Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 450D - teleobiektyw

Domyślnie Canon 450D - teleobiektyw

Witam
    Nie bede ukrywal, ze jestem kompletnie nowym uzytkownikiem na tym forum. Znalazlem je przypadkowo w internecie i jako, ze zauwazylem duza ilosc watkow postanowilem zadac dosc skomplikowane pytanie na ktore nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi ( w sumie sie nie dziwie, raczej ujalbym ze "nie moge sie zdecydowac" ). Ale juz przechodze do sedna.

Z gory chcialbym zaznaczyc, ze nie jestem osoba, ktora nic wczesniej nie zrobila, nic nie przeczytalem i nie kiwnalem palcem zeby odpowiedziec na swoje pytanie tylko od razu wale na forum. Wrecz przeciwnie, calymi dniami siedzialem czytajac na roznych stronach opinie o przeroznych obiektywach.
    Otoz posiadam od pewnego czasu dosc fajnego Canona 450D ( fajnego tzn podoba mi sie, spelnia moje niezbyt wyszukane wymagania ) oraz podstawowy obiektyw dolaczony do niego ( ten 18-55mm ) ale juz od dobrych dwoch miesiecy doskwiera mi brak czegos... lepszego?
    Przede wszystkim chcialbym zaznaczyc, ze nie dysponuje 20 000Euro na obiektyw. Nie jestem jakims tam profesjonalista z National Geographic. Jestem raczej zwyklym Kowalskim, ktory od czasu do czasu lubi sie pobawic cykajac zdjecia. No moze nie lubie, cos wiecej, robie to z pasja oczywiscie mieszczaca sie w granicach rozsadku i zasobnosci portfela...
    Lubie fotografowac przyrode, nature, ale z obiektywem 18-55 raczej musze podejsc blisko do obiektu zeby zrobic efektowne zdjecie, a jak juz podejde to jestem w odleglosci takiej ze slepe zwierze by mnie zauwazylo, wiec potrzebuje jakiegos zooma.
    Z gory mowie ze odpada obiektyw staloogniskowy. Nie bede tu tlumaczyl. Po prostu nie. Moze i przebija najlepsze zoomy o glowe ale to nie dla mnie. Mala uniwersalnosc w ogniskowej.
    Po przeczytaniu ( jak komus sie jeszcze chce... ) tego posta pomyslicie sobie - No ok, chcesz zooma to kup sobie jakiegos w granicach budzetu. Otoz w tym problem. Na pewnej stronie ( domyslam sie ze reklama zabroniona ) naczytalem mnooostwo testow obiektywow. Od tych po 15 000zl do tych po 1,5zl i zamiast rozwiazac swoj problem to jeszcze bardziej go skomplikowalem. Jest obiektyw Canon 70-200 f/4L USM. No podobno najlepszy wedlug ocen. Wspanialy, zaskakujacy, olsniewajacy, po prostu idealny, oprocz ceny - okolo 2 000zl. Niby jestem w stanie sobie na to pozwolic, nie mniej jednak nie chce wpakowac kasy w cos, co moze mi sie tak naprawde okazac niepotrzebne. Zaczalem wiec szukac czegos tanszego, powiedzmy sobie 700-1000zl i dosc dobrze ocenianego. No i owszem, znalazlem juz nie pamietam jaki obiektyw (tez Canona) ale okazalo sie, ze w tescie wyszlo mu dosc duzo minusow i tak naprawde nie oplaca sie go kupowac.
    Wiec teraz zadam pytania:
    1. Jaki teleobiektyw polecacie? Ktory jest wedlug Was najlepszy dla takiego powiedzmy sobie amatora z zadatkiem na zaawansowanego?
    2. Wystarczy tani, a sredni czy lepiej drogi, a bardzo dobry?
    3. Czy moze nie zgadzacie sie z moim przekonaniem o zmiennoogniskowym i MIMO wszystko lepszy bedzie staloogniskowy? Jak tak to jaki?

