Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ... Ta skorygowana fotka to nie jest ta temp. Chyba, że chodzi o to, żeby skorygować najasność a nie to co było?

Hmmmm... powtórzę za innymi. WB ma być prawidłowy na skórze młodych. Musisz oprofilować monitor. Im gorszy monitor tym potrzeba oprofilowania większa - przy okazji drastycznie zmniejsza gamut :-)

Jest bardzo prosty sposób na niezależne od monitora "sprawdzenie" dominanty w zdjęciu w Photoshopie:

1. Ctrl J - czyli kopia warstwy
    2. Filter->Blur->Average - i tu od razu widać JAKI kolorek dominuje w zdjęciu.

EDIT: na nieoprofilowanym monitorze warto sprawdzić pipetką. wszystkie wartosci RGB powinny być sobie równe - wówczas nie ma dominanty. Jeśli jest więcej jednej lub dwóch składowych to mamy zwichrowany WB.

Wciśnięcie Ctrl + i plus zmiana przenikania warstw z normal na overlay (albo soft light) jest jednym ze sposobów (nieco kulawym) poprawienia WB jpega - najlepiej robić to na poziomie RAW. Suwaczkiem % można pozostawić nieco "klimatu" czyli dominanty jaka była oryginalnie na zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-11-2009 o 09:47

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkim wielkie dzięki za porady coś już więcej wiem, a czy wiem i rozumiem okaże się w praktyce

to teraz jeszcze z innej beczki, jak POPRAWNIE i czym można skalibrować monitor?

Oczywiście wiem, że jest masa prostych i szybkich "kalibratorów" w necie, ale to chyba nie o to...
    ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

poczytaj troche forum moze bo juz o tym nie raz bylo
    no comment...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ...
    to teraz jeszcze z innej beczki, jak POPRAWNIE i czym można skalibrować monitor?
    ...
    ?
    Nie ma rozwiązań połowicznych. http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/481 albo najtańsze Munki za ok 600 zł

Inaczej kalibruje/profiluje się monitor do wydruków (fotolabu) a inaczej do zdjęć w necie. Nawet jak ktoś ci toto oprofiluje to i tak za jakiś czas trzeba profilowanie powtórzyć a zmiana z temp barwowej 5000K na 6500K bez kalibratora to się nie da - no chyba, że masz jakieś Eizo Color Edge ;-) bo tam to się przełącza jednym kliknięciem :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

oczywiscie od biedy skalibrowac monitor mozesz na oko, tzn wywolujesz sobie zdjęcie w duzym formacie + jakas tablica kolorow,

np: http://www.babelcolor.com/download/C...B_from_Avg.tif

potem trzymajac odbitki w rece bawisz sie kolorami, saturacja, konrastem, ustawiajac kolory aby byly jak najblizej tego co widzisz na zdjeciach,
    oczywiscie bardzo wazny jest LAB, aby profil kolorow ktorego uzywa byl taki jak Ty masz ustawiony na monitorze, przy takiej kalibracji lepiej nie bawic sie w inne profile kolorow jak sRBG
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    oczywiscie od biedy skalibrowac monitor mozesz na oko, tzn wywolujesz sobie zdjęcie w duzym formacie + jakas tablica kolorow, ....

A gwoździe można wbijać młotkiem albo własną głową.

"Kalibracja" na oko to czyste zawracanie głowy. Nawet Adobe się wycofało z dołączania programiku kalibracyjnego bo to po prostu nie działa (Adobe Gamma si toto nayzwało). Zwłaszcza na tańszych LCD, notebookach i innych tanich monitorach gdzie odchylenie są różne w światłach a inne w cieniach to się naprawdę nie da. Wychodzi z tego "cuś uśrednionego" czyli dalej to samo. Jest tyle zmiennych, że się po prostu nie da zrobić tego nawet przyzwoicie.

"Kalibracja" na zdjęcia z labu to... ^&%&%%$##%* i jeszcze raz @!$^^%&*...

EDIT: pod znaczki $^$# można wstawić dowolne przekleństwa :-)

Janusz,

Coś już napisał

Domyślnie

oczywiscie od biedy skalibrowac monitor mozesz na oko
    Moja Babcia mawia, że na "oko to facet w szpitalu umarł" Zgadzam się z tym co napisał Janusz Body. Jeżeli chce się mieć porawne kolor trzeba zainwestować w kalibrator. Osobiście używam huey pro - który dodatkowo kontroluje co minute poziom światła padającego na monitor i dostosowuje jego jasność. Kalibrowanie na "oko" czy na wzorzec w postaci zdjęcia jest zwykłą stratą czasu. A rezultat i tak bedzie rozczarowujący. Ponadto monitor powinien być kalibrowany co pewien okres czasu - i nie wierzę, że istnieje możliwość identycznego skalibrowania monitora na "oko" Kalibracja na "oko" lub w/g jakiś wzorców może przybliżyć do właściwego wyniku, ale napewno się go nie uzyska - a jak wiemy "PRAWIE robi dużą różnicę"
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja mojego HP'ka 30 cali tak mam wlasnie "skalibrowanego" i powiem szczerze ze jest idealnie, w sumie niewiele trzeba bylo przy nim robic

wiadomo ze im slabszy monitor to i nawet sprzetowa kalibracja niewiele da, dotyczy sie to sporej czesci laptopow, na ktorych niestety sporo osob obrabia zdjecia, zawsze radze w takich wypadkach kupno nawet taniego 19 calowego LCD
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ja mojego HP'ka 30 cali tak mam wlasnie "skalibrowanego" i powiem szczerze ze jest idealnie, w sumie niewiele trzeba bylo przy nim robic...
    Dokładnie tak mówią wszyscy, którzy nie mają oprofilowanego monitora. ZAWSZE zmieniają zdanie po oprofilowaniu. Mogłeś oczywiście mieć szczęście i trafić na wyjątkowo dobry egzemplarz. Problem w tym, że nawet najlepsze monitory powoli się rozjeżdzają. Nawet te z wbudowanymi układami korekcji i innymi cudami. Fakt, że drogie stacje graficzne są fantastycznie zestrojone w fabryce i profilowanie jest zwykle tylko potwierdzeniem, że dalej jest dobrze.

Laptopy to temat opisywany 1000 razy - wszystkie mają mocno podbite niebieskie i tego się nie da zmienić żadnym programem "na oko".

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie neguje sprzętowej kalibracji, chodzi mi o to, że skoro widzę na monitorze i na odbitkach to samo to nie mam sobie po co nią zawracać glowy, dotyczy to sie i druku z LABu i naświetlanych rozkladowek z fotoksiążkach,

z zasady staram się nie ruszać tego co działa dobrze, byc może jak monitor w przysłosci sie rozjedzie pomysle o jakims hardware do kalibracji

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów