Pozatym te w USA tez za sprawa niektorych sklepow pieknie wracaja w obieg...![]()
Pozatym te w USA tez za sprawa niektorych sklepow pieknie wracaja w obieg...![]()
...
Hmmm, ale czy do slubow stalka bedzie dobrym rozwiazaniem ?? Mysle ze lepiej kupic wlasnie tego 17-40 i miec spokoj, a nie ze w pospiechu trzeba zmieniac szklo albo pozniej kadrowac...
jak to sie mówi - trzeba się nabiegać ze stałkąZamieszczone przez Polaco
Takimi szkłami trzeba po prostu umieć/nauczyć sie fotografować.
OK, ale pamietaj ze jak jest slub to zdarzaja sie rozne niepowtarzalne rzeczy, np. ktos jakas mine zrobi i nie ma czasu na zmiane szkla a bieganie po kosciele nie jest mile widziane. Jak sie ma szkla zmiennoogniskowe to jednym ruchem i jestes tam gdzie akcja. No chyba ze autor pytania ma 2-3 korpusy i do kazdego bedzie montowac inne szklo, to ja nic nie powiedzialem...Zamieszczone przez dzi
No i co ci z tego, że będziesz miał podpięty 24-70L (załóżmy, że ci sie trafi dobry ;-) ), jak przy przesłonie 2.8, ISO 800 wyjdą czasy 1/50 - 1/80 i nie utrzymasz 70mm z ręki? Robiłem ostatnio Mistrzostwa Polski w Karate. O ile finały robiłem 24-70L (ring był tak oświetlony, że wychodziły mi czasy 1/400 przy f5.6), o tyle eliminacje przy słabym świetle robiłem stałkami: Sigma 20/1.8, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8 i sporadycznie Canon 135/2. Chyba zgodzisz sie, że na zawodach karate może cie spotkać więcej nieprzewidzianych sytuacji niż na ślubie (i też łażenie w te i we w te nie jest mile widziane), a jakoś bez problemu udało się porobić zdjęcia. Gdybym miał zooma to bym nic nie zrobił, bo robiłem f1.6 do max f2.8 (czasem Sigma 20mm f3.5)Zamieszczone przez Polaco
Pentax K-5 II, Leica M9
No ale masz caly arsenal stalek, to troche zmienia sprawe. Tez wydaje mi sie ze na zawodach karate wszystko dzieje sie w okreslonym miejscu (na macie), natomiast jak jest slub to, oprocz Pary Mlodej, warto tez zwracac uwage na "publicznosc" (zwlaszcza na dzieci).Zamieszczone przez Arkan
1/50 na 70mm utrzymuje bez problemow. Ale niestety po latach prob. Choc dziwacznie to wyglada - m.in. stabilizowanie reki oparciem na brzuchu. W ostatnie 'urzadzenie' trzeba niestety inwestowac przez wiele lat, aby miec zadawalajace wyniki.Zamieszczone przez Arkan
![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
To jest droga myslenia antyfleszowcaZamieszczone przez Arkan
A tymczasem sluby mozna a i czesto trzeba robic z lampa...
wtedy tryb M, iso800, f 2.8-4.0, czas 1/50-1/80 (ja tyle utrzymuje) , reszta z lampy, przyprawiac duza iloscia FELa![]()
Chce zaproponować wszystkim pewien test. Mam zrobione dwa zdjęcia jedno 20D z 17-40L i drugie z EF-S 17-85 IS. Oba zrobione w tym samym czasie i z tymi samymi parametrami. Oznacze zdjęcia jako zdjęcie A i B, bez podawania opisu. Każdy będzie się mógł wypowiedzieć które zdjęcie jest jego zdaniem lepsze jeśli chodzi o paramerty optyczne, rozdzielczość kontrast itp. Potem podam które robione było jakim obiektywem. Jest jeden problem nie mam gdzie wstawić zdjęć może ktoś ma jakiś pomysł. Wydaje mi się, że taki sposób pozwoli uniknąć pewnej sugesti typu L a ten nie, ten drogi a ten tani itp.