Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wężyk spustowy zastrajkował

Domyślnie Wężyk spustowy zastrajkował

Witam,

mam problem z wężykiem spustowym. Otóż, wężyk raz wyzwala migawkę a raz nie wyzwala.

Robiłem testy z kilkoma obiektywami i bez obiektywu i jedyne co zauważyłem to że w zależności od miejsca w które skierowałem aparat wężyk działał lub przestawał wyzwalać. np. skierowałem na okno i wyzwolił skierowałem na biurko i już nie wyzwolił po czym znów na okno i wyzwolił.
    Dla mnie to bez sensu i jedyne z czym to łącze to z intensywnością światła.

Mało tego wężyk ustawia AF bez problemu ale wyzwolić już nie chce.

Dziwie się bo jak go ostatnio używałem wszystko było OK i nagle po miesiącu załączam go i nie działa, co innego gdyby się coś zepsuło w trakcie pracy a nie przez leżenie w szafie.

Ktoś miał podobny problem ? Zepsuty wężyk to pestka gorzej jeśli to jakiś problem wewnątrz BODY 400D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oryginał czy chińczyk? Wciśnij spust i poruszaj kablem. Na moje oko to uszkodzony kabel...

Domyślnie

chińczyk ale to chyba raczej nie uszkodzony kabel po przełączeniu na tryb AUTO lub P wężyk działa normalnie wracam na M i przez pewien czas działa a potem znów przestaje. Chyba kupie pilot na podczerwień i dam sobie z tym spokój.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Miałem taki sam problem. Przyczyna była taka o której pisze zaitsev . Wysondowałem w którym miejscu wężyk jest uszkodzony i o ten odcinek skróciłem kabelek. Mój też był made in China. Jest mało prawdopodobne aby działanie wężyka było związane z wybranym trybem fotografowania.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Domyślnie

Racja , poruszałem kablem na prawo i lewo i faktycznie jest przerwany , dzięki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Standard. Swoją opinię wyraziłem właśnie na swoich doświadczeniach. :P

Uprawnienia umieszczania postów