Mój na 5DII jest bardzo ostry, miejscami zastanawiam się, skąd takie opinie, że to szkło jest jakieś. Na rogach jest do bani, to fakt, ale poza małym fragmentem w rogach, nawet na 5,6 robi żyletę...
Mój na 5DII jest bardzo ostry, miejscami zastanawiam się, skąd takie opinie, że to szkło jest jakieś. Na rogach jest do bani, to fakt, ale poza małym fragmentem w rogach, nawet na 5,6 robi żyletę...
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Witam. Kupiłem 17-40 do niedawno nabytego 550D. Może trafiłem na kiepski egzemplarz, ale jakośc obrazu jest słabsza niż obiektywem kitowym... Nie jestem zawodowcem, ale efekty są rozczarowujące. Czy mydlanośc da się "wyleczyc" w serwisie czy raczej starac sie wymianic na inny egzemplarz w sklepie?
A może jakiś przykład tej mydlatości byś pokazał?
Jak przesłac fotki na forum ?
2. Zdjęcia należy wstawiać za pomocą funkcji "insert image", lub wpisując
tak aby było one widoczne w treści wątku. Umieszczanie linków do zewnętrznych plików dopuszczalne jest tylko wtedy gdy z przyczyn technicznych nie da się zaprezentować zdjęć na forum (panoramy, panoramy sferyczne, zdjęcia w dużej rozdzielczości, które po zmniejszeniu stają się nieczytelne) ale linki takie mogą stanowić jedynie uzupełnienie dla zdjęć widocznych w treści wątku. Wątki z nieprawidłowo zamieszczonymi zdjęciami będą usuwane.
3. Prezentowane zdjęcia powinny mieć rozmiar od 640 do 800 px na dłuższym boku, pliki nie powinny być większe niż 150 kb (wstawianie większych plików, np 200 kb, dopuszczalne jest jedynie wtedy gdy zmniejszenie zdjęcia, w odpowiedniej rozdzielczości, do żądanych 150 kb wymaga zastosowania zbyt dużej kompresji, która psuje efekt wizualny, np 45%) - takie ograniczenie obowiązuje na CAŁYM forum (...).
- to z regulaminu Galerii ale powinno zadziałać
powodzenia!
m.
:wink:
Dostałem na maila...
Zdjęcie z L jest trafione minimalnie bliżej. Wg. mnie absolutnie nie jest to mydło.
Porównywałem moje C17-40L z T17-50 właśnie na 550D i Tamron jest nieco ostrzejszy. Nie miałem kita IS do porównań.
Na 5DII uważam, ze ostrość jest nienaganna (oczywiście nie w tych nieszczęsnych rogach).
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Spróbuję wstawic fotki do porównania.
Pomijając to, że ostrośc mogła byc trafiona w inny punkt, widoczna jest różnica w oddaniu kolorów i wyrazistośc białych liter (na niekorzyśc L-ki w stosunku do standardu). A może to zasługa stabilizacji w kitowym (?) ,sądzę jednak że przy czasie 1/50 nie powinny byc jednak ruszone... Zdjęcia z pleneru wyszły co najwyżej średnio, a zmieniając kita na L-kę mogę chyba oczekiwac wyraźnej poprawy jakości.
Podając takie linki: http://C:\Users\Robert\Desktop\Standard lens.jpg życzę powodzenia.
Poćwicz w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ja nie mam takich problemów a szkło mam z USA co do tego że tamron jest ostrzejszy to mnie zaskoczyłeś