No właśnie że ma znaczenie. Bo nawet w trakcie obróbki RAW muszę się zdecydować na to co uznam za białe na zdjęciu. I jeżeli uznam, że elementy na pierwszym planie mają być białe, to w tym wypadku "białe" elementy na dalszym planie na skutek innego rodzju oświetlenia będą w innym kolorze. Szczerze mówiąc słabo sobe radzę z dobrym wywołaniem RAWa na którym są takie rozbieżności.
Dla mnie jest to dość trudne i szukam rozwiązań jakie mógłbym zastosować aby sprostać temu problemowi.
Ale bez nakladki reszta się sama nie ustawi, albo albo.No chyba że cudownym fartem barwa tego sztucznego światła z sali będzie jak lampy , co jest chyba wybrykiem natury ;]
no comment...
ja uzywam żółtych nakladek na lampy, jakieś tanie w stylu stofena, nie jest to idealne rozwiazanie, bo barwia ona troche na zielono, co oczywiscie mozna zlikwidowac (chociaz nie zawsze jest idealny efekt),
bede musial jeszcze poszukac jakis innych odcieni zoltego,
ogolnie jednak nie wyobrazam sobie na sali robic bez nich,
W chwili obecnej jest dużo gadżetów typu kartka szara biała lub różnego rodzaju pryzmaty które pomagają przy kalibracji WB w danym miejscu i w danym oświetleniu. Można tego spróbować. Zdania na ten temat są podzielone nie mniej jednak każdy powinien sam spróbować i określić w jakim stopniu jest to rozwiązanie dla niego dobre. Nalezy pamiętać ze często perfekcyjnie dobrany WB zabija klimat zdjęcia.
Według tego co zaobserwowałem kolorystyka zdjęć ciepła jest lepiej przyjmowana przez odbiorce niż zdjęcia zimne
Canon FF
Tak WB na pipete w ACR czasem kompletnie zmienia charakter zdjecia na gorsze..
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący