Współpraca 580 z fotocelą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hekselman
    Uzależniony
    • 2005
    • 568

Współpraca 580 z fotocelą

Jak w temacie: nie mam fotoceli a na pewno ktoś robił eksperymenty tego typu.
    Do lampy serii Ex zapinamy w stopkę najzwyklejszą fotocelę no i ....?
    Wyzwoli ją błysk np lamp studyjnych?
    Podczerwień?
    Daje się ustawić podział mocy?
    Wyzwolić błysk stroboskopowy?
    jak koledzy robili podobne eksperymenty - poproszę o info
  • paproszek_na_kredensie
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 32

Tak - ja próbowałem.

Po jednym wyzwolonym błysku lampa zamiera / zawiesza się.
    Chcesz w ryj?

Komentarz

• hekselman
      Uzależniony
      • 2005
      • 568

O fu...
      Już cię lubię BARDZIEJ :-) - oszczędziłeś mi wydatku na fotocelę celem "experymętu". A walczyłeś może z tematem: jak zatrudnić posiadaną lampę sytemową do pracy z lampami studyjnymi? No - "żeb" dawała pojedynczy błysk np z dzieloną mocą ( w trybie manual). Bo: po co kupować jakieś "dopałki" typu slave jak można byłoby zmusic/wyzwolić błysk fotocelą lub kabelkiem z dobrej, systemowej lampki Canona?
      Leży toto i się marnuje...
      Jakbyś chciał pogadac (ja też z 3m) - zapraszam.
      I - jestem twoim dłużnikiem :-)

Komentarz

• MarcinG
        Bywalec
        • 2007
        • 123

Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz wpis
        Czy jest to standard? tzn czy tak dzieję się zawsze i każdemu bez względu na rodzaj fotoceli?
        Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• stroos
          Coś już napisał
          • 2008
          • 98

Raz sie dzieje raz nie. Mialem to samo z radiowkami chinczykami. Z PT-04 pracowala bardzo ladnie, a z innym modelem wieszala sie.

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Zamieszczone przez hekselman Zobacz wpis
            Do lampy serii Ex zapinamy w stopkę najzwyklejszą fotocelę no i ....?
            Wyzwoli ją błysk np lamp studyjnych?
            oczywiście, a dlaczego miałby nie wyzwolić?

Daje się ustawić podział mocy?
            tak jak normalnie w trybie manualnym lampy: 1/1, 1/2, 1/4 itd.
            wszystko ustawiasz tylko na 'pleckach' lampy.

ale oczywiście z lampami, które nie mają trybu ręcznego (380ex, 420ex itp.) nie da się w ten sposób pracować. nawet wyzwolenie fotocelą pewnie będzie wątpliwe (pewnie tylko pełna moc 1/1).

Wyzwolić błysk stroboskopowy?
            raczej nie - do stroboskopu wymagane jest dłuższe wyzwolenie lampy (np. na body czasem kilku sec.), a fotocela daje tylko pojedyncze krótkie odpalenie.

Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz wpis
            uuuaaa, nie dobrze.
            a na pewno stopka nie zwierała jakiegoś z dodatkowych 4 styków TTL w stopce lampy canona? bo takie zwarcie może być dość niebezpieczne. do tego nasze lampy są wrażliwe na polaryzację wyzwalacza (fotoceli), ale wtedy w jedną stronę po prostu wcale nie działa, a w drugą 100% dobrze.

jak zatrudnić posiadaną lampę sytemową do pracy z lampami studyjnymi? No - "żeb" dawała pojedynczy błysk np z dzieloną mocą ( w trybie manual).
            ale o sooo chodzi? :wink:

żeby lampy studyjne wyzwalać lampą canona zapiętą na body?
            nie ma najmniejszego problemu, często tak właśnie robię w studio (żeby nie mieć plączących się kabelków). zapinasz lampę na aparat, włączasz tryb manualny, ustawiasz 1/128 mocy, odwracasz palnik do tyłu żeby mieć minimalny wpływ na ekspozycję - i jechane, lampka wyzwala całe oświetlenie w studio. :cool:

a odwrotnie?
            żeby lampy studyjne wyzwalały lampę canona?
            też można (tryb M) tylko po co? przecież taka lampka bateryjna wygląda jak kichnięcie mrówki przy normalnych lampach studyjnych (250, 500Ws i więcej) więc to chyba nie ma sensu...
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• hekselman
              Uzależniony
              • 2005
              • 568

Wersja "odwrotnie" :-)
              Czasem potrzebne jest mi to ... kichnięcie i chcę użyć już posiadanej lampy.
              Z tym że teraz to już nic nie wiem - bo są dwie przeciwstawne wersje: da się i nie da się.
              Ma ktoś przykład praktycznie działającej fotoceli?

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Wersja "odwrotnie" :-)
                Czasem potrzebne jest mi to ... kichnięcie i chcę użyć już posiadanej lampy.
                imho da się bez problemu
                chciałem to nawet teraz sprawdzić na swojej fotoceli żeby być pewnym na 100% ale okazało się, że nie mam w domu odpowiedniej gorącej stopki... (obecnie fotocela wyzwala lampę kabelkiem)

wg mnie da się pod pewnymi warunkami:
                1. stopka nie zewrze żadnych styków w lampie poza tym głównym do wyzwalania
                2. polaryzacja fotoceli będzie zgodna z polaryzacją lampy
                3. wszystko zostanie wcześniej przetestowane
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• hekselman
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 568

Zaczynam sie uczyć o fotocelach.
                  Więc jest tak: większość tych dostępnych przeznaczona do lamp starego typu nie wymaga zailania własnego bo bierze napięcie z lampy.Starszego typu lampy dawały na stykach zwieranych sporo - rzędu 150V - stąd fotocela miała z czego się zasilić. Nowoczesne lampy przeznaczone do współpracy z cyfrówkami mają na stykach wyzwalających - czyli tych pod które podpina się fotocelę - ok 5V. Mało - jesli ma się zasilić fotocelę nastawioną na wysokie napięcia. To również może być przyczyną problemów i to wyjaśnia dlaczego radiówki (z autonomicznym zasilaniem) wyzwalają bez problemów.
                  Czy ktoś zna fotocelę z bateryjką?
                  Taka na bank bedzie chodzić.
                  Inne sugestie?

Komentarz

• profi666
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 34

Mialem problem ze zwieszaniem fotoceli przy 430ex - fotocela pod stopke lampy taka jak na zdjeciu ponizej.
                    -Sprzedawca twierdzil ze powinna dzialac a mi sie trafila wadliwa sztuka po prostu...W kazdym razie, jak nie dziala to rozwiazanie jest calkiem proste - kostke nalezy otworzyc i w odpowiednim miejscu dolutowac rezystor i kondensator. W sieci gdzies sa opisy ( nie jestem pewiem ale chyba na elektroda.pl cos bylo) . Jesli choc raz w zyciu trzymales w rece lutownice to taka modyfikacja zajmie nie wiecej niz 10 minut. btw, jak sie nie spieszy to polecam zakup z HK - zaplacilem 5 euro za foltocele z przesylka

Komentarz

• paproszek_na_kredensie
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 32

Próbowałem swojego czasu zmusić do współpracy następujący zestaw:

- 580 exII na body
                      - 430 exII na fotoceli
                      - 2 x CY200K (wbudowana fotocela)

I tak jak mówiłem - wszystko zadziałało, ale tylko raz po czym 430tka na fotoceli zaniemówiła doszczętnie. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie przywróciło ją do działania.

Kolejna próba to zamiana lamp systemowych miejscami - 430 na sankach, 580 na fotoceli. Efekt dokładnie ten sam.

Kombinacje z fotocelą poczyniłem dlatego, że próby odpalenia wszystkich lamp w szeregu 580 (master) -> 430 (slave) -> studyjne nie powiodły się z powodów przedbłysków pomiarowych, które desynchronizowały całą operację.

Swoją fotocelę kupiłem na Allegro gdzie napisane było, że działa ze wszystkimi rodzajami lamp systemowych. Zapomnieli dodać, że tylko raz. Napisałem notkę reklamacyjną - zaproponowali odesłanie i zwrot pieniędzy, ale nie doszło do tego.

Fotocela leży u mnie na półce w oryginalnym kartoniku. Jak ktoś ma ochotę przygarnąć za symboliczne piwko to zapraszam do Gdańska po odbiór.

Po ogólnym rozeznaniu w temacie doszedłem do tego, że jedynym patentem na wyzwolenie wszystkich pożądanych przeze mnie błysków jest zakup nadajników / odbiorników radiowych.

Co też w najbliższym czasie uczynię...
                      Chcesz w ryj?

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

większość tych dostępnych przeznaczona do lamp starego typu nie wymaga zailania własnego bo bierze napięcie z lampy.Starszego typu lampy dawały na stykach zwieranych sporo - rzędu 150V - stąd fotocela miała z czego się zasilić. Nowoczesne lampy przeznaczone do współpracy z cyfrówkami mają na stykach wyzwalających - czyli tych pod które podpina się fotocelę - ok 5V. Mało - jesli ma się zasilić fotocelę
                        a wiesz, że ty masz rację

swoją fotocelę wykorzystuję ze stara lampą nissin mającą na stopce od 160 do 260V (w zależności od stanu baterii). z powodu tego napięcia nigdy nie używałem jej inaczej, tzn. na aparacie (fotocela przyklejona na stałe) - i sprawuje się to doskonale.

pozostaje więc faktycznie do nowoczesnych "niskonapięciowych" speedlitów szukać fotoceli z bateryjką albo przestudiować schematy z www.elektroda.pl, gdzie jest ich od groma, i są do tego dość prościutkie. :cool:
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• marcelch
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 19

Ja też dodam swoje trzy grosze. Próbowalem fotocele z 580exII i rezultat podobny jak u mojego przedmówcy czyli: po pierwszym blysku lampa zamiera trzeba bylo ją wylączyć i na nowo wlączyć tylko po to żeby raz blysla. Kupilem fotocele w P-ń w Fotodura nie bylo żadnego problemu z oddaniem niekompatybilnego urządzenia. Dodam, że fotocela dzialala z innymi lampami bez problemu.
                          Canon 50d, C 10-22, C 24-105L , C 70-200L f4, C 85mm f1,8 , + canon 580EX II

Komentarz

• mastercheat
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 477

Panowie właśnie zrobiłem przypadkiem mega odkrycie

Podobnie jak wy zakupiłem fotocelę. Wcześniej nie czytałem na ten temat nigdzie i nie sądziłem że mogą być problemy.

Zadowolony ze przyszła zapiąłem do 580 EXII błysnąłem lampą wbudowana w aparat i poszło. Niestety drugi błysk już nie. Czyli klasyczny zawias lampy Dopiero wyłącznie i włączenia lampy pomaga...

ale....

Jako ze kupowałem tez kabelek PC-PC postanowiłem zrobić mały eksperyment. nie zapiąłem 580 przez stopkę do fotoceli, tylko przez kabelek PC-PC. i wygląda na to że odpala za każdym razem! i nic się nie wiesza.

Wić jak ktoś ma taką fotocelę i kabelek PC-PC to proszę o sprawdzenie i potwierdzenie.
                            Bo jak coś to wystarczy dokupić PC-PC za 18 zł i no i mamy sprawną fotocelę (przynajmniej do 580 EXII )
                            40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                            5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• MaciekH
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 662

Przecież to temat/problem znany i stary jak świat. Większość fotocel, ma sanki skonstruowane tak, że ich dolna część (wokół środkowego, wyzwalającego pina) jest wykonana z metalowu czy jakiejś blaszki (w każdym bądź razie z przewodnika), które zwiera pozostałe piny lamp 430/580ex i przez to lampy po jednym błysku się "wieszają" Wystarczy odizolować to tak, żeby piny się nie zwierały i wszystko działa.
                              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...
                              X