Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Karta CF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    nie polecam kingstona, 1gb rozpadła się po niezbyt intensywnym używaniu przez 3-4 lata. w kompakcie. sandisk, albo (tu bez mojej opinii, ale podobno klasa) lexary
    kart pamięci nie powinno się w ogóle długo używać, bo się po prostu zużywają
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    kart pamięci nie powinno się w ogóle długo używać, bo się po prostu zużywają
    a co to znaczy długo??
    bo mam kilka kart od 2005 roku i działają świetnie mimo bardzo intensywnego użytkowania
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    a co to znaczy długo??
    bo mam kilka kart od 2005 roku i działają świetnie mimo bardzo intensywnego użytkowania
    no więc teoria mówi, że karty mają daną liczbę cykli do przeżycia, a potem zaczynają tracić dane i padają
    ergo nie należy ich używać za długo powyżej tego limiu
    np. nie kupuje się kart używanych
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

no więc teoria mówi, że karty mają daną liczbę cykli do przeżycia, a potem zaczynają tracić dane i padają
    tak jak migawka - tyle że one padają bardzo różnie, jednemu padnie po kilku tysiącach - innemu po kilkuset tysiącach.
    I może gdzieś jest napisane co oznacza ten cykl - czy to jest
    zapełnienie karty i jej skasowanie
    zapisanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć?
    skasowanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć??
    a może cykl to czas od włożenia karty do aparatu do jej wyjęcia ??

No bo kurcze po prostu nie wiem jak tłumaczyć ten "cykl"
    o ile w przypadku baterii to jestem w stanie pojąć że pełny cykl to naładowanie baterii i używanie jej do pełnego rozładowania, o tyle w przypadku karty mam wątpliwości czy jeżeli formatuję kartę zapisaną jednym zdjęciem to już jest ten cykl?? , i czy można się uchronić przed "zaliczeniem" cyklu poprzez kasowanie pojedynczo zdjęć z poziomu aparatu??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

no więc teoria mówi, że karty mają daną liczbę cykli do przeżycia, a potem zaczynają tracić dane i padają...
    Wynika to z tego że komórki przechowujące dane najzwyczajniej w świecie się zużywają. W przypadku nośników danych wykorzystujących pamięć flash ilość dostępnej dla użytkownika pamięci jest mniejsza a niżeli rzeczywista ilość pamięci jaką dysponuje dany moduł. Komórki pamięci wchodzące w skład "rezerwy" funkcjonalnie zastępują uszkodzone komórki "pamięci głównej", co zapobiega zmniejszeniu wielkości pamięci którą mamy do dyspozycji.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wynika to z tego że komórki przechowujące dane najzwyczajniej w świecie się zużywają. W przypadku nośników danych wykorzystujących pamięć flash ilość dostępnej dla użytkownika pamięci jest mniejsza a niżeli rzeczywista ilość pamięci jaką dysponuje dany moduł. Komórki pamięci wchodzące w skład "rezerwy" funkcjonalnie zastępują uszkodzone komórki "pamięci głównej", co zapobiega zmniejszeniu wielkości pamięci którą mamy do dyspozycji.
    A skąd masz takie informacje?
    Do tej pory słyszałem tylko dwa wytłumaczenia mniejszej pojemności użytkowej od deklarowanej. Pierwsze to takie, że producenci kart przyjmują do określania pojemności przelicznika 1 megabajt = 1000000 bajtów (zamiast prawidłowo 1048576 bajtów). Drugie, że część pojemności karty jest zużywana na informacje pomocnicze.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trolluch Zobacz posta
    A skąd masz takie informacje?
    Do tej pory słyszałem tylko dwa wytłumaczenia mniejszej pojemności użytkowej od deklarowanej. Pierwsze to takie, że producenci kart przyjmują do określania pojemności przelicznika 1 megabajt = 1000000 bajtów (zamiast prawidłowo 1048576 bajtów). Drugie, że część pojemności karty jest zużywana na informacje pomocnicze.
    Nie, nie chodzi o to. Moja wypowiedź poruszała kwestię sprzętową a nie programową. Dla przykładu przyjmijmy iż mamy kartę o "znamionowej" pojemności 8 GB. Rzeczywista pojemność (ta którą możemy wykorzystać) takiej karty wynosi ok. 7.5 GB, jednakże faktyczna pojemność układu flash jest o około kilkanaście procent (wszystko zależy od danego producenta) większa a niżeli wartość widniejąca na etykiecie. Te "nadmiarowe" komórki pamięci które nie wliczają się do "pamięci podstawowej" tworzą swego rodzaju rezerwę i w przypadku uszkodzenia komórek z "pamięci głównej" przejmują funkcjonalnie ich rolę. Do zarządzania tą rezerwą przewidziany jest specjalny układ kontrolera który dba o to aby pomimo uszkodzonych komórek "pamięci głównej" obszar pamięci który możemy wykorzystać był względnie taki sam.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów