tak jak migawka - tyle że one padają bardzo różnie, jednemu padnie po kilku tysiącach - innemu po kilkuset tysiącach.
I może gdzieś jest napisane co oznacza ten cykl - czy to jest
zapełnienie karty i jej skasowanie
zapisanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć?
skasowanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć??
a może cykl to czas od włożenia karty do aparatu do jej wyjęcia??
No bo kurcze po prostu nie wiem jak tłumaczyć ten "cykl"
o ile w przypadku baterii to jestem w stanie pojąć że pełny cykl to naładowanie baterii i używanie jej do pełnego rozładowania, o tyle w przypadku karty mam wątpliwości czy jeżeli formatuję kartę zapisaną jednym zdjęciem to już jest ten cykl??, i czy można się uchronić przed "zaliczeniem" cyklu poprzez kasowanie pojedynczo zdjęć z poziomu aparatu??
![]()
![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Wynika to z tego że komórki przechowujące dane najzwyczajniej w świecie się zużywają. W przypadku nośników danych wykorzystujących pamięć flash ilość dostępnej dla użytkownika pamięci jest mniejsza a niżeli rzeczywista ilość pamięci jaką dysponuje dany moduł. Komórki pamięci wchodzące w skład "rezerwy" funkcjonalnie zastępują uszkodzone komórki "pamięci głównej", co zapobiega zmniejszeniu wielkości pamięci którą mamy do dyspozycji.
EOS + Speedlite
A skąd masz takie informacje?
Do tej pory słyszałem tylko dwa wytłumaczenia mniejszej pojemności użytkowej od deklarowanej. Pierwsze to takie, że producenci kart przyjmują do określania pojemności przelicznika 1 megabajt = 1000000 bajtów (zamiast prawidłowo 1048576 bajtów). Drugie, że część pojemności karty jest zużywana na informacje pomocnicze.
coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie
Nie, nie chodzi o to. Moja wypowiedź poruszała kwestię sprzętową a nie programową. Dla przykładu przyjmijmy iż mamy kartę o "znamionowej" pojemności 8 GB. Rzeczywista pojemność (ta którą możemy wykorzystać) takiej karty wynosi ok. 7.5 GB, jednakże faktyczna pojemność układu flash jest o około kilkanaście procent (wszystko zależy od danego producenta) większa a niżeli wartość widniejąca na etykiecie. Te "nadmiarowe" komórki pamięci które nie wliczają się do "pamięci podstawowej" tworzą swego rodzaju rezerwę i w przypadku uszkodzenia komórek z "pamięci głównej" przejmują funkcjonalnie ich rolę. Do zarządzania tą rezerwą przewidziany jest specjalny układ kontrolera który dba o to aby pomimo uszkodzonych komórek "pamięci głównej" obszar pamięci który możemy wykorzystać był względnie taki sam.
EOS + Speedlite