"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?
--- Kolejny post ---
Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?![]()
otworzyłem posta po pół roku - porównanie 14-24 do 17-40 to jak porównywanie śliwek i orzechów to szkła do kompletnie innych zastosowań i z drastycznie różną ceną, na 14-24 nie dokręcisz (ani nie założysz w normalnej cenie filtrów a nawet jak ci się uda to wybór filtrów w ogromnych rozmiarach jest mizerny), 17-40 można od biedy porównać z 16-35/4 i oba są równie słabe lub równie dobre i w nikonie jest VR i dwa razy większa cena ja porównywałem to stwierdziłem że 17-40 jest nawet pewnie lepszy.
17-40 do fantastyczne szkło a przy takiej cenie jaką ma to nawet super fantastyczne, rozumiem ogólny narzekający trend ale ja kupowałem bez wybierania i o dziwo sztuka jest świetna, mogę robić nawet na 4 i nie mam pytań, słyszałem że nowsze sztuki są lepsze niż starsze.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?
--- Kolejny post ---
Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?![]()
[QUOTE=dexter77;1226973]Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?[QUOTE]
Nie znam się to się wypowiem. Poczytaj trochę o przysłonie. Z grubsza skok o 1EV to ciąg liczb 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32... Jak masz nawet w puszce ustawiony skok o jakiś ułamek EV, to i tak raczej ciężko wylądować w okolicy f/15. Ale jeśli nie zgadzasz się z tą opinią, to potraktuj to jako wadę 6d i/lub 17-40 i sprzedaj mi to w cenie złomu...
--- Kolejny post ---
[QUOTE=dexter77;1226973]Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?[QUOTE]
Nie znam się to się wypowiem. Poczytaj trochę o przysłonie. Z grubsza skok o 1EV to ciąg liczb 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32... Jak masz nawet w puszce ustawiony skok o jakiś ułamek EV, to i tak raczej ciężko wylądować w okolicy f/15. Ale jeśli nie zgadzasz się z tą opinią, to potraktuj to jako wadę 6d i/lub 17-40 i sprzedaj mi to w cenie złomu...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Spróbuj zmienic w ustawieniach przeskok przyslony z 1/2 na 1/3.
Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?[/QUOTE]
To wina aparatu - trzeba zmienić puszkę
A tak na poważnie - po co to komu - nie wystarczy 11, 16?? Przecież to szkło do krajobrazu - przesłony używane to 16-22
22 w krajobrazie (przy tym szkle) to już degradacja obrazu jednak
Przy 16 głębia jest już wystarczająco duża, MZ nie ma sensu jej w większości zastosować więcej domykać.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 10-04-2015 o 14:00
parafrazując klasyka - bo to niedobre szkło jest, albo puszkasam już nie wiem - co to za kombinacja jest bida fullframe z bida elką z tego nie może wyjść nic dobrego - nawet przesłony 15 nie daje się ustawić
- jak żyć? no jak?
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień