Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: co kupić 5d czy 7d do reporterki

Domyślnie co kupić 5d czy 7d do reporterki

witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
    moje pytanie jest takie czy kupić nowość 7d czy stare 5d
    co będzie lepszym wyborem

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

7d łatwiej zrobisz zdjęcie, z 5 będzie ładniejsze
    ale w sumie i tak wszystko zależy od fotografa
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, może 1Ds Mk II? Będzie i ładnie i sprawnie.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    tylko jeżeli ta reporterka polega bardziej na zawodowym fotografowaniu szybkiego sportu, a nie na krążeniu po mieście w poszukiwaniu tematu :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak tylko do ślubów to szukał bym używanego starego 5D w niezlym stanie,
    a 30D zostawil bym jako rezerwowe body, bo chodzenie na sluby z jednym aparatem... tak nie powinno sie robic,
    trzeba tylko pamiętać, że 30D to nowsza technologia niz 5D ;-)

oczywiscie dosc istotne jest jakie masz szkła
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    jezeli portrety zdecydowanie ale trzeba miec gotowki w PL uzywka to kolo 8k zl za granicami PL okolo 6k
    Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Witam

Sprecyzuj do czego Ci ta puszka, w temacie jest reporterka, w poście śluby? Jeżeli do ślubów to zdecydowanie 5d jeżeli do reporterki 7d, jeżeli troche do tego i do tego to też chyba 7d będzie bardziej uniwersalne.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokaczy Zobacz posta
    witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
    moje pytanie jest takie czy kupić nowość 7d czy stare 5d
    co będzie lepszym wyborem
    Z czystym sumieniem polecam ci zakup 5D MK1 lub MK2 (w zasadzie niema pomiędzy nimi żadnej różnicy poza lepszym wyświetlaczem, kręceniem filmów i lepszym procesorem Digic na korzyść wersji MK2), efekt końcowy i tak jest ten sam. Nooo, może jeszcze tylko to że nowej starej 5D już nie kupisz.
    Nie jestem też tak do końca pewien czy 7D będzie lepsze / uważam że nie da ci tak dobrego obrazka jak pełna klatka. A co do szybkości AF, z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że na ślubach niema to większego znaczenia Kwestia dobrego rozeznania w doborze ustawień.
    30-ki na twoim miejscu nie pozbywałbym się ponieważ Backup to podstawa w ślubach. Jak nawali ci jedno Body a nie będziesz miał drugiego to z leksza jesteś tak jakby ugotowany
    Oosbną kwestią jest też szklarnia którą posiadasz. Aby osiągnąć zadowalające efekty na FF musisz tez dobre szkła (najlepiej jakieś stałki).

Jeśli jednak chodzi ci bardziej o sprzęt do reporterki to proponuje ci byś napisał do kolegi Himi z tutejszego forum. Kolega zajmuje się reporterką i w sumie przetestował już chyba wszystkie możliwe Body Canona dostępne na rynku.
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 31-10-2009 o 11:13
    Pucha i słoki

Domyślnie

sluby czyli przygotowania, ceremonia, wesele, plener
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sigma 30 1.4 nie pasuje chyba do ff
    Ostatnio edytowane przez fotokaczy ; 31-10-2009 o 14:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Jak ktoś pisze, że pomiędzy 5d I i II nie ma różnicy to ja się załamuję .. chętnie podeśle zdjęcia na iso 6400 z 5 D MII. Jeśli ktoś je porównuje to chyba nie wie do czego służy nowy mark II a zdjęcia robi z lampą błyskową :-). Nie odnoszę się tylko do tego wątku ale przestańmy tak klepać od rzeczy heheh nowy 5D jest o niebo lepszy miałem dwa równocześnie i już nie chciałem dotykać starej 5D (oczywiście mając nowa pod ręką - bo ogólnie stara też jest super i według mnie wolabym od 7d) więc teraz mam dwie marki II i szczerze jest różnica.
    Regulamin pkt 8.
    canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów