Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 400D - jaki obiektyw uniwersalny?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    ...ale bawiłem się też canonem 18-200 IS i wydaje mi się, że różnica w jakości obrazu dla amatora będzie praktycznie niezauważalna. Co do jasności to obydwa zestawy mają 5,6 na długim końcu. Natomiast pytanie poczatkowe było o jeden obiektyw uniwersalny, o dużym zakresie ogniskowych i szeokim krótkim końcu, więc dwa wymienione przeze mnie wydaja się spełniać te wymagania idealnie.
    Najlepiej niech weźmie sprzęt, pójdzie do sklepu, popstryka na swojej karcie i obejrzy rezultaty w domu. Tak będzie najlepiej...
    Widziałem kiedyś na forum takie zdanie, że jeśli chcesz kupić obiektyw tani i dobry, to musisz kupić dwa - jeden tani i jeden dobry. I myślę, że to zdanie można podciągnąć pod ten wątek. :P No chyba, że faktycznie autorce wątku, do amatorskich potrzeb taki lens wystarczy, bo trzeba pamiętać, że słowo "dobry" dla każdego ma inną wartość.
    Na mnie osobiście Sigma, o której wspomniałem, zrobiła bardzo złe wrażenie i może dlatego jestem takim gorącym przeciwnikiem wynalazków typu 18-200. Ale najważniejsze jest oczywiście odczucie zainteresowanej, więc najlepiej niech sama popstryka na swojej karcie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Najlepiej niech weźmie sprzęt, pójdzie do sklepu, popstryka na swojej karcie i obejrzy rezultaty w domu. Tak będzie najlepiej...
    (ciach)
    Zaitsev, myślę, że kolega powinien poćwiczyć najpierw wciskanie na forum szukaj lub wciskanie przycisku następna strona, tak będzie najtaniej.
    Bez urazy dla założyciela wątku. Widać jest u niego wielka niewiedza w temacie szkieł więc cokolwiek polecicie to i tak skończy się na ograniczeniach finansowych lub tym, że pójdzie WINYL do MM lub fotojokera i kupi cokolwiek będzie w zakresie jego możliwości, pewnie jak już wspomniano coś co ma na początki 17/18 i 200/300 na końcu.

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

korzystam z 18-200 canona (w zestawie z 400d) i nie umiem sie z Toba zgodzic - tym szklem da sie zrobic fajne zdjecia, tylko trzba don duzo wprawy i cierpliwosci
    trzeba jeszcze zaakceptowac fakt, ze czasem nie bedzie fajnych zdjec, tak jak by sie chcialo

caly ten zestaw ma jedna istotna ceche: lubi swiatlo i potezna wade: nie lubi slabego swiatla - focus sie gubi, trupy wychodza z szafy i ogolnie mydlowato sie robi

Cytat Zamieszczone przez zaitsev
    (...)
    Ale najważniejsze jest oczywiście odczucie zainteresowanej, więc najlepiej niech sama popstryka na swojej karcie.
    zaitsev >co do idei obejrzenia/prztestowania obiektywu w pelni siezgadzam, ale proponujesz rozwiazanie MSZ najgorsze z mozliwych - w sklepie zwykle bedzie malo swiatla, albo malo i sztuczne co sprawi, ze obiektyw sam sie zdyswalifikuje
    w sklepach dodatkowo brak czasu i nie zrobisz takich kadrow jak chcesz ...

winyl > pozycz na pare dni od kogos to szklo i sama sie przekonaj, obiektyw nie jest drogi - na CB do wziecia za 1300 zl - tylko sie za bardzo nie przyzwyczaj do zakresu ogniskowych, bo pozniej nic Ci go nie pokryje

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez darecky
    Bez urazy dla założyciela wątku. Widać jest u niego niej wielka niewiedza w temacie szkieł więc cokolwiek polecicie to i tak skończy się na ograniczeniach finansowych lub tym, że pójdzie WINYL do MM lub fotojokera i kupi cokolwiek będzie w zakresie jego możliwości, pewnie jak już wspomniano coś co ma na początki 17/18 i 200/300 na końcu.
    a skad ma tej wiedzy nabrac
    po to w forum jest dzial "dla poczatkujacych" by najglupsze nawet pytania traktowac z powaga i niedoswiadczonych wspierac (chyba)
    Ostatnio edytowane przez vit ; 04-11-2009 o 14:27

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vit Zobacz posta
    korzystam z 18-200 canona (w zestawie z 400d) i nie umiem sie z Toba zgodzic - tym szklem da sie zrobic fajne zdjecia, tylko trzba don duzo wprawy i cierpliwosci
    trzeba jeszcze zaakceptowac fakt, ze czasem nie bedzie fajnych zdjec, tak jak by sie chcialo
    A ja bym już czegoś takiego nie zaakceptował. Przecież chyba o to chodzi, żeby z robienia zdjęć płynęła przyjemność, a nie mówić sobie "że czasem nie będzie fajnych zdjęć" i kombinować jak tu z mocno przeciętnego szkła zrobić dobre zdjęcie. Ja bym tak nie umiał. Całą energię, którą w takim przypadku byśmy poświęcili na "wprawę i cierpliwość" do obiektywu, chyba lepiej przenieść na poprawę swoich umiejętności...
    caly ten zestaw ma jedna istotna ceche: lubi swiatlo i potezna wade: nie lubi slabego swiatla - focus sie gubi, trupy wychodza z szafy i ogolnie mydlowato sie robi
    j/w. Wyraźnie widać, że sam najchętniej byś zmienił to szkło. :P
    zaitsev >co do idei obejrzenia/prztestowania obiektywu w pelni siezgadzam, ale proponujesz rozwiazanie MSZ najgorsze z mozliwych - w sklepie zwykle bedzie malo swiatla, albo malo i sztuczne co sprawi, ze obiektyw sam sie zdyswalifikuje
    w sklepach dodatkowo brak czasu i nie zrobisz takich kadrow jak chcesz ...
    No właśnie, trudne warunki czyli najlepszy sprawdzian dla szkła. Jeśli szkło by sobie nie radziło w zazwyczaj nieźle oświetlonym sklepie (np. typu MM), to co dopiero w domu lub w innych sytuacjach, gdzie jest dużo mniej światła?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów