Jak najbardziej tak! Kurde ISO 100, każde zdjęcie. Na co czekasz?Zamieszczone przez dyszmen
Ja często robie na ISO1600/3200 i widzę kolorowy kalejdoskop, no ale to już są extrema dla sensora![]()
Jak najbardziej tak! Kurde ISO 100, każde zdjęcie. Na co czekasz?Zamieszczone przez dyszmen
Ja często robie na ISO1600/3200 i widzę kolorowy kalejdoskop, no ale to już są extrema dla sensora![]()
Ta tylko ze przy 1600/3200 to juz przedewszystkim szum widzisz..Zamieszczone przez gietrzy
![]()
Tak jak juz wczesniej moi przedmowcy powiedzieli (przedpisarze napisali ?) daj sobie spokoj z tego typu testami, a jesli pojedyncza plamka Cie wkurza i nie mozesz z nia zyc to sobie zaciapaj ja np. w photoshopie
![]()
Moze inaczej, prawda jest ze taka plamka moze wkurzac. Nie podoba mi sie pomysl zamalowywania jej na kazdym zdjeciu, bo jesli sie robi do jpega to pomysl poprawiania kazdego to skazanie sie na utrate jakosci (rekompresja).
W starym Olympusie c4000 mialem funkcje ktora szukala dead pixele i mapowala je (prawodpodobnie na zdjecia trafiala "wartosc" dobrych pikseli obok). W canonie tez cos takiego powinno byc, byc moze jednak dostepne tylko z menu serwisowego. Jesli wiec masz dostep do serwisu to sprobuj sie dowiedziec czy moga Ci ten hot/dead pixel zamapowac.
Mi bol glowy o dead/hot piksele zlikwidowal PS CS2 - jego Adobe Camera RAW slicznie je mapuje i w zdjeciu otworzonym w PS zero takich przypadlosci 8)
Faktycznie, po otwarciu plikow w PS nie widac zlych pixeli![]()