Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Intensywne kolory w systemie

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie Intensywne kolory w systemie

Może ktoś mnie oświeci, bo mi już ręce opadają próbowałem chyba wszystkiego i nic. Problem polega na tym że kolory na pulpicie (system: Windows 7) są dziwnie intensywne, ikonki itd. Zdjęcia w IE8 tez są bardziej nasycone, ale powtarzam że nie dotyczy to tylko zdjęć, ale również wszystkich przycisków ikonek itd. wygląda to tak jakby ktoś dodał gdzieś saturacji
    Geforce 8500GT podłączony po DVI najnowsze drivery /probowałem tez na starszych/ dalej to samo. Ktoś zauważył u siebie podobną sytuację.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

używasz jakiegoś zew. menadżera do grafiki (jak np. Catalyst dla ATI) ? Jak tak to popatrz czy nie masz czegoś tam zmienione. Piszesz o IE a co z innymi przegladarkami (opera/firefox/safari/chrome) ? Mam u siebie win 7 i nie widze podobnego zjawiska

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba też tak miałem na początku
    ogólnie to tam jest w panelu sterowania zarządzanie kolorem
    tam trzeba poustawiać odpowiedni wartości (czyli sRGB lub profil monitora)
    albo to opcje driverów
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Menadżer grafiki zmienia ustawienia dla całego systemu /u mnie wogóle wyłączony/, a to samo zdjęcie otwarte w Photoshopie wyglada prawidłowo.
    - Airhead - mam skojarzony profil z monitorem

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Ja z kolei mialem na Windows 7 bardzo matowe kolory, sterownik Windows 7 sobie chyba nie poradzil z grafika nvidia 8400M (laptop), najnowszy sterownik ze strony nvidia dla Windows 7 jest duzo lepszy, ale musiale troche ustawienia doszlifowac, prawy klik na pulpit i masz tam NVIDIA Control Panel, tam mozesz pokombinowac suwakami.
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kurcze, pamiętam, że miałem dokładnie taki sam problem... ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, co pomogło :/
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Digital vibrance na 0% : http://www.2s2d.net/wp-content/uploa...dia_cpanel.PNG

Btw problem zależy tylko i wyłącznie od tego ustawienia w sterownikach NVidii, nie od systemu operacyjnego - usuwam system z tytułu. Taki sam efekt miałbyś i na Viście i na XP i na 2000 itp jakbys ten suwak przesunął. A że pewnie zainstalowałeś/otrzymałeś akurat ten system od nowa z tak defaultowo ustawionym suwaczkiem to przypadek, niezależny od Windows 7.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Vitez - Digital vibrance na 0% to szarość całkowita defaultowo jest właśnie 50%.
    Problem rozwiązałem - ta saturacja wynikała właśnie z proflilu monitora EIZO S1931D65.icm i wybraniu opcji w zakładce Zarządzanie kolorem - "Połącz moje ustawienia z ustawieniami systemu", po zmianie na sRGB wygląda to normalniej, dziwne tylko że jakoś jak miałem XP nie przeszkadzało mi to i nie rzucało się w oczy jak w Windows 7.

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

u mnie w Windows 7 i z najnowszym sterem nvidii, wartosc ta byla na 0%, na 50% jest fajniej. zastanawiam sie tylko, czy to nie wypacza wrazen? I jakby to wygladalo, gdy sie np. wysle zdjecia do druku. Za kilka dni bede wiedzial jak przesylka dojdzie.
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    ....- ta saturacja wynikała właśnie z proflilu monitora EIZO S1931D65.icm i wybraniu opcji w zakładce Zarządzanie kolorem - "Połącz moje ustawienia z ustawieniami systemu", po zmianie na sRGB wygląda to normalniej, dziwne tylko że jakoś jak miałem XP nie przeszkadzało mi to i nie rzucało się w oczy jak w Windows 7.
    A ten "profil" monitora to z dyskietki? Jeśli tak to raczej standard. Wszystkie profile z dyskietki należy natychmiast wyrzucić a dyskietke zniszczyć coby nie kusiło. :-)

Cytat Zamieszczone przez mikee Zobacz posta
    u mnie w Windows 7 i z najnowszym sterem nvidii, wartosc ta byla na 0%, na 50% jest fajniej. zastanawiam sie tylko, czy to nie wypacza wrazen? I jakby to wygladalo, gdy sie np. wysle zdjecia do druku. Za kilka dni bede wiedzial jak przesylka dojdzie.
    Wartość jest na 50% standardowo - zjeżdżając do zera wszystko robi się czarno-białe. Najlepiej jednak monitor oprofilować i po oprofilowaniu nie ruszać tych ustawień. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów