoje zdjecia są takie żółte, jeśli uzywasz laptopa to one przeważnie mają ustawione bardzo chłodne kolory
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 01-11-2009 o 23:41
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

btw kazdy robi jak chce , ale jak wyzej , balans bieli glownie ustawia sie pod kolor skory mlodych co jak co , a nie po to zeby w takim ujeciu akurat , uzyskac swiatlo jakie bylo w kosciele ( pewnie pomieszane rozne barwy + lampa twoja )
    no comment...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    btw kazdy robi jak chce , ale jak wyzej , balans bieli glownie ustawia sie pod kolor skory mlodych co jak co , a nie po to zeby w takim ujeciu akurat , uzyskac swiatlo jakie bylo w kosciele[...]
    I to jest dla mnie, chyba już do końca życia wiecznie początkującego fotografującego, istotna informacja. Ja, podobnie jak Desperado, desperacko dążę do ustawienia balansu bieli, coby był zgodny z tym co widziałem.

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów