Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 400D - jaki obiektyw uniwersalny?

Mieszany widok

winyl
    Guest

Domyślnie

Zaitsev, dziękuję, bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła :].

Co do ceny, chciałam zobaczyć, co mi zaproponujecie i wtedy zorientować się, na jakie mam się ceny nastawiać.

Właśnie myślałam nad 18-200, ale polecisz coś konkretnego?
    Ostatnio edytowane przez winyl ; 28-10-2009 o 23:27

Uzależniony

Domyślnie

winyl -czy napewno chcesz obiektywu typu "wszystko w jednym"? Pewnie znasz powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. IMO trochę żal aparatu z wymienną optyką (który posiadasz) do takiego zestawu. Nie twierdzę, że jakość obrazu z takiego "megazoom'a" będzie dla Ciebie niewystarczająca, ale warto się nad tym zastanowić (nic nie piszesz o swoich dotychczasowych doświadczeniach).

Jeśli uprzesz się, że "ma być jeden i do wszystkiego", to jest na rynku kilka obiektywów kalibru 18-200mm, 18-125/135mm, bo taki zakres ogniskowych ("zoom'a") należałoby uznać za "uniwersalny i z dość dużym przybliżeniem". Masz do wyboru nie tylko obiektywy Canon, ale też np. Sigma czy Tamron, ja nie pokuszę się jednak o polecenie konkretnego modelu, wspomnę tylko, że IMO nie warto interesować się modelami bez mechanizmu stabilizacji obrazu (przyda się przy "dużym przybliżeniu" i zwyczajowo słabej "jasnosci" w/w konstrukcji)

Co do "jasności" chodzi oczywiście o maksymalny otwór przesłony jakim dysponuje dany obiektyw -jest to oznaczane na samym obiektywie i oczywiście w sklepie też powinno być uwidocznione. Jest to symbol po ogniskowej (tej w milimetrach), w postaci np. /5.6, f/5.6, albo 1:5.6. Mniejsza liczba = większy otwór = "jaśniejszy obiektyw" (f/4 jest "jaśniejszy" od f/5.6 itd.). "Jaśniejszy" obiektyw pozwala uzyskać mniejszą głębię ostrości (np. do portretów) i krótsze czasy migawki (także inne rzeczy, ale to już sobie doczytasz/wydedukujesz). Niektóre zoom'y mają zmienne "światło", tzn. że na szerokim końcu jest np. f/3.5, ale na dłuższym np. już tylko "marne" f/5.6 -upraszczając, przy "większym zbliżeniu" potrzebne będą (w tym przypadku) trzykrotnie dłuższe czasy migawki.

"Jasne" obiektywy umownie zaczynają się od f/2.8 i tu pojawia się już pierwszy problem, bo w sugerowanym przez Ciebie zakesie takich obiektywów szukać ze świecą -coś za coś. Duży zakres ogniskowych ("zoom") to kompromisy na jakości optyki, a dodatkowe dobre "światło" oznaczałoby duże gabaryty i wysoką cenę. Dlatego m.in. wymyślono wymienną optykę, a na rynku jest tyle różnych obiektywów -aby każdy znalazł coś dla siebie i aby móc dopasować obiektyw do konkretnych potrzeb (uwzględniając także jego cenę). Tutaj wracamy więc do pierwszego paragrafu.

A podstawy i tak warto uzupełnić

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez winyl Zobacz posta
    Zaitsev, dziękuję, bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła :].
    Nie ma problemu, zawsze do usług.
    Raz, że zazwyczaj obiektyw do wszystkiego (18-200) jest z reguły do niczego. Jeśli się chce uniwersalności to lepiej kupić kompaktowego ultrazooma. Po drugie
    nie ma ceny podanej, więc od siebie polecam 24-105IS. Po trzecie, tematy w stylu "Nie mam o tym pojęcia, co mam kupić?" są dla mnie śmieszne. Moim zdaniem, jeśli wydaję swoje pieniądze, to żeby być zadowolony ze swojego wyboru, to musi być to świadomy wybór. Jeżeli ktoś Ci wybierze obiektyw i będziesz zadowolona - gratuluje.

Kolega APP był na tyle uprzejmy, że wyjaśnił Ci parę rzeczy, do których powinnaś dojść sama, bo to wszystko już zostało napisane. Mimo wszystko, moim zdaniem powinnaś uzupełnić swoją wiedzę i dopiero później myśleć o zakupach.

Dodam jeszcze, że podałaś bardzo mało szczegółów. Oprócz tego, że ma być uniwersalny to nie wiemy nic. Ani ceny, ani zastosowania...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 29-10-2009 o 00:04

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Raz, że zazwyczaj obiektyw do wszystkiego (18-200) jest z reguły do niczego.
    .
    zaitsev, wydaje mi się, że Twoja opinia jest stereotypowa i mija się z prawdą. Było to już wielokrotnie wałkowane, także na tutejszym forum, wystarczy poszukać o canonie 18-200 czy tamronie 18-270 lub poczytac testy w sieci. Jakość obrazów uzyskiwanych przez te obiektywy jest całkiem dobra, jak dla amatora. A biorac pod uwagę zakres ogniskowych, to naprawde wygodne obiektywy spacerowe (podróżnicze).
    winyl, moim zdaniem przy wyborze obiektywów weż tez pod uwagę właśnie wymienionego canona 18-200 IS, to może być coś, co Ciebie zadowoli.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    zaitsev, wydaje mi się, że Twoja opinia jest stereotypowa i mija się z prawdą. Było to już wielokrotnie wałkowane, także na tutejszym forum, wystarczy poszukać o canonie 18-200 czy tamronie 18-270 lub poczytac testy w sieci. Jakość obrazów uzyskiwanych przez te obiektywy jest całkiem dobra, jak dla amatora. A biorac pod uwagę zakres ogniskowych, to naprawde wygodne obiektywy spacerowe (podróżnicze).
    Przyznam się szczerze, że wymienionych przez Ciebie obiektywów nie miałem w ręce. Jednak przez dłuższy czas bawiłem się Sigmą 18-200. Dla mnie tragedia. f/6.3 na długim końcu, mydło na krótkim. Niestety nie potrafiłbym znaleźć zastosowania do czegoś takiego. Ale jeśli komuś się ten lens przyda, to dobrze.
    Już chyba lepiej mieć 18-55IS i 55-250IS.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Sigma 30/1.4 HSM i zoom nogami. Jasno tanio, uniwersalnie.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Przyznam się szczerze, że wymienionych przez Ciebie obiektywów nie miałem w ręce. Jednak przez dłuższy czas bawiłem się Sigmą 18-200. Dla mnie tragedia. f/6.3 na długim końcu, mydło na krótkim. Niestety nie potrafiłbym znaleźć zastosowania do czegoś takiego. Ale jeśli komuś się ten lens przyda, to dobrze.
    Już chyba lepiej mieć 18-55IS i 55-250IS.
    J też doszedłem do wniosku,że lepszą jakość da połączenie 18-55IS+55-250IS (i takie nabyłem), ale bawiłem się też canonem 18-200 IS i wydaje mi się, że różnica w jakości obrazu dla amatora będzie praktycznie niezauważalna. Co do jasności to obydwa zestawy mają 5,6 na długim końcu. Natomiast pytanie poczatkowe było o jeden obiektyw uniwersalny, o dużym zakresie ogniskowych i szeokim krótkim końcu, więc dwa wymienione przeze mnie wydaja się spełniać te wymagania idealnie.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    ...ale bawiłem się też canonem 18-200 IS i wydaje mi się, że różnica w jakości obrazu dla amatora będzie praktycznie niezauważalna. Co do jasności to obydwa zestawy mają 5,6 na długim końcu. Natomiast pytanie poczatkowe było o jeden obiektyw uniwersalny, o dużym zakresie ogniskowych i szeokim krótkim końcu, więc dwa wymienione przeze mnie wydaja się spełniać te wymagania idealnie.
    Najlepiej niech weźmie sprzęt, pójdzie do sklepu, popstryka na swojej karcie i obejrzy rezultaty w domu. Tak będzie najlepiej...
    Widziałem kiedyś na forum takie zdanie, że jeśli chcesz kupić obiektyw tani i dobry, to musisz kupić dwa - jeden tani i jeden dobry. I myślę, że to zdanie można podciągnąć pod ten wątek. :P No chyba, że faktycznie autorce wątku, do amatorskich potrzeb taki lens wystarczy, bo trzeba pamiętać, że słowo "dobry" dla każdego ma inną wartość.
    Na mnie osobiście Sigma, o której wspomniałem, zrobiła bardzo złe wrażenie i może dlatego jestem takim gorącym przeciwnikiem wynalazków typu 18-200. Ale najważniejsze jest oczywiście odczucie zainteresowanej, więc najlepiej niech sama popstryka na swojej karcie.

Początki nałogu

Domyślnie

Najlepiej niech weźmie sprzęt, pójdzie do sklepu, popstryka na swojej karcie i obejrzy rezultaty w domu. Tak będzie najlepiej...
    (ciach)
    Zaitsev, myślę, że kolega powinien poćwiczyć najpierw wciskanie na forum szukaj lub wciskanie przycisku następna strona, tak będzie najtaniej.
    Bez urazy dla założyciela wątku. Widać jest u niego wielka niewiedza w temacie szkieł więc cokolwiek polecicie to i tak skończy się na ograniczeniach finansowych lub tym, że pójdzie WINYL do MM lub fotojokera i kupi cokolwiek będzie w zakresie jego możliwości, pewnie jak już wspomniano coś co ma na początki 17/18 i 200/300 na końcu.

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

korzystam z 18-200 canona (w zestawie z 400d) i nie umiem sie z Toba zgodzic - tym szklem da sie zrobic fajne zdjecia, tylko trzba don duzo wprawy i cierpliwosci
    trzeba jeszcze zaakceptowac fakt, ze czasem nie bedzie fajnych zdjec, tak jak by sie chcialo

caly ten zestaw ma jedna istotna ceche: lubi swiatlo i potezna wade: nie lubi slabego swiatla - focus sie gubi, trupy wychodza z szafy i ogolnie mydlowato sie robi

Cytat Zamieszczone przez zaitsev
    (...)
    Ale najważniejsze jest oczywiście odczucie zainteresowanej, więc najlepiej niech sama popstryka na swojej karcie.
    zaitsev >co do idei obejrzenia/prztestowania obiektywu w pelni siezgadzam, ale proponujesz rozwiazanie MSZ najgorsze z mozliwych - w sklepie zwykle bedzie malo swiatla, albo malo i sztuczne co sprawi, ze obiektyw sam sie zdyswalifikuje
    w sklepach dodatkowo brak czasu i nie zrobisz takich kadrow jak chcesz ...

winyl > pozycz na pare dni od kogos to szklo i sama sie przekonaj, obiektyw nie jest drogi - na CB do wziecia za 1300 zl - tylko sie za bardzo nie przyzwyczaj do zakresu ogniskowych, bo pozniej nic Ci go nie pokryje

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez darecky
    Bez urazy dla założyciela wątku. Widać jest u niego niej wielka niewiedza w temacie szkieł więc cokolwiek polecicie to i tak skończy się na ograniczeniach finansowych lub tym, że pójdzie WINYL do MM lub fotojokera i kupi cokolwiek będzie w zakresie jego możliwości, pewnie jak już wspomniano coś co ma na początki 17/18 i 200/300 na końcu.
    a skad ma tej wiedzy nabrac
    po to w forum jest dzial "dla poczatkujacych" by najglupsze nawet pytania traktowac z powaga i niedoswiadczonych wspierac (chyba)
    Ostatnio edytowane przez vit ; 04-11-2009 o 14:27

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów