Tak - ja próbowałem.
Po jednym wyzwolonym błysku lampa zamiera / zawiesza się.
Tak - ja próbowałem.
Po jednym wyzwolonym błysku lampa zamiera / zawiesza się.
O fu...
Już cię lubię BARDZIEJ :-) - oszczędziłeś mi wydatku na fotocelę celem "experymętu". A walczyłeś może z tematem: jak zatrudnić posiadaną lampę sytemową do pracy z lampami studyjnymi? No - "żeb" dawała pojedynczy błysk np z dzieloną mocą ( w trybie manual). Bo: po co kupować jakieś "dopałki" typu slave jak można byłoby zmusic/wyzwolić błysk fotocelą lub kabelkiem z dobrej, systemowej lampki Canona?
Leży toto i się marnuje...
Jakbyś chciał pogadac (ja też z 3m) - zapraszam.
I - jestem twoim dłużnikiem :-)
oczywiście, a dlaczego miałby nie wyzwolić?
tak jak normalnie w trybie manualnym lampy: 1/1, 1/2, 1/4 itd.
wszystko ustawiasz tylko na 'pleckach' lampy.
ale oczywiście z lampami, które nie mają trybu ręcznego (380ex, 420ex itp.) nie da się w ten sposób pracować. nawet wyzwolenie fotocelą pewnie będzie wątpliwe (pewnie tylko pełna moc 1/1).
raczej nie - do stroboskopu wymagane jest dłuższe wyzwolenie lampy (np. na body czasem kilku sec.), a fotocela daje tylko pojedyncze krótkie odpalenie.
uuuaaa, nie dobrze.
a na pewno stopka nie zwierała jakiegoś z dodatkowych 4 styków TTL w stopce lampy canona? bo takie zwarcie może być dość niebezpieczne. do tego nasze lampy są wrażliwe na polaryzację wyzwalacza (fotoceli), ale wtedy w jedną stronę po prostu wcale nie działa, a w drugą 100% dobrze.
ale o sooo chodzi? :wink:
żeby lampy studyjne wyzwalać lampą canona zapiętą na body?
nie ma najmniejszego problemu, często tak właśnie robię w studio (żeby nie mieć plączących się kabelków). zapinasz lampę na aparat, włączasz tryb manualny, ustawiasz 1/128 mocy, odwracasz palnik do tyłu żeby mieć minimalny wpływ na ekspozycję - i jechane, lampka wyzwala całe oświetlenie w studio. :cool:
a odwrotnie?
żeby lampy studyjne wyzwalały lampę canona?
też można (tryb M) tylko po co? przecież taka lampka bateryjna wygląda jak kichnięcie mrówki przy normalnych lampach studyjnych (250, 500Ws i więcej) więc to chyba nie ma sensu...
pozdro.,
m.