Na kazdym zdjeciu zrobionym przez mojego 350D ten program pokazuje po kilkadziesiat tysiecy HotPixeli i bardzo roznie DeadPixeli (od 1 do kilku tysiecy). Czy to mozliwe, czy ten program mozna sobie o kant d...y rozbic?
Na kazdym zdjeciu zrobionym przez mojego 350D ten program pokazuje po kilkadziesiat tysiecy HotPixeli i bardzo roznie DeadPixeli (od 1 do kilku tysiecy). Czy to mozliwe, czy ten program mozna sobie o kant d...y rozbic?
Obstawiam to drugie.
Kwestia ustawienia odpowiedniej tolerancji co program ma uwazac za dead/hot pixel. W zasadzie rownie dobrze mozesz moneta rzucac i losowac sobie ile ich masz
Jesli juz bedziesz naprawde mial jakis problem z pixelem to zdecydowanie bedzie wylazilo to na wszystkich zdjeciach w kazdych warunkach a nie tylko na fotach dekielka podczas grzania matrycy *dziesiat sekund.
...
Nigdy nie testowalem i nie zamierzam, wole sobie w nieswiadomosci zyc
Jesli na zdjeciach nie widzisz problemow to po co to testowac?
pozdro
Na kazdym zdjeciu ?Zamieszczone przez dyszmen
musisz robic foty z zamknietym dekielkiem, i najlepiej zamknac wizjer...
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
Dla psycholi![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
No dokladnieJakie Ty foty mu podajesz? Program jest ok tylko trzeba umiec z niego korzystac, tzn. robic "zdjecia dekielka", najlepiej szczelnie oslaniajac aparat przed swiatlem (ciemny pokoj, pod kocem, itp). Tak jakbys chcial zrobic zdjecie absolutnej ciemnosci - wtedy to ma jakis "sens" bo wiadomo ze idealny aparat zrobilby zdjecie calkowicie czarne a w rzeczywistosci na klatce pojawia sie szum, hotpiksele, deadpiksele.
Inna sprawa ze takie rzeczy to sie sprawdzalo za czasow kompaktow, w lustrzankach modne jest szukanie BF/FF.![]()
Czy dead pixel jest podstawa do wymiany aparatu na nowy?
Iso 100, na każdym w tym samym miejscu jest dead pixel. Czy moge jechac do sklepu i domagać się wymiany aparatu ?
Jak najbardziej tak! Kurde ISO 100, każde zdjęcie. Na co czekasz?Zamieszczone przez dyszmen
Ja często robie na ISO1600/3200 i widzę kolorowy kalejdoskop, no ale to już są extrema dla sensora![]()
Ta tylko ze przy 1600/3200 to juz przedewszystkim szum widzisz..Zamieszczone przez gietrzy
![]()