Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
a to zawsze monitor ma byc ustawipny na 5600K? Mam kalinrator do swojego Della 2408 wfp, nazywa sie Spyder 2 mam nadzieje ze kalibruje disc dobrze.. Skalibrowanie (do drily) mozna sprawdzic jedynie drukujac odbitki? No wychodzi ze to bardzo subiektywna ocena czy to dobrze czy zle.
Tak ogólnie to monitor kalibruje się ZWYKLE na coś około:
1. Do web, graphic design na 6500 K i ok 80cdm2
2. do przygotowania wydruków lub odbitek na 5000 K i ok 80 cdm2
3. Do gier :-) na 6500 i ok 100 - 110 cdm2
jasność bardzo zależy od oświetlenia w pokoju.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Oj, czyli w codzinnosci nalezy znalezc zloty srodek, cos pomiedzy 5000 a 6500 i tak obrabiac te powiedzmy 1000 zdjec... Ale gdyby byc skrupulatnym to rozumiem ze te do odbitek: ustawiamy monitor na 5000 i tak ustawionym monitorku precyzujemy balnas bieli. Na WEB analogocznie, 6500 i to samo - balans. Co prawda w moim Dell 2408wfp nie moge tego ustawic, bo nie mam takiej funkicji ale wiedza sie przyda![]()
Oj, nie. Obrabiamy albo 6500 K albo 5000 K - po cholerę komplikować sobie życie i poprawiać 2 razy?
Po zmianie temperatury barwowej zwykle poprawki nie są duże. Często gorzej jest z papierami - gamut mają dużo mniejszy i niektórych barw nie widać co może dość poważnie zmieniać sposób obróbki zdjęcia ale to widać w PS przy symulacji papieru.
Janusz,
O...A jak się symuluje papier w PS ?
google wysiadły?
http://www.bwkomorowscy.com/ar/ar006.html
i scroll do "soft proofing"
Janusz,