Z gory dziekuje za wytrwanie do konca tego posta, a jeszcze bardziej dziekuje za odpowiedz i wszelkie niezbedne rady.
    Pozdrawiam
    Marek

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

EF 70-210 3,5-4,5, nawet ktoś aktualnie próbuje go sprzedać w naszej giełdzie.
    Dostępny wyłącznie z drugiej ręki.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z gory mowie ze odpada obiektyw staloogniskowy. Nie bede tu tlumaczyl. Po prostu nie. Moze i przebija najlepsze zoomy o glowe ale to nie dla mnie. Mala uniwersalnosc w ogniskowej.
    no tak, bo takie 70-200 jest bardzo uniwersalne
    ja bym polecił 85/1,8, ale w budżecie się nie zmieścisz (chyba)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moim zdaniem zacznij od Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS. Na ceneo od 898,00 zł - zmiescisz sie w budzecie i przetestujesz czy Ci taki obiektyw bedzie pasowal. Nie jest ona super jasny ale na sloneczne i pogodne dni wystarcza.

Uzależniony

Domyślnie

Willy, jeśli nie chcesz dopłacać za "dodatki" z klasy L, to pewnie Canon EF-S 55-250/4-5.6 IS będzie dobrym rozwiązaniem -pasuje idealnie w budżet i do zestawu z kit'em (na którego najwyraźniej nie narzekasz), jest przyzwoity optycznie (biorąc pod uwagę Twój opis), ma te 250mm i IS. Gdybyś chciał sprawę potraktować ambitniej, to poleciłbym Canon EF 70-300/4-5.6 IS USM, ale to już inny budżet (nawiązując: 70-200/4L to świetny obiektyw za znośne pieniądze, ale dla wybitnie amatorskiego fotografowania przyrody te dodatkowe 100mm i parę stówek w kieszeni ma chyba więcej zalet).
    Jeśli nie straszny Ci sprzęt z dugiej (trzeciej? czwartej?) ręki, to Merde polecił już Canon EF 70-210/3.5-4.5.
    Swojego czasu dużą popuplarnością (jako budżetowe tele) cieszyła się Sigma 70-300/4-5,6 APO DG Macro, ale od wejścia EF 55-250 IS jakoś o niej (subiektywnie) ucichło...

EDIT:
    mist_a mnie ubiegł... tylko z tymi słonecznymi/pogodnymi dniami trochę przesadził
    Ostatnio edytowane przez APP ; 31-10-2009 o 10:33

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist_a Zobacz posta
    Moim zdaniem zacznij od Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS. Na ceneo od 898,00 zł - zmiescisz sie w budzecie i przetestujesz czy Ci taki obiektyw bedzie pasowal. Nie jest ona super jasny ale na sloneczne i pogodne dni wystarcza.
    Popieram. Jak ma być niedrogo i dobrze jak dla amatora-to bierz ten.
    A na temat tego obiektywu było te z wiele razy na tym forum, musisz sobie poczytać.
    Nie rozumiem tylko dlaczego umieściłeś to pytanie w temacie: sprzęt analogowy?
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

Rzeczywiscie, zastanawialem sie dlugo nad tym 55-250 ale w testach mial pare wad - widac nie na tyle istotnych skoro go tak polecacie.
    Dziekuje za wszelka pomoc
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Warto także dodąć, że 200 mm to wcale nie jest tak dużo jeżeli chcesz się bawić w fotografię przyrody. Jak dla mnie to 70-200 f/4 + extender 1.4x powinien Ci spasować, ale to już całkiem spora sumka- 3 tysiące...

Sam posiadam 70-200 f/4 L i nie zamieniłbym go na żaden inny tele canona (no, chyba, że jąsniejszy ^^)
    Jeśli go kupisz to będzie wydatek na dłuuuugie lata. Te obiektywy nie zawodzą

Domyślnie

No tak, moze i takie 200mm nie starczy, ale mimo wszystko chyba lepsze niz takie 50

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Wszystko zalezy do czego ma to byc, ja mialem C18-55 IS oraz C55-250 IS i uwazam, ze sa to bdb szkla dla amatora jak ja. jednak glownie fotografuje miasta, krajobrazy itp, nie pasowalo mi zmienianie obiektywow, tym bardziej ze mam zone niecierpliwa ;-) ...zdecydowalem tamte szkla sprzedac i czekam na C18-200 IS. moze cos strace, ale tragedii nie bedzie, tym bardziej ze czekam tez na 50/1.8.

znacie ten sklep? http://www.simplyelectronics.net/ ...zastanawiam sie czy warto placic za IS ok. €400?
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów