Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: co wybrać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie co wybrać

Witam wszystkich serdecznie!
    Od dłuższego czasu zgłębiam swoją wiedze na temat lustrzanek i stanołem przed wyborem. W oko wpadły mi dwa modele 450d i 50d. Do dyspozycji mam 4000. Byłem oglądać obydwa aparaty w sklepie i ergonomia 450d mi średnio pasuje( w 50d ergonomia cudo). Aparat byłby juz wybrany gdyby nie fakt zakupu obiektywu. W wypadku 50D byłby to 18-55is a w przypadku 450d myslałem o T17-50/2,8. Mam nadzieje, ze poradzicie mi coś wybrać. Oczywiście nie skończy sie na jednym obiektywie. Wiem, że w większej mierze to obiektyw odpowiada za zdjęcie, ale znowu z drugiej strony ergonomia body które nie męczy tak rąk podczas pracy też jest istotna.
    Na chwile obecną bardziej skłaniam się do 50d.
    Ps. Bedzie to moja pierwsza lustrzanka ( teraz mam kompakt benq) i chciałbym dobrze wydać pieniądze. Dużo czytam o problemach z canonami... czy są one aż tak awaryjne ?

Zablokowany

Domyślnie

Prosta odpowiedź, jeżeli to Twoja pierwsza lustrzanka to zdecydowanie 450D plus tamron, a do tego jeżeli zależy Ci na "dobrych" zdjęciach to w pierwszej kolejności powinieneś stawiać na szkło a nie puszke Ale oczywiscie na pierwszym miejscu sa umiejetnosci fotografa, więc czego nie kupisz nauczyc i tak się będziesz musiał.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bierz 450D z gripem i jakieś w miarę dobre szkło np Tamron 17-50 f 2.8

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Dokładnie lepiej kupić gorszą puszke a lepsze szkło Szkła zostają na dłużej, puche za rok, czy dwa zmienisz na lepszą jak już jakieś szkiełka zanabędziesz.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Ps. Bedzie to moja pierwsza lustrzanka ( teraz mam kompakt benq) i chciałbym dobrze wydać pieniądze. Dużo czytam o problemach z canonami... czy są one aż tak awaryjne ?
    Jest to wysoce skomplikowany i zaawansowany technicznie sprzęt produkowany masowo - trudno aby nie było awarii poszczególnych egzemplarzy.
    Na forach, użytkownicy często szukają pomocy z uszkodzonymi aparatami, więc jest o nich "głośno". Taki obraz jest niemiarodajny, na takie pytanie mogą odpowiedzieć Tobie statystyki serwisu czy samego producenta (jeżeli w ogóle takie istnieją".

Jeżeli chodzi o wybór sprzętu, to jest kwestia bardzo subiektywna. Ja osobiście wziął bym uniwersalne szkło klasy L i używany korpus xxD.

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jestem świeżo po zmianie właśnie 450D na 50D zatem podzielę się swoimi wrażeniami. 450D to bardzo dobry aparat, który służył mi dzielnie rok czasu i służył by mi pewnie dalej gdybym nie wziął do ręki 50D. Pierwsze co rzuca się w oczy to budowa, zdecydowanie większa solidniejsza "pucha", naprawdę jest za co złapać i uszczelniona (mniej lub bardziej ale jest). Później kolej przychodzi na AF, który jest zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Następnie po paru fotach widać różnice w jakości, ISO, DR itd.. Dodam, że nie posiadam obiektywów z serii L, chociaż bardzo bym chciał, jednak okiem amatora przeskok jest ogromny. Moim skromnym zdaniem początkującego warto dołożyć do 50D. Piszesz, że chcesz przeznaczyć 4000zł, ok, kup 50D (nowy 3400) i do tego podstawowe szkło 17-85 (999zł) wyjdzie ci 400zł ponad twój budżet ale nie będziesz żałował, uwierz mi. Przemyśl zakup na raty albo sprzęt lekko używany, na allegro możesz kupić za 2800-3000zł 50D z przebiegiem paru tysięcy fotek, na gwarancji, wówczas zostanie Ci więcej na szkiełko.
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.
    Z tematem musze się jeszcze przespać i iść do sklepu zobaczyć co i jak, żeby dokonać decyzji.
    Jak kupie albo dokonam wyboru to dam znać, ale sądze że bedzie to body dwu cyfrowe ze wzgledu na egrgonomie.
    Jeszcze raz dzieki serdeczne za pomoc.
    ps. Jaka jest opinia na temat sklepów
    fotopanorama z krakowa i fotojulia z warszawy? W drugim sklepie są opinie ludzi którzy kupują ale chce zapytać żeby nie było wątpliwości.

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dla mnie zawsze numerem jeden był fotojoker, jeden z najdłużej funkcjonujących na rynku sklepów. Możesz kupić przez internet a odebrać i testować w sklepie. Chociaż przyznaje, że zakupu 50D dokonałem w ABFoto na podobnych zasadach i nie żałuje.
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Uprawnienia umieszczania postów