witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
moje pytanie jest takie czy kupić nowość 7d czy stare 5d
co będzie lepszym wyborem![]()
witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
moje pytanie jest takie czy kupić nowość 7d czy stare 5d
co będzie lepszym wyborem![]()
7d łatwiej zrobisz zdjęcie, z 5 będzie ładniejsze
ale w sumie i tak wszystko zależy od fotografa
Hmm, może 1Ds Mk II? Będzie i ładnie i sprawnie.
jak tylko do ślubów to szukał bym używanego starego 5D w niezlym stanie,
a 30D zostawil bym jako rezerwowe body, bo chodzenie na sluby z jednym aparatem... tak nie powinno sie robic,
trzeba tylko pamiętać, że 30D to nowsza technologia niz 5D ;-)
oczywiscie dosc istotne jest jakie masz szkła
Witam
Sprecyzuj do czego Ci ta puszka, w temacie jest reporterka, w poście śluby? Jeżeli do ślubów to zdecydowanie 5d jeżeli do reporterki 7d, jeżeli troche do tego i do tego to też chyba 7d będzie bardziej uniwersalne.
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"18-35+85
Z czystym sumieniem polecam ci zakup 5D MK1 lub MK2 (w zasadzie niema pomiędzy nimi żadnej różnicy poza lepszym wyświetlaczem, kręceniem filmów i lepszym procesorem Digic na korzyść wersji MK2), efekt końcowy i tak jest ten sam. Nooo, może jeszcze tylko to że nowej starej 5D już nie kupisz.
Nie jestem też tak do końca pewien czy 7D będzie lepsze / uważam że nie da ci tak dobrego obrazka jak pełna klatka. A co do szybkości AF, z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że na ślubach niema to większego znaczeniaKwestia dobrego rozeznania w doborze ustawień.
30-ki na twoim miejscu nie pozbywałbym się ponieważ Backup to podstawa w ślubach. Jak nawali ci jedno Body a nie będziesz miał drugiego to z leksza jesteś tak jakby ugotowany
Oosbną kwestią jest też szklarnia którą posiadasz. Aby osiągnąć zadowalające efekty na FF musisz tez dobre szkła (najlepiej jakieś stałki).
Jeśli jednak chodzi ci bardziej o sprzęt do reporterki to proponuje ci byś napisał do kolegi Himi z tutejszego forum. Kolega zajmuje się reporterką i w sumie przetestował już chyba wszystkie możliwe Body Canona dostępne na rynku.
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 31-10-2009 o 11:13
Pucha i słoki
sluby czyli przygotowania, ceremonia, wesele, plener
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sigma 30 1.4 nie pasuje chyba do ff
Ostatnio edytowane przez fotokaczy ; 31-10-2009 o 14:10 Powód: Automerged Doublepost
Jak ktoś pisze, że pomiędzy 5d I i II nie ma różnicy to ja się załamuję .. chętnie podeśle zdjęcia na iso 6400 z 5 D MII. Jeśli ktoś je porównuje to chyba nie wie do czego służy nowy mark II a zdjęcia robi z lampą błyskową :-). Nie odnoszę się tylko do tego wątku ale przestańmy tak klepać od rzeczy heheh nowy 5D jest o niebo lepszy miałem dwa równocześnie i już nie chciałem dotykać starej 5D (oczywiście mając nowa pod ręką - bo ogólnie stara też jest super i według mnie wolabym od 7d) więc teraz mam dwie marki II i szczerze jest różnica.
Regulamin pkt 8.
canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)